12 Οκτωβρίου 2010
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΙΓ? ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΙΓ΄
Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009
ΘΕΜΑΤΑ
Γ. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
1. Συζήτηση επί των σχεδίων νόμων του Υπουργείου Οικονομικών:
α. Κύρωση του Απολογισμού του Κράτους οικονομικού έτους 2007, σελ.
β. Κύρωση του Ισολογισμού του Κράτους οικονομικού έτους 2007, σελ.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών:
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ Ι. ΣΑΒΒΑΣ
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΙΓ΄
Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009
Αθήνα, σήμερα στις 18 Νοεμβρίου 2009, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.05? συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Γ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΡΓΥΡΗ .
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Τελευταίος έχει το λόγο ο συνάδελφος Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Σάββας Αναστασιάδης.
Παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο για εννέα λεπτά.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Θα χρειαστώ λιγότερο χρόνο, κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ.
Κύριε συνάδελφε, με μπερδέψατε σήμερα και είναι η πρώτη μου παρουσία στη Βουλή, διότι ενώ συζητάμε για τον απολογισμό του έτους 2007, μόνο γι? αυτό δεν ακούσαμε τίποτα. Ακούσαμε για τον προϋπολογισμό του 2008 και για τους δείκτες του 2009.
Και, βέβαια, για την καταγραφή ?επειδή αναφέρθηκαν και νούμερα- πρέπει να πούμε ότι πράγματι το δημόσιο χρέος που παραδόθηκε από το ΠΑΣΟΚ στη Νέα Δημοκρατία το 2004 ήταν ύψους 170.000.000.000, ως ποσοστό, όμως, του ΑΕΠ το παρέλαβε το 1981 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ 30% και το παρέδωσε 110%.
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε την κύρωση του απολογισμού και ισολογισμού του κράτους για το οικονομικό έτος 2007. Καλούμαστε, δηλαδή, να διευκρινίσουμε μέσα από συγκεκριμένα στοιχεία αν η τότε κυβέρνηση και σε ποιο βαθμό είχε επαληθευθεί για τις προβλέψεις της. Ο απολογισμός αποτυπώνει την ανασκόπηση ενεργειών και δραστηριοτήτων που υλοποιήθηκαν σύμφωνα με τον προγραμματισμό του έτους εκείνου. Με βάση τα αποτελέσματα η τότε κυβέρνηση λογοδοτεί και κρίνεται αναφορικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Συμμετέχω σε αυτήν την κορυφαία διαδικασία με ιδιαίτερα αισθήματα χαράς και συγκίνησης, αφού η σημερινή είναι η παρθενική μου εμφάνιση στο Βήμα της Βουλής των Ελλήνων.
Θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε, να ξεκινήσω την τοποθέτησή μου με μία παρατήρηση, κάτι που έγινε και σχεδόν από όλους τους προηγούμενους ομιλητές και η οποία αφορά την επίσπευση της διαδικασίας κύρωσης του απολογισμού.
Συνεδριάζουμε σήμερα με καθυστέρηση δύο ετών για τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού του 2007. Η λειτουργία αυτή είναι αρκετά καθυστερημένη και θα έπρεπε, κύριε Πρόεδρε, να θεσμοθετηθεί η συζήτηση αυτή να γίνεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς, για να είναι έτσι και χρήσιμος για την κατάρτιση του επόμενου προϋπολογισμού και να αποφεύγονται τυχόν λάθη και παραλείψεις. Νομίζω ότι αυτό το επιτάσσει η κοινή λογική.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο προϋπολογισμός του 2007 ήταν ο πρώτος που προέβλεπε τη θεαματική βελτίωση των δημόσιων οικονομικών στοιχείων, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό εάν αναλογιστεί κανείς ότι υπήρξε ο πρώτος προϋπολογισμός κατά τη μεταολυμπιακή περίοδο που προέβλεπε και πραγματοποίησε ανάπτυξη με μεταρρυθμίσεις που δεν στηρίζονταν στις δημόσιες επενδύσεις, αλλά απέδωσαν καρπούς ενισχύοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα.
Με τον προϋπολογισμό του 2007 εφαρμόστηκε ένα μίγμα οικονομικής πολιτικής ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με κεντρικούς άξονες την αποκατάσταση και εδραίωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, την αποκατάσταση της διαφάνειας των οικονομικών στοιχείων, τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, την προσέγγιση ξένων επενδύσεων και την ενίσχυση των εξαγωγών.
