23 Ιουνίου 2016
«Είστε αξιοπρεπής με ευθύ πολιτικό λόγο», είπε ο δημοσιογράφος Νίκος Σηφάκης στον Βουλευτή Σάββα Αναστασιάδη σήμερα το μεσημέρι στον αέρα της εκπομπής « Λόγος- Αντίλογος » (Κανάλι 1 – Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά 90.4 fm)-Βασικά σημεία από τη συνέντευξη του Βουλευτή Σάββα Αναστασιάδη στην εκπομπή « Λόγος- Αντίλογος » με τον Νίκο Σηφάκη (Κανάλι 1 – Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά 90.4 fm)-ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΑΚΗΣ: Είναι Βουλευτής Θεσσαλονίκης, μαχητικότατος και αν μη τι άλλο, αυτό που μπορεί σίγουρα κάποιος να του αναγνωρίσει είναι ότι με την μαχητικότητά του έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για τον κ. Σάββα Αναστασιάδη Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης.
Ν. Σηφάκης: Κ. Αναστασιάδη σήμερα ο κ. Τσίπρας βρίσκεται στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τι εκτιμάται ότι μπορεί να συνεισφέρει;
Σάββας Αναστασιάδης: Κάθε Διεθνής παρουσία και κάθε διπλωματική ανάπτυξη σχέσεων με Χώρες του εξωτερικού, και εν προκειμένω με το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι θετικό. Η Χώρα μας αυτή την κρίσιμη περίοδο χρειάζεται ακόμη περισσότερο συμμαχίες και στήριξη. Υπ αυτή την έννοια νομίζω ότι η παρουσία του Πρωθυπουργού στο Συμβούλιο της Ευρώπης είναι θετική.
Ν. Σηφάκης: Η Ν.Δ. είναι κόμμα το οποίο άλλαξε ηγεσία , προσπαθεί να βρει την περπατησιά της , ωστόσο εξακολουθεί να ζητάει εκλογές. Ακόμη και μετά τις τελευταίες εξελίξεις , την επίσκεψη του κ. Γιούνκερ και με όσα δήλωσε ο κ. Κλάους Ρέγκλιν.
Σάββας Αναστασιάδης: Είναι θέση του κόμματός μας και του Προέδρου μας κ. Μητσοτάκη, διότι πιστεύουμε ότι το κόστος της παραμονής της κυβέρνησης είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της απομάκρυνσή της , δηλαδή από το κόστος των εκλογών. Και επειδή αναφερθήκατε στον κ. Γιούνκερ και στον κ Ρέγκλιν , δική μου εκτίμηση είναι, και το καταλαβαίνει και όλη η κοινωνία ότι ο κ. Γιούνκερ δεν έφερε καλά νέα.
Μας επαίνεσε βέβαια αλλά ζήτησε σκληρές αλλαγές στα εργασιακά, όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση, άνοιξε δηλαδή τη συζήτηση αυτή, για τις τριετίες, τα επιδόματα τον κατώτατο μισθό σε 586 από 751.
Αυτά τα υποσχόταν πέρσι ο κ. Σκουρλέτης αν θυμάστε όταν ήταν Υπουργός Εργασίας ,751 τον κατώτατο μισθό καθώς και την ελαστικοποίηση της εργασίας , δηλαδή την απελευθέρωση των απολύσεων και την ολιγόωρη απασχόληση.
Και ο κ. Ρέγκλιν ο επικεφαλής του ESM είπε χθες στο συνέδριο του Economist ότι η ανάκαμψη είχε αρχίσει το 2014, αλλά διακόπηκε το πρώτο εξάμηνο του 2015, μένει πολύ δουλειά να κάνουμε για τα επόμενα δύο χρόνια, ως αναφορά την εφαρμογή των μέτρων που ψηφίστηκαν. Και βεβαίως αναφέρθηκε και στις συνέπειες της πρώτης αξιολόγησης , δηλαδή στις καθυστερήσεις που προκάλεσε στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Αυτό το είπε διότι φοβάται ότι και στη δεύτερη αξιολόγηση που πρέπει να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβρη θα έχουμε μία τέτοια καθυστέρηση , οπότε οι συνέπειες θα είναι το ίδιο. Γι αυτό αναφέρεται στα επόμενα δύο χρόνια και γι αυτό έχουνε μία επιφύλαξη.
