12 Οκτωβρίου 2010
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΙΒ? ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β?
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΞΒ΄
Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010
ΘΕΜΑΤΑ
γ. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
5. Συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων: «΄Ιδρυση νέων Ιερών Μητροπόλεων και άλλες διατάξεις»,
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Δ. Επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων:
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ Σ.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΞΒ΄
Tρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010
Αθήνα, σήμερα στις 9 Φεβρουαρίου 2010, ημέρα Τρίτη και ώρα 18.02΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής κ. ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Το θέμα, το οποίο συζητούμε σήμερα και αφορά στο ένα του σκέλος τη διχοτόμηση της Μητρόπολης Αττικής σε δυο Μητροπόλεις, είναι κατά βάση διαδικαστικό, απόφαση της Ιεραρχίας και η παράταξή μας, όπως ανέφερε και η εισηγήτρια μας, συμφωνεί και ψηφίζει την πρόταση της Ιεραρχίας, το σχέδιο νόμου.
Ακούστηκαν από τον προηγούμενο συνάδελφο κάποια θέματα τα οποία προβληματίζουν την περιοχή, θέματα που αφορούν την έδρα της μιας Μητρόπολης. Πολύ εύλογα έθεσε και το ερώτημα, το παράπονο, εάν θέλετε, γιατί, ενώ όλα αυτά έχουν συζητηθεί και στην Επιτροπή, δεν έγινε καμμία παρέμβαση, συζήτηση ή προσπάθεια, για να λυθεί αυτό το θέμα, που, από ό,τι αντιλαμβάνομαι και από άλλους ομιλητές, είναι ένα θέμα που απασχολεί πάρα πολύ την κοινωνία της συγκεκριμένης Μητρόπολης.
Το δεύτερο άρθρο, στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ, χωρίς να μπαίνω στην ουσία του, αλλά κάνοντας κάποια πολιτικά σχόλια, αφορά στην αναστολή λειτουργίας του νόμου για την έρευνα και την τεχνολογία μέχρι τον δωδέκατο μήνα του 2010. Θέλω να κάνω κάποια πολιτικά σχόλια, κύριε Πρόεδρε, διότι μετά το 1985, περίπου είκοσι πέντε χρόνια μετά ψηφίστηκε ένας νόμος για την έρευνα και την τεχνολογία.
Όπως γνωρίζετε όλοι, ιδίως οι παλαιότεροι στη Βουλή, αλλά και οι συνάδελφοι στην τότε Κυβέρνηση, ο νόμος αυτός αποτελεί ένα πόνημα, μετά από διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μια προσπάθεια πολλών χρόνων, περίπου δύο ή τριών χρόνων. Ο νόμος αυτός βγήκε στο διαδίκτυο, έγινε συζήτηση ?διαβούλευση, την λέτε εσείς- και το απόσταγμα, όλες οι προτάσεις τέθηκαν προς συζήτηση και κατέληξε να έρθει ο νόμος στη Βουλή και να ψηφιστεί.
Κύριοι συνάδελφοι, εγώ δεν αντιλαμβάνομαι τη σημερινή στάση της Κυβέρνησης, τη στάση της κυρίας Υπουργού. Γιατί, ενώ είπε και στην Επιτροπή ότι κάποια σημεία, τα σωστά ή αυτά που θεωρεί η ίδια ότι είναι χρήσιμα, θα τα κρατήσει, στην εισηγητική έκθεση, μιλά για επεξεργασία και κατάθεση νέου σχεδίου νόμου. Και δεν το αντιλαμβάνομαι, διότι επιχειρείται μια προσπάθεια από την Κυβέρνηση να αποδομήσει ό,τι έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτό είναι κακό για τον τόπο. Δεν μπορεί, όταν αλλάζει η Κυβέρνηση, όταν αλλάζουν τα πράγματα στη χώρα, όλα συλλήβδην να καταργούνται και να ξεκινούν από την αρχή. Δεν προσφέρει τίποτα αυτό στον τόπο, στην πολιτεία.
Κι ενώ από τη μια πλευρά ζητάτε συναίνεση -και την έχετε και δια στόματος του Αρχηγού μας, αλλά και εμπράκτως μέσα στην Βουλή για διάφορα θέματα- έρχεστε και απαξιώνετε ό,τι έγινε το προηγούμενο διάστημα από την προηγούμενη Κυβέρνηση με έργα και λόγια. Δεν αντιλαμβάνομαι αυτήν τη λογική. Εάν θέλετε να καταργήσετε το νόμο, βγείτε ευθαρσώς και καταργήστε τον. Προς τι η αναβολή για ένα χρόνο και προς τι ύστερα η διαβούλευση από την αρχή, για να κάνουμε έναν καινούριο νόμο; Πέντε χρόνια θα κάνετε να φέρετε το νόμο στη Βουλή, με τον τρόπο που εσείς κάνετε τη διαβούλευση. Πέντε χρόνια χρειάζονται.
Έχουμε γνώση αυτό το διάστημα που είσαστε στην Κυβέρνηση πώς κινείστε με τη διαβούλευση. Όλα αυτά τα χρόνια, όμως, η έρευνα και η τεχνολογία θα είναι πάλι στον πάτο, γιατί δεν θα υπάρχει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο, ένας νόμος μέσα από τον οποίο να επιτελείται στη χώρα μας έρευνα, έτσι ώστε να προσφέρει και στην παραγωγή και στη χώρα.
Αυτήν την επισήμανση ήθελα να κάνω, αυτό το σχόλιο προς την κυρία Υπουργό και θα παρακαλούσα τα θέματα αυτά να τα βλέπετε πιο σοβαρά. Δεν είναι σωστό, δεν είναι λογικό και χρήσιμο, δεν προσφέρει στη χώρα και στην πατρίδα αυτή η τακτική, αυτή η λογική του να αποδομούνται όλα τα προηγούμενα και να οικοδομούνται νέα, δεν ξέρω, με ποια βάση. Με ποιους θα διαβουλευτείτε; Με τους ίδιους φορείς δεν θα διαβουλευτείτε; Οι ίδιοι άνθρωποι που συζήτησαν με την προηγούμενη Κυβέρνηση δεν θα συζητήσουν και με εσάς; Τα ίδια πράγματα δεν θα πουν; Τι νεώτερο θα φέρετε; Κι αν έχετε κάτι νεώτερο, προσθέστε το. Γιατί καταργείτε αυτόν το νόμο, που είναι αποτέλεσμα δουλειάς πολλών χρόνων και κόπου πολλών ανθρώπων;
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειρoκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)