12 Οκτωβρίου 2010
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΙΓ? ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΞΖ΄
Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010
ΘΕΜΑΤΑ
Γ. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Συζήτηση και ψήφιση επί των σχεδίων νόμων του Υπουργείου Οικονομικών:
α) «Κύρωση του Απολογισμού του Κράτους, οικονομικού έτους 2008», σελ.
β) «Κύρωση του Ισολογισμού του Κράτους, οικονομικού έτους 2008», σελ.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Επί του Απολογισμού και Ισολογισμού του Κράτους:
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ Ι. ΣΑΒΒΑΣ
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ? ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α?
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΞΖ?
Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010
Αθήνα, σήμερα στις 17 Φεβρουαρίου 2010, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.04΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Ε΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Συνεχίζουμε με τον κ. Σάββα Αναστασιάδη, Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.
Κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο για δέκα λεπτά.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Η απόφαση της Κυβέρνησης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να προχωρήσει σήμερα στην κύρωση του απολογισμού και ισολογισμού του έτους 2008 είναι κάτι που όλες οι πλευρές του Κοινοβουλίου το ζητούσαν και είναι κάτι που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι μια σωστή πρωτοβουλία. Με τη σημερινή συζήτηση επιτελείται η λογοδοσία της τότε κυβέρνησης, σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Εάν πράγματι, δηλαδή, οι δεσμεύσεις του προϋπολογισμού έχουν τηρηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, να διερευνηθεί και να εντοπιστούν ενδεχόμενες αποκλίσεις του προϋπολογισμού από τους στόχους που είχαν τεθεί και να αναζητηθούν τα αίτια, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά που οδήγησαν σε αυτές τις ενδεχόμενες αποκλίσεις.
Το 2008, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η παγκόσμια κοινότητα γνώρισε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που ζήσαμε ποτέ. Ισχυρές οικονομίες του πλανήτη έχουν εισέλθει σε περίοδο στασιμότητας ή και ύφεσης. Οικονομικοί κολοσσοί έχουν καταρρεύσει, ως χάρτινοι πύργοι. Η κρίση, αν και καθυστερημένα επηρέασε και την οικονομία της χώρας μας. Ο προϋπολογισμός του 2008 υλοποιήθηκε μέσα σ? αυτό το άσχημο κλίμα, εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Ήταν ένας δύσκολος προϋπολογισμός σε έναν πολύ δύσκολο χρόνο. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε άμεσα και έγκαιρα σε λήψη συγκεκριμένων μέτρων, για να έχουμε τις λιγότερο δυνατόν επιπτώσεις από την οικονομική κρίση. Τέτοια μέτρα ήταν ο πενταπλασιασμός του ελάχιστου εγγυημένου ποσού καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες των φυσικών προσώπων, από 20.000 δηλαδή σε 100.000 ευρώ, η ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, η καθιέρωση του Ταμείου Εγγυοδοσίας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, το γνωστό σε όλους μας ΤΕΜΠΜΕ. Προχώρησε σε αποκλιμάκωση της φορολογικής επιβάρυνσης των φυσικών προσώπων και επίσης, στην ίδρυση Ταμείου Συνοχής, καθώς και στη λήψη άλλων παράλληλων μέτρων στήριξης της οικονομίας. Ο ρυθμός ανάπτυξης του έτους 2008 διαμορφώθηκε στο 2%, χαμηλότερο από αυτό του έτους του 2007, σημαντικά υψηλότερο, όμως, από τον αντίστοιχο κοινοτικό μέσο όρο. Τα έσοδα του 2008 υπολείπονται κατά 3.000.000.000, σε σχέση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού, αλλά είναι αυξημένα κατά 2,5 δισεκατομμύρια σε σχέση με το έτος 2007.