Ν. Σηφάκης: Η δική μου δημοσιογραφική κρίση λέει, και αφορά εμένα , ότι μακάρι να ήταν δύο χρόνια, μακάρι να ήταν την επόμενη δεκαετία. Έχουμε πάρα πολλά πράγματα ακόμα μέχρι να φτάσουμε εκεί, άσχετα βέβαια αν οι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ τα βλέπουν μια χαρά και θεωρούν ότι μπορούν όλα εύκολα να λυθούν. Ορισμένοι ζουν σε ένα διαφορετικό κόσμο από αυτόν που ζει ο απλός πολίτης.
Σάββας Αναστασιάδης: Αυτή την εκτίμηση έχουμε και εμείς. Μακάρι οι δικές μας εκτιμήσεις να είναι λάθος και οι δικές τους σωστές προς όφελος του κράτους και των πολιτών. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα δεν μας απέδειξαν ότι οι εκτιμήσεις τους είναι σωστές. Σε όσες προβλέψεις έκαναν έπεσαν έξω.
Ακροατής : Αντιμετωπίστε τη στασιμότητα αυτών που κυβερνούν.
Σάββας Αναστασιάδης: Η δημοκρατία έχει κανόνες . Αυτό που λέει ο ακροατής το συναντώ και εγώ συχνά στην περιφέρειά μου όταν βλέπω πολίτες. Τον ρόλο μας ως Αξιωματική Αντιπολίτευση τον ασκούμε και εμείς και ο Πρόεδρός μας και στεκόμαστε κριτικά απέναντι στις πράξεις της κυβέρνησης που θεωρούμε ότι δεν είναι σωστές.
Αυτές τις δυνατότητες μας δίνει το πλαίσιο το δημοκρατικό, αυτό το κάνουμε και μάλιστα πάρα πολλές φορές με πολύ σκληρό και αιχμηρό τρόπο. Και θα το κάνουμε ώσπου να αποχωρήσει η κυβέρνηση, διότι θεωρούμε ότι είναι επικίνδυνη για τη Χώρα και την κοινωνία, τουλάχιστον με όσα έχει δείξει μέχρι σήμερα και νομίζω ότι δεν μπορεί να αλλάξει.
Ακροάτρια: Εφαρμόζονται πολιτικές που αποτυγχάνουν να παράξουν πλούτο στην οικονομία.
Σάββας Αναστασιάδης: Το κράτος δεν μπορεί και δεν πρέπει να κάνει επενδύσεις, αλλά πρέπει να δημιουργήσει το πλαίσιο για να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις, αυτό πλέον είναι αποδεκτό από όλο το πολιτικό σύστημα.
Βεβαίως εφαρμόζονται πολιτικές που δεν μπορούν να παράξουν πλούτο, όταν διογκώνεται ο δημόσιος τομέας και όταν η κυβέρνηση δεν προχωρά στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ή όταν το κάνει έρχονται στη συνέχεια κάποιοι Υπουργοί της και την υπονομεύουν. Όπως το Ελληνικό που έχουμε τελευταία και τα αεροδρόμια και βεβαίως αυτό που γίνεται με τα λιμάνια , τα οποία είναι κλειστά ένα μήνα περίπου και η κυβέρνηση σιωπά και παρακολουθεί τα γεγονότα. Παρακολουθεί τις Εταιρείες να καταστρέφονται.
Αυτό έχει διαλύσει την οικονομία στη Βόρειο Ελλάδα διότι η απεργία στα λιμάνια έρχεται σαν συμπλήρωμα της κλειστής διόδου της Ειδομένης. Δεν υπάρχουν αντοχές .
Σας ανακοινώνω κάτι που άκουσα ανεπίσημα και εύχομαι να μην είναι σωστό ότι ο Τιτάνας της Θεσσαλονίκης σκέφτεται να αναστείλει τη λειτουργία του από τον Σεπτέμβριο.
Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό; Ο Τιτάνας είναι το πιο σύγχρονο εργοστάσιο στον τομέα του στην Ευρώπη, διότι έχει κάνει επενδύσεις τα προηγούμενα χρόνια που ξεπέρασαν το ένα δις ευρώ. Και άλλες Εταιρείες έχουν δώσει άδεια στο προσωπικό τους διότι δεν μπορούν να εξάγουν ή δεν μπορούν να έχουν πρώτες ύλες και δεν είναι συνεπείς στους πελάτες τους .
Και η ΜΕΛ έχει τεράστια προβλήματα και μπορεί να αναστείλει τη λειτουργία της .
Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να διασφαλίσουν τις θέσεις τους.
