29 Σεπτεμβρίου 2021
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας.
Αρχίζουμε τη συνεδρίασή μας με μία καθυστέρηση και ζητούμε συγνώμη από τους προσκεκλημένους μας που είναι συνδεδεμένοι διαδικτυακά, αλλά και τους συναδέλφους και τους προσκεκλημένους που παρευρίσκονται εδώ. Η αίθουσα είχε μία συνεδρίασηπροηγουμένως, η οποία καθυστέρησε λίγο να ολοκληρωθεί και έτσι έχουμε και εμείς μια μικρή καθυστέρηση.
Υπάρχει και ένα θέμα από ότι μου λένε εδώ οι τεχνικοί. Κάποιοι από τους προσκεκλημένουςδεν έχουν μπορέσει να συνδεθούν. Θα αποσταλεί και πάλι το Link (σύνδεσμος) για να μπορέσουν να συνδεθούν.
Σήμερα στην Επιτροπή μας έχουμε τη χαρά και φιλοξενούμε την Διεθνή Συνομοσπονδία Ελλήνων Ποντίων και το θέμα μας βέβαια είναι η ενημέρωση, από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Διεθνούς Συνομοσπονδίας, των δραστηριοτήτων, κυρίως των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, των Ελλήνων Αποδήμων, των Ελλήνων Ποντίων που ζουν σε άλλες χώρες, αλλά και στην Ελλάδα.
Έχουμε, λοιπόν, σήμερα στην Επιτροπή μας τον Πρόεδρο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, τον κύριο Γεώργιο Αμαραντίδη, ο οποίος είναι συνδεδεμένος από την Φρανκφούρτη της Γερμανίας.
Έχουμε τον κύριο Γιώργο Παρχαρίδη, Επίτιμο Πρόεδρο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, ο οποίος είναι συνδεδεμένος επίσης διαδικτυακά από την Θεσσαλονίκη.
Τον Γιώργο τον Βαρυθυμιάδη που είναι ο πρώτος Αντιπρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ, για συντομία το αποκαλούμε «Διεθνή Συνομοσπονδία», ο οποίος βρίσκεται με φυσική παρουσία στην αίθουσα.
Τον Γενικό Γραμματέα, τον Βασίλη τον Μωυσίδη, ο οποίος είναι συνδεδεμένος από την Θεσσαλονίκη.
Τον Παναγιώτη τον Ιασωνίδη, ο οποίος είναι Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ποντιακών Σωματείων της Αυστραλίας, δεν ξέρω αν έχει συνδεθεί ακόμα.
Τον Ιωάννη Μπουρσανίδη, ο οποίος είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Μπαγκνάγκ Γερμανίας.
Τον κύριο Ασλανίδη από την Κύπρο και την κυρία Τσανακτσίδου Βασιλική από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Νομίζω ότι δεν έχουν συνδεθεί όλοι. Στη διάρκεια πιστεύω ότι θα συνδεθούν και θα τους ακούσουμε, θα καταθέσουν και αυτοί τις απόψεις τους και τις θέσεις τους και τις δραστηριότητές τους.
Η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων είναι ένα συλλογικό όργανο ομοσπονδιών από όλο τον κόσμο και έχει σαν στόχο την ανάδειξη, προώθηση των θεμάτων των Ποντίων Ελλήνων και όχι μόνο, των Ελλήνων της Διασποράς, δηλαδή την διάσωση, τη διάδοση της παράδοσης, του πολιτισμού, των ηθών, των εθίμων, της ιστορίας, της μουσικής, του χορού, του τραγουδιού, της διαλέκτου της Ποντιακής και βεβαίως, όλοι αυτοί οι σύλλογοι και οι ομοσπονδίες και σύσσωμος, νομίζω, ο Ποντιακός Ελληνισμός έχει ως κορωνίδα ζητήματος για προώθηση την ένταξη της Γενοκτονίας στην διπλωματική ατζέντα της Ελληνικής Κυβέρνησης, κάτι που έχουμε συζητήσει εδώ στην Επιτροπή μας και την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.