Πρέπει επίσης, να τονιστεί ότι τα καθαρά μη φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένα έναντι των προβλέψεων, κατά 813.000.000 ευρώ. Αυτό οφείλεται κυρίως στα έσοδα που προήλθαν από την κατάργηση των ειδικών λογαριασμών. Παράλληλα, οι δαπάνες μαζί με τις δαπάνες για τόκους παρουσίασαν αύξηση έναντι των προβλέψεων, κατά 477.000.000 ευρώ. Η αύξηση αυτή οφείλεται στα κονδύλια που διατέθηκαν για δαπάνες, για συντάξεις, για αυξήσεις και αναπροσαρμογές, για επιπλέον πληρωμές σε εξοπλιστικά προγράμματα στις Ένοπλες Δυνάμεις, για την πληρωμή επιπλέον δαπανών για τόκους, λόγω της ανόδου των επιτοκίων εξαιτίας της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι δαπάνες για την πληρωμή τόκων για το 2008 ανήλθαν σε 11,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 4,7% του ΑΕΠ, αυξημένο κατά 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2007.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εξαιτίας των πρωτοβουλιών που πήρε η Κυβέρνηση, οι επιπτώσεις που δέχθηκε η χώρα μας ήταν από τις ηπιότερες σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα η οικονομία μας αντιμετωπίζει αντίστοιχα και ίσως και μεγαλύτερα προβλήματα. Αυτά για να αντιμετωπιστούν απαιτούν ταχύτητα, τόλμη και αποφασιστικότητα. Δυστυχώς, όμως, από τις εκλογές μέχρι σήμερα έχει χαθεί πολύτιμος πολιτικός χρόνος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αγορές να μην πείθονται από τις προθέσεις της Κυβέρνησης, να πιέζουν και να αυξάνεται το κόστος δανεισμού με σημαντικές επιπτώσεις στην ήδη προβληματική οικονομία μας. Τα μέτρα της Κυβέρνησης είναι ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που υπόσχονταν προεκλογικά. Οι ανεύθυνες και επιπόλαιες δηλώσεις για χρεοκοπία της χώρας οδήγησαν την αγορά σε πανικό, σε φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό και σε άνοδο των επιτοκίων δανεισμού.
Ο Πρωθυπουργός που σήμερα ζητά συναίνεση και την έχει, γιατί εμείς είμαστε και ως Αντιπολίτευση υπεύθυνοι, πριν από δυο χρόνια στις 12 Μαρτίου, την ίδια περίπου περίοδο του 2008 κατέβαινε στη διαδήλωση μαζί με την ΑΔΕΔΥ. Και τότε η οικονομία μας αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα εξαιτίας της κρίσης. Και τότε ο Πρωθυπουργός της χώρας ο Κώστας ο Καραμανλής ζητούσε συναίνεση. Ξέρετε τι δήλωνε τότε ο σημερινός Πρωθυπουργός; Είμαστε όλοι εδώ για να παλεύουμε για τα δίκαια των εργαζομένων. Δεν θα περάσουν με αιφνιδιασμό και επικοινωνιακά τρικ τα αντιλαϊκά μέτρα της Κυβέρνησης. Την ίδια περίοδο σε συζήτηση για το ασφαλιστικό, δήλωνε: Δεν μπορείτε να κοιτάξετε, κύριε Πρωθυπουργέ ?απευθυνόμενος στον τότε Πρωθυπουργό- τους εργαζόμενους στα μάτια. Πώς να αντέξουν την αύξηση των ορίων ηλικίας οι εργαζόμενες μητέρες με ανήλικα παιδιά; Προχθές, κύριε Πρωθυπουργέ, γιατί δεν πήγατε στη διαδήλωση της ΑΔΕΔΥ, γιατί δεν πήγατε στα μπλόκα των αγροτών, όπως κάνατε πέρυσι; Αντέχουν σήμερα οι εργαζόμενες γυναίκες την αύξηση των ορίων ηλικίας; Τολμάτε εσείς σήμερα να κοιτάξετε τους εργαζόμενους στα μάτια; Όχι φυσικά, δεν το τολμάτε γιατί είπατε ψέματα στον κόσμο, τους εξαπατήσατε. Γιατί άλλα τους τάξατε προεκλογικά και άλλα εφαρμόζετε σήμερα. Πού είναι το έτοιμο σχέδιο που εξαγγείλατε, κύριε Υπουργέ; Κάνετε συνεχώς λάθη και ένα από τα σημαντικότερα και τα τελευταία είναι αυτό με την αύξηση των καυσίμων. Ενώ εξαγγείλατε την αύξηση, αφήσατε να περάσουν δέκα μέρες, έτσι ώστε οι επιτήδειοι να κερδοσκοπήσουν με την ανοχή σας, γιατί αγόρασαν φθηνά, έκαναν μεγάλες αποθεματοποιήσεις και πουλούν σήμερα ακριβά. Σε 40.000.000 ευρώ ανέβαζαν την Κυριακή οι εφημερίδες το κέρδος εις βάρος του κόσμου των επιτήδειων εξαιτίας αυτής της αμέλειάς σας.
