12 Απριλίου 2011
Θεσσαλονίκη, 11 Απριλίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β΄ Θεσσαλονίκης και αναπληρωτής του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Σάββας Αναστασιάδης, στην εισήγησή του για την Επίκαιρη Επερώτηση που κατατέθηκε από Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας , προς τον Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, για τα βασικά προβλήματα των Ιχθυοκαλλιεργειών, μεταξύ άλλων είπε:
?Θα αναφερθώ σε συγκεκριμένη μορφή υδατοκαλλιέργειας που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή , την μυδοκαλλιέργεια, και που αναπτύσσεται κυρίως στον Θερμαϊκό κόλπο, στους δήμους Χαλάστρας, Αξιού και Μηχανιώνας.
Στην περιοχή η μυδοκαλλιέργεια αναπτύχθηκε από το 1980 με πολύ μεράκι από τους κατοίκους, και από τότε η παραγωγή καλύπτει το 70% της συνολικής παραγωγής όλης της χώρας.
Εξάγονται 30 τόνοι ετησίως στην Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία φέρνοντας στην χώρα 30 εκατομμύρια ευρώ πολύτιμο συνάλλαγμα.
Αν κρίνω από την εισήγησή σας κ. Υπουργέ υποθέτω ότι δεν γνωρίζετε την μυδοκαλλιέργεια και προτείνω να ασχοληθείτε, διότι υπάρχουν 300 οικογένειες που ασχολούνται και ζουν από αυτό.
Όπως επίσης δεν είναι γνωστά όσα αναφέρω και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου. Και αυτό το λέω διότι το βίωσα, όταν ασχολήθηκα προσωπικά από τη θέση του Νομαρχιακού Συμβούλου με το θέμα του πετρελαίου – transit για τις μυδοκαλλιέργειες.
Τότε διαπιστώσαμε ότι τις ταύτιζαν με τις ιχθυοκαλλιέργειες».
Συνεχίζοντας ο κ. Αναστασιάδης τόνισε για την επιτακτική ανάγκη χωροθέτησης και δημιουργίας ΠΟΑΥ στον Θερμαϊκό κόλπο , όπου υπάρχουν 280 μονάδες , ενώ σε όλη την υπόλοιπη χώρα 150 λέγοντας:
«Τα προβλήματα που προκύπτουν από την άναρχη χωροθέτηση των υφιστάμενων μονάδων , είναι να ευνοούνται οι μεγαλέμποροι της περιοχής και να αγοράζουν φτηνά τα μύδια. Με την δημιουργία της ΠΟΑΥ θα δοθεί τέλος στο χάος και στην ομηρία εκατοντάδων παραγωγών, θα μπουν κανόνες, θα γίνεται διαχείριση της παραγωγής και βελτίωση του προϊόντος, θα ενισχυθεί το εισόδημα των μυδοκαλλιεργητών, θα προστατεύεται το περιβάλλον και θα διαχωρίζονται οι νόμιμοι από τους παράνομους παραγωγούς. Επίσης θα γίνεται έλεγχος της καταλληλότητας των προϊόντων που φεύγουν από τη ζώνη παραγωγής, και τέλος θα έχει έσοδα το κράτος».
Κλείνοντας αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την περικοπή της χρηματοδότησης για δειγματοληψίες στον Θερμαϊκό κόλπο, και την διακοπή λειτουργίας του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς Βιοτοξινών, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στους μυδοκαλλιεργητές. «Χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο τα μύδια δεν μπορούν ούτε να αλιευθούν ούτε να εξαχθούν στο εξωτερικό. Η οικονομική κρίση και οι περικοπές του δημόσιου τομέα είχαν ως συνέπεια τα τελευταία δύο χρόνια το εργαστήριο να υπολειτουργεί. Το τίμημα το πληρώνουν οι παραγωγοί, διότι το πρόβλημα των βιοτοξινών στην περιοχή του Θερμαϊκού το τελευταίο διάστημα είναι συχνό. Ο κλάδος οδηγείται στην καταστροφή αν δεν λυθούν άμεσα τα προβλήματα, με επιπτώσεις δυσάρεστες στην οικονομία της περιοχής».