7 Μαρτίου 2019
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε και ευχαριστώ και τον αγαπητό συνάδελφο για την ευγενική του διάθεση.
Έλαβα τον λόγο κατά βάση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να αναφερθώ στην τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορά στην κατάτμηση δήμων, καθότι τα θέματα του νομοσχεδίου και το θέμα της υγείας αναλύθηκαν διεξοδικά από τον εισηγητή μας και βεβαίως η θέση του κόμματός μας είναι γνωστή. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι έχουμε καταθέσει και μία ονομαστική ψηφοφορία για αύριο, που αφορά και τη διαφωνία μας σε ορισμένα θέματα.
Θέλω να πω ότι είναι γεγονός και γνωστό -όλοι μας το έχουμε καταλάβει- πως η διοικητική διαίρεση της χώρας που επήλθε με τον «Καλλικράτη» δημιούργησε τεράστια προβλήματα σε ορισμένες περιοχές και σε ορισμένους δήμους, διότι υπήρχαν κοινωνίες που δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν και δεν μπορούσε να δημιουργηθεί κοινωνικός ιστός, έτσι ώστε να αποτελέσουν ένα ενιαίο διοικητικό τμήμα και να λειτουργήσουν σύμφωνα με αυτά που προέβλεπε ο «Καλλικράτης».
Βεβαίως, αυτά τα θέματα-και θα αναφερθώ στην Περιφέρειά μου, γιατί καθένας γνωρίζει καλύτερα τον τόπο του και την περιφέρειά του- τα είχαμε θέσει και κατά τη συζήτηση του νόμου του «Καλλικράτη» το 2010, αν θυμάμαι καλά, με Υπουργό Εσωτερικών τον κ. Ραγκούση, αλλά ο κ. Ραγκούσης τότε, όπως πολύ εύστοχα είπατε, κύριε Πρόεδρε, δεν άκουγε κανέναν.
Αναφέρομαι κυρίως στον ορεινό όγκο της Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειάς μου, της Β΄ Θεσσαλονίκης, όπου εκεί έγινε μία χωροταξική διαίρεση, που ερήμωσε κατ’ αρχήν ορισμένες περιοχές λόγω του ότι οι συνενώσεις ήταν πάρα πολύ μεγάλες και δεν υπάρχει επικοινωνία, δεν υπάρχει καλή πρόσβαση, υπάρχει μεγάλη διασπορά οικισμών και δεν υπάρχει λειτουργικότητα και εξυπηρέτηση των κατοίκων.
Αναφέρομαι κυρίως στον ορεινό Δήμο Σοχού, του οποίου τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά, τα οικονομικά χαρακτηριστικά, τα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά, τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά δεν μπορούν να ταυτιστούν και να ταιριάξουν με τους υπόλοιπους δήμους που έχουν συνενωθεί.
Το ίδιο θέμα είχα θέσει προσωπικά και κατά τη συζήτηση του «Κλεισθένη» το 2018, αν θυμάμαι καλά. Τότε ο κ. Σκουρλέτης ως Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε -δεσμεύτηκε μάλλον- ότι τον Σεπτέμβριο του 2018 θα συζητιόταν συνολικά το χωροταξικό για όλη την Ελλάδα. Και βεβαίως, μία τέτοια συζήτηση θα είχε ενδιαφέρον.
Δεν κατανοώ αυτή την αποσπασματική -αν θέλετε- κατάτμηση σε πέντε δήμους της χώρας -τέσσερις νησιωτικούς και έναν ηπειρωτικό δήμο-χωρίς να θεωρώ ότι αυτή δεν είναι απαραίτητη. Γιατί, όμως, δεν προχωρήσαμε και σε κάποιους άλλους δήμους; Ήγιατί δεν το είδαμε συνολικά; Γιατί να μην υπάρχει μία συνολική αντιμετώπιση του θέματος, έτσι ώστε και ο συγκεκριμένος Δήμος του Σοχού που αναφέρω να γίνει ανεξάρτητος δήμος; Για αυτόν τον Δήμο υπήρχαν δεσμεύσεις για να γίνει ανεξάρτητος δήμος-το είχα αναφέρει και κατά τη συζήτηση του «Κλεισθένη»- από Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, από τον κ. Μάρδα, ο οποίος αναφέρθηκε χθες στην ομιλία του, αλλά και από τον κ. Φάμελλο. Γιατί δεν ήρθε και παρ’ ότι ο Υπουργός κ. Χαρίτσης ανέφερε χθες ότι είναι ένας από τους πρώτους δήμους που θα εξετασθεί, όταν έρθει συνολικά το θέμα; Γιατί δεν ήρθε, αφού αυτό είναι ώριμο και αναγνωρίζεται και από τους κυβερνητικούς παράγοντες, αλλά και από τους Βουλευτές και είναι επιθυμία της κοινωνίας; Ή γιατί δεν είδαμε συνολικά το θέμα;
Εκτιμώ ότι η τροπολογία με τον τρόπο που τέθηκε ίσως δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα. Δεν εξυπηρετεί τους στόχους που θέλει η κοινωνία,αφού θέλουν πάρα πολλοί δήμοι στη χώρα να διασπαστούν, διότι και η εμπειρία από τη λειτουργία του «Καλλικράτη» απέδειξε ότι δεν ήταν πετυχημένη όσον αφορά τα χωροταξικά κριτήρια.
Γιατί δεν ήρθε το θέμα συνολικά; Και γιατί,αφού ήρθε αποσπασματικά, για έναν Δήμο στον οποίο υπάρχει πάγιο αίτημα από το 2010-και συμφωνούμε και εμείς και το αιτούμεθα και συμφωνούν και οι κυβερνητικοί Βουλευτές και συμφωνεί και η κοινωνία- δεν ήρθε αυτό το θέμα για να λυθεί και αυτό το πρόβλημα; Διότι αυτός ο ορεινός Δήμος με τα χαρακτηριστικά που έχει και με τα οικονομικά δεδομένα και τα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά νομίζω ότι από μόνος του θα μπορέσει να αναπτυχθεί καλύτερα και θα μπορέσει να εξυπηρετήσει καλύτερα τους κατοίκους του.
Αυτή την επισήμανση ήθελα να κάνω και σας ευχαριστώ και πάλι, κύριε Πρόεδρε, που μου δώσατε τη δυνατότητα να πω τις θέσεις μου.
[yotuwp type=”videos” id=”1fDDzrwrD7Y” ]