Η χώρα, κύριε Υπουργέ, χρειάζεται σήμερα μια αναπτυξιακή διέξοδο και εσείς από ό,τι φαίνεται δεν είστε ικανοί να τη δώσετε. Το να εισπράττει κάποιος είναι το πολύ εύκολο. Το να δημιουργεί είναι το δύσκολο και το ζητούμενο και στην πολιτική της Κυβέρνησής σας, η αναπτυξιακή προοπτική είναι ανύπαρκτη. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι όταν μειώνετε τους μισθούς και τις συντάξεις, μειώνετε την αγοραστική δύναμη του πολίτη, άρα μειώνετε την κατανάλωση και αυτό επιφέρει μείωση των άμεσων και έμμεσων φόρων για το κράτος. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι όταν εφαρμόζετε φορομπηχτική πολιτική, φοροεπιδρομή σκληρή, στεγνώνετε την αγορά και άρα αυξάνετε την ανεργία, άρα αυξάνετε τις δαπάνες του κράτους για επιδόματα ανεργίας και άλλα μέτρα στήριξης των ανέργων; Κάθε φορά που ο Πρωθυπουργός -και όχι μόνο- μιλάει για ανάπτυξη επαναλαμβάνει στερεότυπα, τα περί «πράσινης» ανάπτυξης. Με συγχωρείτε, κύριε Υπουργέ, αλλά εγώ νομίζω και πάρα πολλοί μαζί με εμένα, δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει «πράσινη» ανάπτυξη. Μπορείτε να μας εξηγήσετε πρακτικά τι είναι αυτή η «πράσινη» ανάπτυξη και πώς θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο, όπως εσείς ισχυρίζεστε;
Παγώσατε το ΕΣΠΑ. Πριν από λίγο διάστημα ορίσατε Γενικό Γραμματέα του ΕΣΠΑ, ο οποίος με μικρούς υπολογισμούς θέλει τρεις μήνες να ενημερωθεί, άλλους τέσσερις μήνες να αποφασίσει. Ο χρόνος τελείωσε! Ο αναπτυξιακός νόμος δεν λειτουργεί. Τα ΣΔΙΤ πάγωσαν. Πώς θα γίνει ανάπτυξη, με το νεφελώδες και θεωρητικό κατασκεύασμα της «πράσινης» ανάπτυξης;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς ακολουθούμε εντελώς διαφορετική πολιτική από αυτή που ακολούθησαν οι συνάδελφοι της Κυβέρνησης, οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ. Στεκόμαστε υπεύθυνα απέναντι στα προβλήματα του πολίτη, στηρίζουμε κάθε μέτρο που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και προς την εξυπηρέτηση του πολίτη. Θα σταθούμε, όμως, σκληρά απέναντί σας σε κάθε είδους αυθαιρεσία, παλινωδία και ανακολουθία. Η Νέα Δημοκρατία έκανε μεγάλη προσπάθεια, πήρε τολμηρές αποφάσεις το έτος 2008 και παρά τη δική σας αρνητική ανεύθυνη, λαϊκίστικη και ισοπεδωτική στάση, με σοβαρότητα, ευθύνη και ετοιμότητα αντιμετώπισε τη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης, διατηρώντας θετικό το αναπτυξιακό πρόσημο στο 2% της χώρας το 2008, όταν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρόσημο αυτό ήταν αρνητικό.
Ψηφίζουμε, λοιπόν, τον απολογισμό-ισολογισμό του έτους 2008.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.