12 Οκτωβρίου 2010
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΙΓ? ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣT΄
Τετάρτη 14 Απριλίου 2010 (Πρωΐ)
ΘΕΜΑΤΑ
Γ. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
1. Συζήτηση επί της αρχής και των άρθρων του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις», σελ.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Β. Επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών:
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ Ι. ΣΑΒΒΑΣ
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ?ΣΤ΄
Τετάρτη 14 Απριλίου 2010 (πρωί)
Αθήνα, σήμερα στις 14 Απριλίου 2010, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.08΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Γ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΡΓΥΡΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ο κ. Σάββας Αναστασιάδης Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έχει το λόγο.
Θα παρακαλούσα όλους να τηρούμε το χρόνο, γιατί είναι πάρα πολλοί οι ομιλητές και σήμερα θα μιλήσουν και οι Αρχηγοί των κομμάτων. Έχουμε πολύ μακρύ δρόμο.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Βεβαίως, κύριοι συνάδελφοι, λέω ότι η Κυβέρνηση γνώριζε τι παρέλαβε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση και αν ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε, αυτό είναι στοιχείο ανικανότητας. Και αν γνώριζε και κάνει ότι δεν γνώριζε, είναι στοιχείο ψεύδους και επικινδυνότητας.
Επιτέλους, αυτή η καραμέλα που πιπιλίζεται εδώ και έξι μήνες: «Των τελευταίων πέντε ετών» πρέπει να σταματήσει. Και κυρίως δεν πρέπει να μιλούν αυτοί που συμμετείχαν σε εκείνες τις κυβερνήσεις, τις περιβόητες κυβερνήσεις της δεκαετίας του ?80, όπου τα ΜΟΠ έγιναν πάρκα, πλατείες και κηπουροί χωρίς κήπους και όπου ισοπεδώθηκαν τα πάντα σ? αυτήν τη χώρα, η Δημόσια Διοίκηση, το κράτος και όπου έγινε αναδιανομή με δανεικά χρήματα, τα οποία πληρώνουμε σήμερα. Επιτέλους να σταματήσει αυτό, ως απάντηση στην κυρία συνάδελφο που κατέβηκε από το Βήμα για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Η Ελλάδα δεν γεννήθηκε από παρθενογένεση το 2004!
Το φορολογικό νομοσχέδιο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που έρχεται σήμερα, κατατίθεται, βέβαια, προς ψήφιση στη Βουλή με τεράστια καθυστέρηση, παρά το γεγονός ότι αυτό θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του 2009, έτσι ώστε να εφαρμοστεί απρόσκοπτα από την 1-1-2010. Η Κυβέρνηση έγραφε και έσβηνε, χάνοντας πολύτιμο χρόνο.
Αυτό προκάλεσε αγανάκτηση ακόμη και στελεχών της κυβερνώσας παράταξης. Είναι τρανταχτή απόδειξη έλλειψης σχεδίου, ανετοιμότητας και προχειρότητας. ¶λλα ανακοίνωνε η Κυβέρνηση στις 9 Φεβρουαρίου ως βασικές αρχές του νομοσχεδίου, άλλα παρουσίαζε στις 15 Μαρτίου και εντελώς διαφορετικά συζητάμε εμείς εδώ σήμερα. Και βεβαίως, και αυτό το νομοσχέδιο είναι άλλη μία απόδειξη ανακολουθίας λόγων και έργων της Κυβέρνησης, που τη βιώνουμε με τον πλέον τραγικό τρόπο το τελευταίο εξάμηνο.
Ακούστε τι έλεγε ο Υπουργός των Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στον «ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ» στις 9 Αυγούστου του 2008: «Δεν θα αφήσουμε να πληρώσουν την κρίση τα νοικοκυριά» και υπόσχετο ενίσχυση της απασχόλησης, άμεση στήριξη του εισοδήματος των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων και των χαμηλών εισοδημάτων.
Υπάρχει καμμία σχέση σήμερα σε αυτά που έλεγαν τότε και σε αυτά που κάνουν σήμερα, γιατί όλοι τα έλεγαν και ο ίδιος ο σημερινός Πρωθυπουργός; Βεβαίως, όχι. Γιατί, αφού ανέβασαν δραματικά τους έμμεσους φόρους με τα έκτακτα μέτρα, την αύξηση του ΦΠΑ, την αύξηση των καυσίμων, με το σημερινό νομοσχέδιο ανεβάζουν δραματικά και τους άμεσους φόρους για να «στεγνώσουν» έτσι τελείως την αγορά από ρευστό και κίνηση.