Με την μικρή αυτή εισαγωγή, θα κλείσω, αφού αναφέρω στη διαδικασία πως θα πάρει το λόγο, για λίγο, ο Γενικός Γραμματέας του Απόδημου Ελληνισμού που τον καλωσορίζουμε και τον ευχαριστούμε που βρίσκεται πάντα στις συνεδριάσεις μας και βοηθάει το έργο μας.
…..ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Πρέπει να ξέρετε κύριε πρόεδρε και όσοι μας ακούνε όλοι τα θέματα αυτά που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό, αλλά γενικώς τον Απόδημο Ελληνισμό βρίσκουν σύμφωνα όλα τα κόμματα. Εδώστην Επιτροπή μας έχουμε μία ομοφωνία για ότι αφορά τον Απόδημο,τον Ποντιακό, τον Μικρασιατικό,τους Σαρακατσαναίους, τους οποιουσδήποτε Έλληνες. Άρα,οι ευχσριστίες σας πρέπει να απευθύνονται σε όλους τους Βουλευτές όλων των κομμάτων.Όλατα κόμματα μέσα από τη δική τους σκοπιά προσπαθούν και αγωνίζονται για να λυθούν τα προβλήματα των συνανθρώπων μας.
Ιδιαίτερα για το θέμα της ιθαγένειας και των συντάξεων τα οποία έχουν συζητηθεί αρκετές φορές στην Επιτροπή μας οι θέσεις ήταν ομόφωνες. Δεν υπήρχε διαφοροποίηση και έτσι νομίζω θα πορευθούμε για να δώσουμε λύση και σε αυτό το θέμα.
Θέλω να ενημερώσω την Επιτροπή επειδή αναφερθήκατε στο θέμα των αυθαιρέτων γιατί προφανώς κάποιοι συνάδελφοι ίσως να μην αντιλαμβάνονται και να μη γνωρίζουν τι σημαίνει το θέμα των αυθαιρέτων των Παλιννοστούντων. Όταντη δεκαετία του 90, όταν ήρθαν από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης οι άνθρωποι αυτοί -ξέρετε όλοι οι Έλληνες, αλλά κυρίως οι Πόντιοι- έχουν πολύ ψηλά το θέμα της ιδιοκτησίας. Ιδιαίτερατης απόκτησης στέγης και αυτό έχει μία λογική, διότι η ζωή τους και η πορεία τους είναι συνέχεια προσφυγική. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, έχουν διαμορφώσει μία άποψη. Βρέθηκαν, λοιπόν,τότε επιτήδειοι στη χώρα μας που πουλούσαν στους ανθρώπους αυτούς αγροτεμάχια εκτάσεων μεγάλων, τα οποία ρυμοτομούσαν με συμβολαιογραφικές πράξεις μισό στρέμμα το καθένα και τα πουλούσαν σαν οικόπεδα. Έχτιζαν οι άνθρωποι αυτοί μέσα σε αυτά αυθαίρετα με την ανοχή, των κυβερνήσεων τότε, όλων των κυβερνήσεων. Δημιουργήθηκαν έτσι οικισμοί ολόκληροι. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε τρεις οικισμούς την Ευξεινούπολη, την Ανθούπολη και την Παναγία Σουμελά. Οι δύο ανήκουν στο Δήμο Ωραιοκάστρου ο ένας ανήκει στο Δήμο Παύλου Μελά -το πρώην Δήμο Σταυρούπολης- και ανάλογοι οικισμοί υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Υπολογίζεται ότι τα αυθαίρετα αυτά είναι περίπου 35 με 40 χιλιάδες σπίτια, κατοικίες. Δενμπορούν να μεταβιβαστούν, πολλοί από τους ιδιοκτήτες αυτούς που δεν κατασκεύασαν έχουν πεθάνει -ήταν και μεγάλης ηλικίας αρκετοί- δεν μπορούν να μεταβιβαστούν και άρα υπάρχει ένα αδιέξοδο. Πληρώνουν ΕΝΦΙΑ γιατί είναι ηλεκτροδοτούμενα όλα. Πολλά έχουν και αποχέτευση, με ύδρευση κανονικοί οικισμοί.
