21 Ιουνίου 2016
1. Πήρατε μέρος ή στηρίξατε τις εκδηλώσεις των “Παραιτηθείτε” την Τετάρτη;Η εκδήλωση της Τετάρτης « Παραιτηθείτε» ήταν μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην οποία η Νέα Δημοκρατία δεν είχε καμία ανάμειξη και φυσικά δεν είχα παραστεί για να μη δώσω τη εντύπωση ότι καπελώνουμε μία κοινωνική αντίδραση.Αυτό όμως που είναι περίεργο είναι γιατί τρομοκρατήθηκε τόσο πολύ η Κυβέρνηση και προσπάθησε να απαξιώσει την συγκέντρωση με δηλώσεις παραγόντων της που ξέφυγαν και από τα όρια της σοβαρότητας και της συνταγματικότητας.
Και αυτό το έκαναν αυτοί που αυτοπροσδιορίζονται ως δημοκράτες, αυτοί που έκαναν καριέρα από τις καταλήψεις και τις διαμαρτυρίες . Αυτή είναι όμως η λογική και το πραγματικό πρόσωπο της Αριστεράς. Ένα πρόσωπο και μία λογική καθεστωτική που δεν μπορεί να αναγνωρίσει το δικαίωμα κάποιου να εκφράσει την διαφωνία του, με όσα λένε ή κάνουν. Και βεβαίως αυτό που πρέπει να προβληματίσει όλους είναι ότι για πρώτη φορά στην παγκόσμια Ιστορία αναρχικοί προσπάθησαν να κάνουν αντισυγκέντρωση για να στηρίξουν την κυβέρνηση.
2. Πάντως αυτό το “φύγετε” ή “παραιτηθείτε”, το οποίο λέει και η ΝΔ προς την κυβέρνηση, δεν θεωρείτε πως είναι ένα αμυντικό σύνθημα; Στις συνεδριάσεις των ΝΟΣ ασκήθηκε κριτική επί τούτου όπως και για το ότι η ΝΔ δεν έχει ακόμη παρουσιάσει το πρόγραμμά της και εναλλακτικές προτάσεις.
Οι κυβερνήσεις αλλάζουν με εκλογές και τα διάφορα σχήματα λόγου αυτό απαιτούν. Τα δύο τελευταία νομοσχέδια που ψηφίστηκαν σε περίοδο περίπου 15 ημερών έφεραν παρά πολύ σκληρά μέτρα που συντηρούν την ύφεση οδηγούν την οικονομία σε τέλμα και τους πολίτες σε απόγνωση. Η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων ως ένα μεγάλο βαθμό έχει εξαντληθεί, και νομίζω ότι οι στόχοι που έθεσε η κυβέρνηση δεν θα είναι εφικτοί. Η χώρα χρειάζεται μια άλλη πολιτική, αλλά πριν απ’ όλα χρειάζεται μια υπεύθυνη και αποτελεσματική κυβέρνηση. Είναι σίγουρο ότι ο εκτροχιασμός των εσόδων θα ενεργοποιήσει τον κόφτη και θα μειώσει ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα των συνταξιούχων και εργαζομένων. Άρα θα βαθαίνει η ύφεση.
Η παράταξή μας και η ιδεολογία μας είναι ταυτισμένη με την φιλελεύθερη οικονομία. Αυτό σημαίνει ενθάρρυνση και στήριξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων με μείωση φορολογικών συντελεστών και νομίζω ότι μόνο αυτή η δυνατότητα θα μας βγάλει από το αδιέξοδο. Για να επιτευχθούν ρυθμοί ανάπτυξης είναι σαφές ότι δεν αρκούν μόνο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται και ένα άλλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Μία άλλη κυβέρνηση. Όσον αφορά το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ο Πρόεδρός μας το έχει δηλώσει ότι θα το ανακοινώσει στην ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.