Να σας θυμίσω ακόμη τι έλεγε ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου στις 9 Σεπτεμβρίου του 2009 στο ραδιοφωνικό σταθμό «9.84»: «Είναι δυνατόν να μας βρίσκει σύμφωνους μία ατζέντα, η οποία να βασίζεται σε πάγωμα μισθών»;
Και μία μέρα αργότερα, στις 8 Σεπτεμβρίου του 2009 στον τηλεοπτικό σταθμό «ALTER»: «Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει κανένας, όταν μια οικονομία είναι σε ύφεση, είναι να παγώσει τους μισθούς». Ως Υπουργός βέβαια έκανε τα ακριβώς αντίθετα. Περιέκοψε τον δέκατο τέταρτο μισθό μέσω της μείωσης του 30% των δώρων των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του επιδόματος αδείας, ενώ παράλληλα μείωσε κατά 12% όλα τα επιδόματα στο δημόσιο τομέα. Έλεγε τότε ψέματα στον ελληνικό λαό ο κύριος Υπουργός;
Δεν έφταναν όλα αυτά, με το σημερινό νομοσχέδιο επιβάλλονται πρόσθετα βάρη στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Για το λόγο αυτό, το νομοσχέδιο αυτό είναι κοινωνικά άδικο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φόροι που προέρχονται από τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων αντιστοιχούν στο 47,5% των συνολικών ετήσιων φορολογικών εσόδων.
Και συνεχίζετε ακόμη την κοινωνική δικαιοσύνη, όπως εσείς την αντιλαμβάνεστε, κύριε Υπουργέ. Εξαιρείτε σήμερα ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων από την μείωση των επιδομάτων του 12%. Βεβαίως για τους ένστολους δεν υπάρχει κανένας λόγος. Θα έπρεπε να αμείβονται ακόμη καλύτερα. Οι φύλακες όμως, των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων γιατί εξαιρούνται; Ποιες ειδικές συνθήκες αντιμετωπίζουν αυτοί κατά την εργασία τους; Γιατί η εξαίρεση αυτή, κύριε Υπουργέ, δεν επεκτείνεται και στους ένστολους του δικού σας Υπουργείου, στους τελωνιακούς; Δεν δουλεύουν αυτοί είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, σε αργίες, Σαββατοκύριακα, όλο τον χρόνο; Δεν δουλεύουν στα σύνορα, στα λιμάνια και στα αεροδρόμια;
Η αύξηση επίσης, των φορολογικών συντελεστών, τόσο στα φυσικά όσο και στα νομικά πρόσωπα, αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στους πολίτες και στις επιχειρήσεις. Η στέρηση αγοραστικής δύναμης από τα μεσαία κυρίως στρώματα θα επηρεάσει καταλυτικά την αγορά και την επιχειρηματικότητα.
Και συνεχίζετε με τα τεκμήρια διαβίωσης που οδηγούν σε φορολογική αφαίμαξη την μεσαία τάξη, τη φορολογική επιδρομή σε βάρος της ιδιοκτησίας, με την επαναφορά φόρων μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιών, δωρεών και την επιβολή τεκμηρίων στην ιδιοκατοίκηση, ενώ καταργείτε ουσιαστικά το αφορολόγητο, αφού αυτό συναρτάται με το δαιδαλώδες και γραφειοκρατικό σύστημα των αποδείξεων.
Αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο έχει χαρακτήρα φοροεπιδρομής σε βάρος των μικρών και των μεσαίων εισοδημάτων. Είναι κατώτερο των περιστάσεων που περνάει η χώρα μας. Το νομοσχέδιο αυτό στραγγαλίζει την οικονομία ακόμη περισσότερο και βαθαίνει την ύφεση, δεν αντιμετωπίζει την φοροδιαφυγή, δεν μειώνει αποτελεσματικά τα ελλείμματα, δεν αποκαθιστά την κοινωνική δικαιοσύνη, δεν λειτουργεί υπέρ των αδύναμων στρωμάτων. Συνθλίβει την μεσαία τάξη και τα μεσαία εισοδήματα, είναι σφοδρό χτύπημα στην επιχειρηματικότητα, έχει αντιαναπτυξιακή λογική και είναι κοινωνικά άδικο.
Οι πολίτες, κύριε Υπουργέ, θα νιώσουν την «δικαιοσύνη» του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, όταν θα πάρουν τα εκκαθαριστικά. «Στάχτη και μπούρμπουλη» θα αφήσει πίσω του το νομοσχέδιο και για το λόγο αυτό εμείς το καταψηφίζουμε.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειρoκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς, ευχαριστούμε.