Η πρόταση, λοιπόν, αν επιθυμείτε μπορούμε να το φέρουμε το θέμα στην Επιτροπή για συζήτηση είναι με πρωτοβουλία ή ευθύνη αν θέλετε των Δήμων να δημιουργήσουν τοπικά ρυμοτομικά έτσι ώστε να λυθεί αυτό το θέμα, διότι αν δεν αναλάβουμε μία πρωτοβουλία θα υπάρχει δυστυχώς αυτή η εκκρεμότητα. Όλοιγνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γκρεμιστούν. Όλοιγνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα αδιέξοδο, το οποίο πρέπει να λυθεί. Άρα, εμείς μπορούμε να αναλάβουμε μία τέτοια πρωτοβουλία να προωθήσουμε αυτό το θέμα. Αυτόγιατί εκτιμώ ότι έπρεπε να ενημερωθείτε επειδή αναφέρθηκε από τον κ. Βαρυθυμιάδη, τον Πρόεδρο, το θέμα και είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό.
…….Πρέπει να σας πω για τα δάνεια, επειδή μας απασχόλησε το θέμα αυτό. Πρόσφατα, την προηγούμενη εβδομάδα, επισκεφθήκαμε όλοι οι Πόντιοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τον Υπουργό Οικονομικών. Δίνεται διέξοδος με τρεις εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικές. Δηλαδή οι δόσεις φτάνουν μέχρι τις 440 και αν εφαρμοστεί και το πρόγραμμα «Γέφυρα» που προβλέπεται, η μία πενταετία σχεδόν είναι πενταετία χάριτος.
Άρα είναι μια πάρα πολύ καλή εξέλιξη. Θα πρέπει οι συμπατριώτες μας να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία που τους δίνεται για να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, διότι νομίζω καλύτερη λύση δεν θα υπάρξει.
Τώρα, όσον αφορά αυτό που ακούγεται από ορισμένους ή από κάποιους δικηγόρους που ίσως τους παρασύρουν ότι πρέπει να διαγραφούν τα δάνεια, νομίζω ότι αυτό δεν στέκει σε λογική και δεν θα πρέπει να το συζητάνε καθόλου. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό για μια μερίδα του κόσμου, υπάρχουν κι άλλοι συμπατριώτες μας που είναι στην ίδια κατάσταση ενδεχομένως ή και χειρότερη και νομίζω ότι πρέπει να αποδεχθούν αυτή την πρόταση και να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Πολιτεία και πρέπει να σας πω ότι για να γίνει αυτό, επειδή τα δάνεια είναι περίπου 20.000, 20.000 άτομα δηλαδή έχουν πάρει δάνειο, αυτό υπολογίζει το Γενικό Λογιστήριο του Υπουργείου Οικονομικών ότι έχει πάρει και πρόσθετο προσωπικό με σύμβαση περίπου τριάντα άτομα για να τρέξουν όλη αυτήν την διαδικασία.
Αυτό επειδή αναφέρθηκε για να σας ενημερώσω και να σας πω την πρωτοβουλία που πήραμε ότι τα θέματα μας απασχολούν και όσα μπορούμε να προωθήσουμε τα προωθούμε και σε όσα μπορούμε να δώσουμε λύσεις, δίνουμε λύσεις.
……Πρέπει, καταρχήν, να πω ότι, γνωρίζετε πολύ καλά πως περίπου για ένα χρόνο, λόγω της πανδημίας, οι συνεδριάσεις είχαν περιοριστεί σημαντικά κι αυτός είναι ο λόγος που αργήσαμε να επικοινωνήσουμε. Είπα και προηγουμένως ότι η Επιτροπή μας είναι ανοιχτή σε όλους και σε όλα,στα πλαίσια όμως των αρμοδιοτήτων της. ΕίναιΚοινοβουλευτική Επιτροπή, γνωμοδοτική Επιτροπή και δεν αποτελεί μέρος της εκτελεστικής εξουσίας, δεν είναι Κυβέρνηση.Πιέζουμε, όμως, βάζουμε θέματα και πολλές φορέςλύνονται και προωθούνται αρκετά θέματα.
