12 Απριλίου 2011
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄, ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΙΗ΄
Δευτέρα 11 Απριλίου 2011
Αθήνα, σήμερα στις 11 Απριλίου 2011, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.12΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Δ? Αντιπροέδρου αυτής κ. ΒΥΡΩΝΑ ΠΟΛΥΔΩΡΑ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη των
ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Θα συζητηθεί η υπ? αριθ. 28/16/14.2.2011 επίκαιρη επερώτηση των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Γεώργιου Κασαπίδη, Κωνσταντίνου Κόλλια, Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, Κωνσταντίνου Μουσουρούλη, Δημητρίου Τσουμάνη, Σάββα Αναστασιάδη, Σίμου Κεδίκογλου, Κωνσταντίνου Παπασιώζου, Σπυρίδωνος Γαληνού, Εμμανουήλ Κεφαλογιάννη και άλλων, προς τον Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με θέματα που αφορούν την ιχθυοκαλλιέργεια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεχίζουμε με τον κ. Σάββα Αναστασιάδη, Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα αναφερθώ στη σημερινή συζήτηση, κύριε Υπουργέ, σε μία συγκεκριμένη υδατοκαλλιέργεια, αφού η ιχθυοκαλλιέργεια αναπτύχθηκε με μεγάλη λεπτομέρεια από τους συναδέλφους. Η μορφή της υδατοκαλλιέργειας στην οποία θα αναφερθώ είναι η μυδοκαλλιέργεια. Είναι μια καλλιέργεια που δεν αναπτύσσεται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Έχουμε μυδοκαλλιέργειες στο Πέραμα της Καβάλας, στην Ημαθία, στην Πιερία, στον Αμβρακικό, κυρίως όμως, στο Θερμαϊκό, που έχουμε περίπου το 90% της παραγωγής ιχθυοκαλλιέργειας στη χώρα μας κι αυτό βέβαια γιατί εκεί ο πλούτος της θάλασσας και το περιβάλλον της περιοχής ευνοεί τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, όπου παράγονται εξαιρετικής ποιότητας μύδια και σημαντικά μεγαλύτερα σε μέγεθος από ότι σε άλλες περιοχές της χώρας μας.
Η ιχθυοκαλλιέργεια στην περιοχή ξεκίνησε περίπου τη δεκαετία του ?80 και αναπτύχθηκε με μεράκι και επιμονή από τους προκομμένους κατοίκους της περιοχής. Σήμερα η συνολική καλλιέργεια στο Θερμαϊκό Κόλπο φτάνει περίπου στους 30.000 τόνους ετησίως.
Το σύνολο αυτής της παραγωγής εξάγεται. Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία είναι οι χώρες αποστολής των ποσοτήτων αυτών οι οποίες φέρνουν στη χώρα μας περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ συνάλλαγμα. Είναι δηλαδή μία συναλλαγματοφόρα καλλιέργεια, αλλά μία καλλιέργεια που δεν είναι γνωστή στη χώρα μας, στην πολιτεία, στα αρμόδια όργανα. Και το λέω αυτό γνωρίζοντας τα πράγματα γιατί ασχολήθηκα αρκετά ως νομαρχιακός σύμβουλος και υπεύθυνος για τα αγροτικά στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Όταν απευθυνθήκαμε στο Υπουργείο Οικονομικών για να δίνεται και στους συγκεκριμένους καλλιεργητές καύσιμο τράνζιτ, το Υπουργείο Οικονομικών έκανε σύγχυση της ιχθυοκαλλιέργειας με τη μυδοκαλλιέργεια και αν δεν είχε ανέβει υπάλληλος να δει τη μορφή της καλλιέργειας, δεν θα μπορούσαν να είχαν πάρει αφορολόγητο καύσιμο οι συγκεκριμένοι παραγωγοί.
Σήμερα οι παραγωγοί αυτοί αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν και συσσωρεύτηκαν στην πορεία του χρόνου. Ποια είναι τα προβλήματα αυτά; Αναφέρθηκαν και έχουν σχέση και με τα προβλήματα που έχει και η υπόλοιπη ιχθυοκαλλιέργεια, η υδατοκαλλιέργεια γενικώς.
