12 Οκτωβρίου 2010
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΙΓ? ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΞΣΤ ΄
Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010 (Απόγευμα)
ΘΕΜΑΤΑ
Γ. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
1. Συζήτηση επί της αρχής και επί των άρθρων του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Μεταρρύθμιση Συνταξιοδοτικού Συστήματος του Δημοσίου και συναφείς διατάξεις», σελ.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Β. Επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών:
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ Ι. ΣΑΒΒΑΣ.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΞΣΤ΄
Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010 (απόγευμα)
Αθήνα, σήμερα στις 14 Ιουλίου 2010, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18.08΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Δ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΒΥΡΩΝΑ ΠΟΛΥΔΩΡΑ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Εισερχόμεθα στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνέχιση της συζήτησης επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Μεταρρύθμιση Συνταξιοδοτικού Συστήματος του Δημοσίου και συναφείς διατάξεις».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Το λόγο έχει ο κ. Σάββας Αναστασιάδης, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β΄ Θεσσαλονίκης.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Είδα προηγουμένως, στην αναφορά του συναδέλφου κ. Ιωαννίδη για τον Πρόεδρο που τοποθέτησε η σημερινή Κυβέρνηση στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη κάποιους συναδέλφους από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ να χαμογελούν. Και θέλω να τους δηλώσω το εξής. Για μας τους Βορειοελλαδίτες και για όλο τον ελληνικό λαό πιστεύω, το θέμα αυτό είναι ζωτικής σημασίας. Δεν μπορεί να ανεχθούμε κάποιον που να αυτοπροσδιορίζεται ως Ευρωπαίος, ελληνόφωνος, κεντροαριστερός ή κεντροδεξιός -δεν έχει καμμία σημασία- ο οποίος στηρίζει τις φιλοσκοπιανές θέσεις, ως Πρόεδρο του πλέον νευραλγικού θεσμού στη Θεσσαλονίκη, στη βόρειο Ελλάδα. Εμείς καταθέσαμε ερώτηση, περιμένουμε απάντηση και αν δεν απαντηθεί αυτό το θέμα, θα συνεχίσουμε μέχρι που να καταλάβουμε ποια ήταν η σκοπιμότητα αυτής της τοποθέτησης.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Όσον αφορά το νομοσχέδιο για το οποίο συζητάμε σήμερα, το νομοσχέδιο αυτό με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα και αφορά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα είναι δύο από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης και είναι από τις παρεμβάσεις που θα καθορίσουν το επίπεδο διαβίωσης των εργαζομένων στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα και το επίπεδο διαβίωσης των επόμενων και των σημερινών γενεών. Ο τρόπος με τον οποίο επιχειρεί σήμερα η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του ασφαλιστικού στη χώρα μας είναι αναντίστοιχος με την κοινωνική πρόνοια και το κοινωνικό πρόσωπο που θα είχε μία Κυβέρνηση και μάλιστα όταν αυτή αυτοπροσδιορίζεται ως σοσιαλιστική όπως η δική σας, που πέρα από τους δείκτες δεν ενδιαφέρεται και δεν υπολογίζει τη ζωή των εργαζομένων. Και δείκτες χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ανθρώπους, κύριε Υπουργέ, είναι άχρηστοι.
Δεν χρειάζεται να σας θυμίσουμε τι λέγατε πριν από δύο χρόνια όταν η Νέα Δημοκρατία έφερνε το αντίστοιχο νομοσχέδιο για συζήτηση εδώ στη Βουλή με πολύ πιο ήπιες παρεμβάσεις. Δεν χρειάζεται να σας θυμίσουμε τι έλεγε ο Πρωθυπουργός, όταν πρωτοστατούσε στις κινητοποιήσεις εδώ έξω στην πλατεία Συντάγματος και υποσχόταν στους εργαζομένους ήπιο ασφαλιστικό με αυξήσεις, κατήγγειλε την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ζητούσε απόσυρση του νομοσχεδίου και δημοψήφισμα δραπετεύοντας από τη συζήτηση από τη Βουλή.
Βέβαια, δεν ξέρω αν σήμερα τα θυμάται όλα αυτά ο σημερινός Πρωθυπουργός. Γιατί δεν τολμάτε σήμερα να κάνετε δημοψήφισμα; Γιατί δεν τολμάτε να πάτε στο λαό σήμερα, αφού το ζητούσατε τότε; Και δεν χρειάζεται βέβαια να σας θυμίσουμε τι λέγατε προεκλογικά, όταν υποσχόσασταν αυξήσεις στους εργαζομένους, όταν λέγατε ότι λεφτά υπάρχουν και μέσα σε λίγο διάστημα δηλώνατε δια στόματος Υπουργού ότι δεν «υπάρχει σάλιο» και προχωρούσατε σε μειώσεις των συντάξεων των εργαζομένων.