Τώρα, όσον αφορά το θέμα της Γενοκτονίας που θέσατε.Ξέρετε πολύ καλά ότι το έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές και η Επιτροπή μας ομόφωνα δέχτηκε την πρόταση που είχα εισηγηθεί τον Ιούλιο του 2020 να ενταχθεί στη διπλωματική ατζέντα της ελληνικής Κυβέρνησης.Και πρέπει να σας πω, το είπε και ο κ. Βαρυθυμιάδης, ο Πρόεδρος της ΠΟΕ και ο κ. Αντιπρόεδρος, πως το θέμα αυτό σιγά σιγά παίρνει σάρκα και οστά.
Ο Πρωθυπουργός συμμετείχε για πρώτη φορά σε παγκόσμιο συνέδριο για την Γενοκτονία και προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να μας διαφεύγει. Και βεβαίως, οι παρεμβάσεις του και οι δηλώσεις του για το θέμα της Γενοκτονίας έχουν πάντα την ίδια κατεύθυνση, δηλαδή τη διεθνοποίηση και την αναγνώριση από την διεθνή κοινότητα. Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε συστρατευμένοι όλοι, ηΕπιτροπή και όλα τα κόμματα.
Επίσης, πρέπει να σας πω για την ψήφο των Ελλήνων.Το γνωρίζετε αυτό πως προέκυψε, από που δημιουργήθηκε το θέμα. Εμείς, ως Κυβέρνηση Ν.Δ., το φέραμε στη Βουλή και έστω με τον τρόπο που ψηφίστηκε, ψηφίστηκε και βεβαίως μπορεί στο μέλλον να διορθωθεί ακόμη περισσότερο, για να δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές της χώρας μας.
Θέσατε το θέμα του ΣΑΕ. Το ΣΑΕ έχει νομοθετηθεί.Απομένει να κινηθούν οι διαδικασίες για την συγκρότησή του.Το επόμενο διάστημα γίνει και αυτό.
Σας ευχαριστώ πάντως για όλα όσα είπατε, για τη συμμετοχή, τους αγώνες και τις προσπάθειες που κάνετε ως απόδημος Έλληνας για τον Ποντιακό Ελληνισμό, αλλά και για όλον τον Ελληνισμό και να θεωρείται πάντα βέβαιο ότι έχετε μία Επιτροπή η οποία είναι στο πλευρό σας για τα θέματα και τα προβλήματα που θα προκύψουν ή που έχετε ή που θέλετε να προωθήσουμε.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Νομίζω ότι έχουμε τεχνικό πρόβλημα.Καλή είναι η τεχνολογία, αλλά η φυσική παρουσία νομίζω ότι είναι αναντικατάστατη σε όλα.
Μάλλον δεν θα μπορέσουμε να ακούσουμε τον κ. Αντωνιάδη άλλο, γιατί βλέπω ότι έχει πρόβλημα στη σύνδεση. Υπάρχει κάποιος από τους συμμετέχοντες, είτε από τους παρόντες είτε από όσους συμμετέχουν διαδικτυακά, που θα ήθελε να παρέμβει;Όχι.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους όσους συμμετείχατε. Η σημερινή συνεδρίαση ανέδειξε ένα θέμα, ότι το αίτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας μονοπωλεί το ενδιαφέρον των Ελλήνων Ποντίων, αλλά και του οργανωμένου ποντιακού χώρου. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς εμάς και την πολιτεία, να τρέξουμε και εμείς και να διεκδικήσουμε με το ίδιο πάθος την αναγνώριση. Ευχαριστώ για τη συμμετοχή, ευχαριστώ για όσα μας είπατε, για όσα κάνετε για τους Έλληνες του εξωτερικού και εύχομαι ένα καλό απόγευμα και καλούς αγώνες στη συνέχεια.