Χωροθέτηση, ΠΟΑΥ, φορέας διαχείρισης είναι τα τρία σημαντικά προβλήματα που έχει η μυδοκαλλιέργεια. Η μη χωροθέτηση της περιοχής και η μη δημιουργία της ΠΟΑΥ έχει σαν αποτέλεσμα χρόνια τώρα στην περιοχή να λειτουργούν διακόσιες πενήντα περίπου μονάδες χωρίς άδεια, δηλαδή παράνομα, και εβδομήντα περίπου μονάδες οι οποίες είχαν αδειοδοτηθεί παλαιότερα, να είναι και αυτές στον αέρα αφού δεν υπάρχει χωροθέτηση της περιοχής. Η έλλειψη δηλαδή του πλαισίου δημιουργεί τεράστια προβλήματα που αφορούν τη νομιμότητα όπως είπα, επηρεάζουν την ποιότητα διότι οι παράνομες καλλιέργειες έχουν χωροθετηθεί άναρχα χωρίς κανένα σχέδιο και επηρεάζουν και τον τρόπο εμπορίας αλλά και τα έσοδα του κράτους αφού δεν υπάρχει ενοικίαση χώρου και δεν πληρώνουν τίποτε στην πολιτεία. Και βεβαίως ο τρόπος εμπορίας έχει σχέση με την πώληση, τη διακίνηση. Οι καλλιεργητές, οι παραγωγοί που δεν έχουν άδεια είναι όμηροι των εμπόρων αφού είναι ευάλωτοι και τα προϊόντα τους αγοράζονται σε χαμηλή τιμή. Αυτό έχει σαν αντίκτυπο να μην μπορούν να πωλούν με τιμές αγοράς οι παραγωγοί που έχουν άδειες.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Πέρα από το γεγονός αυτό, καθημερινοί έλεγχοι από το Λιμενικό Σώμα επιβάλλουν μεγάλα πρόστιμα στους παραγωγούς και πολλές φορές είναι και αβάσταχτα. Επιπλέον το τελευταίο διάστημα φέτος παρατηρείται και ένα άλλο πρόγραμμα. Πέρα από το ότι δεν έχει πληρωθεί ακόμα το πετρέλαιο τράνζιτ και έχει μια καθυστέρηση, έχει κοπεί η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Οικονομικών για τη δειγματοληψία. Για τη μυδοκαλλιέργεια είχαμε κάθε βδομάδα δειγματοληψίες και στη συνέχεια πωλούνταν τα προϊόντα. Το τελευταίο διάστημα λοιπόν παρατηρείται και αυτό το πρόβλημα. Έχουν κοπεί τα κονδύλια από το Υπουργείο Οικονομικών, δεν γίνονται δειγματοληψίες. Έτσι κλείνει ο κόλπος. Δεν μπορούν οι καλλιεργητές να πωλήσουν τα προϊόντα τους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Εξαντλείτε και τη δευτερολογία σας.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Θα κλείσω στη δευτερολογία μου, κυρία Πρόεδρε.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ο Βουλευτής, κ. Σάββας Αναστασιάδης, έχει το λόγο.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, θα συνεχίσω όπως και στην αρχική μου τοποθέτηση και θα αναφερθώ στον Θερμαϊκό Κόλπο, στις υδατοκαλλιέργειες που αφορούν στη μυδοκαλλιέργεια. Αν κρίνω από την πρώτη εισήγηση του κ. Υπουργού, θα υποθέσω ότι δεν γνωρίζει καθόλου τη μυδοκαλλιέργεια. Και θα σας συνιστούσα, κύριε Υπουργέ, να δείτε αυτό το θέμα με προσοχή. Υπάρχουν σύλλογοι στην περιοχή του Θερμαϊκού, στη Χαλάστρα, στα Κύμινα, στα Νέα Μάλγαρα, οικογένειες ολόκληρες -πάνω από 200- που ασχολούνται με την καλλιέργεια αυτή.
Αν στις άλλες περιοχές της χώρας το χωροταξικό και οι ΠΟΑΥ είναι μια ανάγκη, στην περιοχή του Θερμαϊκού είναι επείγουσα ανάγκη. Έχει φτάσει το όριό της. Έχει κλείσει ο κόλπος από μονάδες. Και αν αναλογιστούμε ότι μιλάμε για 150 μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών σε όλη τη χώρα και μόνο στο Θερμαϊκό αναφερόμαστε σε 280 περίπου μονάδες μυδοκαλλιεργειών, καταλαβαίνετε ποιο είναι το πρόβλημα. Πρέπει να τεθεί ένα τέρμα με τις παράνομες καλλιέργειες.
Πρέπει να μπει μια τάξη στο Θερμαϊκό, διότι όλοι οι καλλιεργητές θα καταστραφούν στο τέλος. Εξαιτίας των πολλών μονάδων ?η φέρουσα ικανότητα του κόλπου σαφώς και δεν μπορούσε να δεχθεί αυτές τις μονάδες- πολύ συχνά παρατηρείται η ανάπτυξη βιοτοξινών και το κλείσιμο του Θερμαϊκού και κατ? επέκταση αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μύδια να μην μπορούν να πωληθούν και έτσι η καλλιέργεια να πάει στράφι.
Αυτό, λοιπόν, είναι ένα μεγάλο θέμα που πρέπει να δείτε. Είναι άμεσης προτεραιότητας, άμεσης ανάγκης. Και μιλάμε για ένα κλάδο και μια τάξη η οποία, όπως σας είπα, φέρνει στη χώρα σήμερα -καθότι το σύνολο της παραγωγής εξάγεται- περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ και απασχολεί περίπου 2.000 άτομα σ? αυτή τη δραστηριότητα.
Η πολιτεία όλα αυτά τα χρόνια είναι σχεδόν απούσα. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έτρεξε τις μελέτες, οι οποίες βρίσκονται πλέον στο ΥΠΕΧΩΔΕ στο τελευταίο στάδιο. Αυτά πρέπει να τα δείτε. Όπως σας είπε και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος είναι στο τελευταίο στάδιο. Και πρέπει με ταχύτητα, με γρήγορους ρυθμούς να φτάσουμε στο σημείο να ολοκληρωθεί το χωροταξικό, να ολοκληρωθεί το ΠΟΑΥ, για να μπει μια τάξη, διότι ο Θερμαϊκός θα κλείσει. Ο Θερμαϊκός κλείνει και οι άνθρωποι αυτοί που ασχολούνται με αυτήν τη δραστηριότητα θα καταστραφούν.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.