13 Ιουνίου 2013
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών
ΘΕΜΑ: «Το στρατόπεδο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ να μείνει στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης»
Κύριε Υπουργέ,
Πληροφορήθηκα από τον Δήμαρχο Αμπελοκήπων κ. Κυρίζογλου, πως με πρόσφατη απόφαση της διυπουργικής επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΦΕΚ 1020/25.4.2013 τ. Β’) ένα γεωτεμάχιο της δημοτικής κοινότητας Αμπελοκήπων, εμβαδού 451.735,50 μαζί με τα κτίσματά του, μεταβιβάζεται και περιέρχεται χωρίς αντάλλαγμα στο ΤΑΙΠΕΔ, κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή.
Το παραπάνω ακίνητο, αποτελεί Ανταλλάξιμο Κτήμα, με το ένα τμήμα του να ανήκει στο Δήμο Αμπελοκήπων. Έχουν μάλιστα γίνει σε αυτό τόσο εκτεταμένες πολεοδομικές, ρυμοτομικές και ιδιοκτησιακές αλλαγές, ώστε έχει παύσει ουσιαστικά να αποτελεί σήμερα περιουσία του δημοσίου, ενώ κάθε αλλαγή της ιδιοκτησιακής του μορφής ή της χρήσης του θα ζημιώσει ανεπανόρθωτα την τοπική κοινωνία.
Ενδεικτικά σας αναφέρω πως σε τμήμα του παραπάνω γεωτεμαχίου (27,5στρ) κατασκευάστηκαν και λειτουργούν εδώ και 10 χρόνια 3 Γυμνάσια, ένα Λύκειο και το Τ.Ε.Ε Αμπελοκήπων, ενώ λειτουργεί ακόμη το γήπεδο ποδοσφαίρου «Απόστολος Αστρεινίδης» και το κλειστό γυμναστήριο Ε.Α.Κ. «Μέγας Αλέξανδρος», η κυριότητα των οποίων ανήκει στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Πρέπει επίσης να αναφερθεί πως εντός της έκτασης αυτής υπάρχουν δύο ακόμη δημοτικά γήπεδα ποδοσφαίρου, το στάδιο «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και το γήπεδο «Κωνσταντίνος Μιγκοτζίδης», όπως και το κλειστό γυμναστήριο «Αναστασία Κελεσίδου». Πρέπει ακόμη να αναφερθεί πως στο ΓΠΣ που συντάχθηκε για την περιοχή έχει προβλεφθεί η κατασκευή σχολικών συγκροτημάτων, χώρων αθλητισμού και πρασίνου, δημιουργία πνευματικού κέντρου και πολλές άλλες κοινωφελείς υποδομές.
Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη πως η ΚΕΔ, το 2008, είχε παραχωρήσει τμήμα του παραπάνω ανταλλάξιμου κτήματος στο Δήμο Αμπελοκήπων (έκτασης 161.529,93 τμ) στο πλαίσιο εφαρμογής συγκεκριμένης πολιτικής για την απόδοση των στρατοπέδων που βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και βεβαίως βάσει αυτής της παραχώρησης (που είχε διάρκεια 49 χρόνια) ο Δήμος Αμπελοκήπων προχώρησε στην παραπάνω πολεοδομική μελέτη ανάπτυξης που βρίσκεται μάλιστα στο τελικό της στάδιο.
Με δεδομένο πως για το συγκεκριμένο ανταλλάξιμο κτήμα (με αριθμό ΑΚ 5749) υπάρχουν ήδη καθορισμένες χρήσεις γης (ακόμη και αυτή του υφιστάμενου στρατοπέδου που θα πρέπει σταδιακά να απομακρυνθεί), πως το μεγαλύτερό του τμήμα είναι ήδη δομημένο (με σχολεία, γήπεδα, γυμναστήρια, έναν ιερό ναό κλπ) και η εφαρμογή του ΓΠΣ βρίσκεται σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται, καθίσταται απολύτως αυτονόητο πως η πρόσφατη απόφαση θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και θα ανατρέψει την υφιστάμενη κατάσταση δημιουργώντας μια εξαιρετικά μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, στην ποιότητα ζωής και στις προσδοκίες χιλιάδων κατοίκων για την ανάπτυξη της περιοχής τους.
Εκτιμώντας πως το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας είναι κάτι που οφείλει να βρίσκεται στη βάση κάθε σχεδιασμού,
Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ,
Προτίθεστε να ανακαλέσετε την πρόσφατη απόφαση ως προς το ΑΚ 5749 προκειμένου να παραμείνει η συγκεκριμένη περιοχή στο Δήμο Αμπελοκήπων και να αναπτυχθεί σύμφωνα με τον σχεδιασμό του δήμου και το όραμα των κατοίκων του;
Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου 2013 Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Έλενα Ράπτη, Α΄ Θεσσαλονίκης
Σάββας Αναστασιάδης, Β’ Θεσσαλονίκης
Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Α΄ Θεσσαλονίκης
Γεώργιος Ορφανός, Α΄ Θεσσαλονίκης