Εναλλάσσεστε τις θέσεις σας ανάλογα με τη θέση που έχετε στο πολιτικό σκηνικό. ¶λλα ως κυβέρνηση, άλλα ως αντιπολίτευση. Αυτή είναι η μηδενική πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Αυτή ήταν η αντιπολιτευτική ισοπεδωτική θέση του ΠΑΣΟΚ. Εμπαίζατε το λαό, τον εξαπατούσατε, του λέγατε συνειδητά ψέματα. Και ο πόνος και ο στόχος σας δεν ήταν η εξυγίανση το ασφαλιστικού. Ο στόχος σας ήταν πώς θα πάρετε την εξουσία για να έρθετε σήμερα και να δείξετε το σκληρό, το ανάλγητο πρόσωπό σας.
Επιχειρείτε τη στήριξη του ασφαλιστικού μέσα από βίαιες, σαρωτικές ανατροπές στον προγραμματισμό της ζωής εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών, χωρίς να υπολογίζετε τα αποτελέσματα, χωρίς να υπολογίζετε πώς αυτές οι οικογένειες, αφού προγραμμάτισαν με έναν τρόπο τη ζωή τους θα ανταπεξέλθουν στα προβλήματά τους και στη ζωή.
Αντιμετωπίζετε το ασφαλιστικό ως δημοσιονομικό ζήτημα και όχι ως οικονομικό και κοινωνικό για να βρείτε τρόπους να πάτε σε ηπιότερες ρυθμίσεις. Το αντιμετωπίζετε με δραματική μείωση των συντάξεων, με δραματική αύξηση του χρόνου εργασίας που φθάνει μέχρι και τα σαράντα χρόνια. Ελπίζω η επόμενη ρύθμιση που θα φέρετε να μην λέει ότι ο εργαζόμενος θα «φύγει» με το φέρετρο από τη δουλειά! Αντιμετωπίζετε το ασφαλιστικό χωρίς καμμία μέριμνα για τις ευπαθείς οικογένειες, για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, για τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά, όπου αυξάνετε δραματικά τα όρια ηλικίας, για τις εργαζόμενες μητέρες με τρία και περισσότερα παιδιά.
Και ενώ γνωρίζουμε όλοι και δεχόμαστε ότι το δημογραφικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα μας και ένα από αυτά που θα καθορίσουν την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος, εσείς χωρίς καμμία μέριμνα παίρνετε μέτρα που δεν ευνοούν τη μητρότητα και δεν ενθαρρύνουν τα ζευγάρια να κάνουν παιδιά. Αντιμετωπίζετε και αυτό το πρόβλημα χωρίς καμμία μελέτη. Κάνατε κάποια μελέτη για να δείτε πόσες είναι οι ευπαθείς ομάδες και πόσο επιβαρύνουν το σύστημα;
Σ” αυτό το νομοσχέδιο και στο προηγούμενο η Κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με όρους εισπρακτικούς, χωρίς καμμία κοινωνική μέριμνα, χωρίς καμμία προσπάθεια περιστολής των υπέρογκων λειτουργικών δαπανών για την υγεία, χωρίς αξιοποίηση της κινητής και της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, μόνο με μειώσεις, μόνο με περικοπές επιδομάτων.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ)
¶λλωστε η περικοπή της δέκατης τρίτης και της δέκατης τέταρτης σύνταξης, η επιβολή του ΛΑΦΚΑ, η αύξηση των ετών εργασίας, η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, η μείωση των συντάξεων, όλα τείνουν προς αυτήν την πλευρά. Όλες οι αλλαγές δεν γίνονται σταδιακά, ώστε να υπάρχει μία ομαλή προσαρμογή, αλλά με βίαιο τρόπο που θα προκαλέσει βίαιες αντιδράσεις και κύμα φυγής των εργαζομένων από την εργασία. Το κοινωνικό κράτος αποδομείται. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι εξαθλιώνονται και ταπεινώνονται.
Εμείς δεν συμφωνούμε μ” αυτό το νομοσχέδιο και γι? αυτό θα το καταψηφίσουμε επί της αρχής.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)