Ν. Σηφάκης: Ευτυχώς κ. Αναστασιάδη που είστε από τους σκληρά εργαζόμενους , Ευτυχώς που είστε από τους ανθρώπους που δουλέψατε στη ζωή σας γιατί υπάρχουν και συνάδελφοί σας που όπως ξέρετε δεν έχουν πολύ ασχοληθεί.
Σάββας Αναστασιάδης: Το κεκτημένο της εργασίας το θεωρώ δεδομένο. Υπάρχουν και κάποια παράλογα κεκτημένα που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό όμως είναι θέμα της κυβέρνησης να το λύσει , να συζητήσει με τους εργαζόμενους, να βρούνε μία λύση, διότι βεβαίως έχουν δικαίωμα σε αυτό που λέμε, στην διασφάλιση των θέσεων εργασίας ,αλλά και οι ιδιώτες έχουν δικαίωμα να διατηρήσουν τις Επιχειρήσεις τους και να είναι εντάξει απέναντι στους πελάτες τους.
Η κυβέρνηση δεν έκανε τον κόπο να συζητήσει με τους εργαζόμενους στα λιμάνια. Εμείς προσπαθήσαμε , ένα κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας πριν από δέκα μέρες να συζητήσουμε με τους εργαζόμενους , επισκεφθήκαμε το λιμάνι, αλλά δυστυχώς οι εργαζόμενοι τορπίλισαν τη συζήτηση, έκαναν σώου , δεν θέλησαν να συζητήσουν μαζί μας και νομίζω ότι έκαναν λάθος διότι εμείς πήγαμε να συμβάλλουμε στην προσπάθεια να βρεθεί λύση.
Αυτά τα θέματα λύνονται με συζήτηση και συναίνεση. Να κάνει ένα βήμα πίσω ο ένας , ένα βήμα μπρος ο άλλος . Να βρεθεί μία λύση για να υπάρξει ομαλότητα στην κοινωνία και βεβαίως να υπάρξει και δυνατότητα στήριξης της οικονομίας.
Έτσι δεν κάνουμε τίποτε. Διότι αν απαξιωθεί το λιμάνι και οι εργαζόμενοι θα έχουν πρόβλημα.
Ν. Σηφάκης: Εσείς κ. Αναστασιάδη δεν παρεξηγείστε διότι έχετε πάντοτε έναν ευθύ πολιτικό λόγο. Πρέπει να το αντιληφθείτε αυτό εσείς οι πολιτικοί. Όταν έχετε ευθύ πολιτικό λόγο ότι και να πείτε δεν παρεξηγείστε , στο πλαίσιο βέβαια μιας ευπρέπειας. Αυτοί που παρεξηγούνται είναι οι συνάδελφοί σας που προσπαθούν να κάνουν σώου από όλες ανεξαιρέτως τις παρατάξεις.
Εσείς είστε ένας άνθρωπος εξαιρετικά ευπρεπής, είναι πολύ μεγάλη μας χαρά που συζητάμε κάθε φορά. Μας ζητάνε πάρα πολλές φορές να βγούμε στον αέρα με τα μηνύματα και γι αυτό σας καλούμε και έχουμε κάθε φορά τη χαρά να συνομιλούμε με έναν άνθρωπο ο οποίος δεν διακατέχεται από πολιτικά πάθη αλλά αντιπαρατίθεται με επιχειρήματα, όπως πρέπει να γίνεται δηλαδή η αντιπαράθεση σε όλες τις ανεπτυγμένες δημοκρατίες .
Σάββας Αναστασιάδης: Εάν και η δημοσιογραφία είχε σταθεί στο ύψος που έπρεπε αυτή τη δύσκολη περίοδο , νομίζω ότι θα ήταν πάρα πολύ ωφέλιμο και για την κοινωνία και για τη Χώρα. Εσείς κάνετε με πολύ μεγάλη αξιοπρέπεια και αμεροληψία τη δουλειά σας και αυτό πρέπει να κάνετε.
Πρέπει να σας πω στα ερωτήματα που με βάλατε ότι η εποχή δεν προσφέρεται ούτε για σώου, ούτε για πάθη. Πρέπει να ξεπεράσουμε και τις προσωπικές και τις κομματικές στρατηγικές και να δούμε που πάει η Χώρα. Αν δεν το κάνουμε αυτό δυστυχώς θα βρεθούμε σε πολύ δυσκολότερα γεγονότα και καταστάσεις.
Και επειδή προσωπικά το έχω διαπιστώσει αυτό, ξεπερνάω όλα αυτά στα οποία αναφερθήκαμε και βάζω ως στόχο μόνο το καλό της Πατρίδας μου.