Το 2007 επιδιώχθηκε επίσης η συνέχιση της πολιτικής για τη μείωση του ελλείμματος και τη δραστική αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους. Οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές που είχαν τεθεί εφαρμόστηκαν. Οι αποκλίσεις στα βασικά μεγέθη είναι οριακές και οφείλονται σε απρόβλεπτα γεγονότα. Τα φορολογικά έσοδα του κράτους αυξήθηκαν, όχι λόγω πρόσθετης φορολόγησης, αλλά χάρη στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των φορολογικών αρχών στον έλεγχο και την είσπραξη. Η αύξηση των εσόδων ανέρχεται σε ποσοστό 30% έναντι των προβλεπόμενων το 2007 και σε ποσοστό 32% σε σχέση με τις εισπράξεις του προηγούμενου έτους, του 2006.
Τα έξοδα παρουσίασαν μικρή αύξηση έναντι των προβλέψεων. Η απόκλιση αυτή οφείλεται στα πρόσθετα κονδύλια που διατέθηκαν για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ?είχαμε τις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο- την άμεση ανακούφιση των πληγέντων, τη διενέργεια των εθνικών εκλογών, την τακτοποίηση των οφειλών του ελληνικού δημοσίου προς την Ολυμπιακή Αεροπορία, καθώς και την εξυπηρέτηση του υπέρογκου δημόσιου χρέους, κληρονομιά των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.
Η υλοποίηση, επίσης, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του 2007 προχώρησε ικανοποιητικά. Οι δαπάνες των δημοσίων επενδύσεων παρουσίασαν μικρή υστέρηση σε σχέση με τις προβλέψεις, ενώ σε σχέση με το 2006 παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 6,6%. Δημιουργήθηκαν υποδομές για την ανάπτυξη και για υψηλή ποιότητα ζωής παντού και ιδίως στην ελληνική περιφέρεια. Όλα αυτά τα στοιχεία τα πιστοποιούν και διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, όπως η Διεθνής Τράπεζα, το Διεθνές Ταμείο, η ΕUROSTAT, η Τράπεζα της Ελλάδος και άλλοι.
Μεγαλύτερη δε επιβεβαίωση της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας το 2007 ήταν η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας των χωρών του ευρώ για την έξοδο της Ελλάδος από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, που έγινε τον Ιούνιο του 2007.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μιλώντας με τη γλώσσα των αριθμών τα στοιχεία είναι συγκεκριμένα και αδιάψευστα και αποδεικνύουν την ορθότητα των επιλογών και της πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας κατά το οικονομικό έτος 2007. Μιλώντας με κοινωνική ευαισθησία το έργο της τότε κυβέρνησης κρίνεται ακόμη πιο πετυχημένο, αφού κατάφερε να ισχυροποιήσει το κοινωνικό της πρόσωπο μέσω των αυξημένων δαπανών και των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας για τη δικαιότερη κατανομή του παραγόμενου πλούτου. Μπορώ επ? αυτού να σας υπενθυμίσω τις αυξήσεις στις συντάξεις και ιδιαίτερα στον ΟΓΑ, την αύξηση του επιδόματος ανεργίας, την αύξηση στα επιδόματα για άτομα με ειδικές ανάγκες, το ΕΚΑΣ, καθώς και τη χορήγηση χαμηλότοκων και μακροπρόθεσμων δανείων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά επιτεύχθηκαν χωρίς να γίνει καμμία έκπτωση στην ανάπτυξη της οικονομικής δράσης, αφού επιτεύχθηκε και με την πιστοποίηση και του ECOFIN και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αύξηση του ΑΕΠ και ρυθμοί ανάπτυξης 4%, βελτίωση των μεγεθών τουρισμού, των εξαγωγών και των επενδύσεων με παράλληλη μείωση της ανεργίας και των ελλειμμάτων.
Σημαντικό στοιχείο και στον απολογισμό του έτους 2007 ήταν το υψηλό δημόσιο χρέος, κληρονομιά, όπως προανέφερα, των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πέτυχε το 2007 έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό με μειωμένο δημόσιο χρέος και με αυξημένα τα έσοδα. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η τότε Κυβέρνηση ακολούθησε πιστά το πρόγραμμά της για ήπια προσαρμογή χωρίς επιπτώσεις στην κοινωνική της πολιτική, με παράλληλη μείωση των φορολογικών συντελεστών για φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Ο ισολογισμός και ο απολογισμός του 2007 έχουν ελεγχθεί και έχουν πάρει την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Κράτους. Η διαχείριση των χρημάτων του Έλληνα φορολογουμένου ήταν ορθολογική. Ο προϋπολογισμός προέβλεπε οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευαισθησία. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2007 τα πέτυχε και τα δύο, θέτοντας πάνω απ? όλα το συμφέρον του Έλληνα πολίτη και τον άνθρωπο.
Σήμερα, υπερψηφίζουμε τον απολογισμό του 2007, γιατί αποδεικνύεται ότι ο προϋπολογισμός υλοποιήθηκε με αξιοπιστία, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε συνάδελφε.