3. Δεν συμμερίζεστε την άποψη πως μετά την αξιολόγηση θα υπάρξει μια περίοδος σταθερότητας που μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες και το κλίμα στην οικονομία;
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ολοκληρώνοντας την πρώτη αξιολόγηση προσπαθεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας, μετά την αστάθεια που εκείνη έφερε στη χώρα 15 μήνες τώρα. Ο συνδυασμός των μέτρων όμως που ψήφισαν, όπως η αύξηση των φορολογικών συντελεστών, της εισφοράς αλληλεγγύης, των ασφαλιστικών εισφορών και των έμμεσων φόρων που κυρίως πλήττουν τα λαϊκά στρώματα, έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει. Δύσκολα οι στόχοι θα είναι εφικτοί και επειδή το αντιλαμβάνονται και οι δανειστές , κατέφυγαν στη λογική του αυτόματου κόφτη.
Εκτιμώ ότι σύντομα , κάτι που δεν το εύχομαι θα βρεθούμε και πάλι μπροστά σε σοβαρά αδιέξοδα
Άλλωστε σε αυτό σχεδόν συμφωνεί και η ενδιάμεση έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος όπου προβλέπεται και για το 2016 ύφεση.
4. Προς τα που πρέπει να γίνει η διεύρυνση της ΝΔ. Σε αυτήν θα μπορούσαν να μπουν και στελέχη από το ΠΑΣΟΚ και τις κυβερνήσεις του;
Η Νέα Δημοκρατία υπήρξε πάντα ένα πολυσυλεκτικό κόμμα, όπου μέσα στους κόλπους της μπορούσαν να συνυπάρξουν δημιουργικά, απόψεις και δυνάμεις από τις παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας μέχρι τις παρυφές της άκρας δεξιάς. Οι διευρύνσεις των κομμάτων γίνονται στην κοινωνία όταν δηλαδή, απαντάς και δίνεις προοπτική λύσης στα προβλήματα και τις αγωνίες της και εκεί θα πρέπει να στοχεύσουμε.
5. Πως σχολιάζετε τις τελευταίες κινήσεις από Τουρκία και Αλβανία όπως και τις απαντήσεις από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών;
Πρόκειται για δύο θέματα ιδιαίτερα ευαίσθητα για τον Ελληνισμό και το Έθνος μας, για τα οποία το Υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε τον ρόλο του σχολιαστή, τόσο στις προκλήσεις των Τούρκων που μετατρέπουν την Αγία Σοφία σε τζαμί όσο και των Αλβανών που επαναφέρουν το θέμα των Τσάμηδων.
Νομίζω ότι και στα δύο θέματα θα έπρεπε να ήμασταν πιο μεθοδικοί και προετοιμασμένοι και όχι τόσο απροετοίμαστοι όπου φάνηκε. Η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών είναι κατώτερη των προσδοκιών μας , των περιστάσεων και των αναγκών της χρονικής περιόδου.
Αντί να έχει εθνική στρατηγική για τόσο σημαντικά θέματα, ακολουθεί πάντα τα γεγονότα ασθμαίνοντας.
6. Τι προτείνετε για τις αλλαγές στο Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο;
Είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του κάτω από το βάρος των αδιεξόδων και των μεγάλων προβλημάτων που οι ίδιοι δημιούργησαν, προσπαθούν να αλλάξουν ατζέντα και να αποπροσανατολίσουν. Πιστεύω ότι είναι κινήσεις αντιπερισπασμού και τακτικισμού.
Υπενθυμίζω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν έξι μήνες, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συνταγματικής αναθεώρησης και το είχε θέσει και στον κ. Τσίπρα ο οποίος τότε σιωπούσε. Σήμερα ακολουθεί την πολιτική πρωτοβουλία της Ν.Δ. και αποδέχεται την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος.
Η θέση μας για τον εκλογικό νόμο είναι σαφής. Πρέπει να υπάρχει ένας νόμος που να αποτρέπει την πολιτική αστάθεια και το χάος.
Να δίνει δηλαδή τη δυνατότητα στα κόμματα να σχηματίζουν κυβερνήσεις.
Αν ο νόμος που θα προτείνει η κυβέρνηση δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά και ψηφισθεί , θα βάλει τη Χώρα σε ακόμη μεγαλύτερες περιπέτειες.