20 Δεκεμβρίου 2016
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Α΄ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Καταρχήν, θα ήθελα να σας παρακαλέσω, εάν άλλη φορά αποφασίσατε να χρησιμοποιήσετε -τουλάχιστον εμένα- να ενημερώνομαι. Δεν μπορώ να ανεχτώ να έρχομαι εδώ να ενημερώνομαι, ή να μου λέτε θα κάνετε αυτό «ως μαθητούδι» και εγώ να μην έχω ενημερωθεί.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Κύριε Αναστασιάδη, πρόταση κάναμε.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Α΄ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Ακόμα και η πρόταση κύριε Πρόεδρε. Καταρχήν θα πρέπει να σας πω το εξής, δεν ξέρω τι θα διαμορφώσουμε, θα συζητήσω με τον κ. Καραγιάννη. Θέλω να σας πω ότι εμείς είμαστε επιστάμενοι κομμάτων – και μάλιστα εγώ πήγα και με δικά μου έξοδα- δεν μπορώ να καταλάβω το πνεύμα σας. Θα το ζητήσουμε όμως. Παρακαλώ άλλη φορά να τηρηθεί αυτή η δεοντολογία. Δεν είσθε μονοκράτορας εδώ μέσα. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κάνετε χαρακτηρισμούς κ. Αναστασιάδη. Κάνετε χαρακτηρισμούς.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Α΄ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής):Ξέρετε, ότι μιλάτε περισσότερο από όσο μιλάνε όλοι οι άλλοι συνάδελφοι; Το ξέρετε αυτό;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αυτό είναι δικό σας συμπέρασμα κύριε Αναστασιάδη.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Α΄ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Αφήστε μας να μιλήσουμε και εμείς.
Θέλω να κάνω μια ερώτηση και παρακαλώ πολύ τον κύριο Υπουργό, να μου απαντήσει, αν θέλει.
Στο διαδίκτυο γίνεται μια αναφορά και ένας πόλεμος όσον αφορά τις δηλώσεις του Υφυπουργού Παιδείας του κυρίου Ζουράρι, για την άποψη του, να χάσουμε όσα νησιά θέλουμε, να μη χάσουμε τη γλώσσα μας, γιατί τα νησιά μπορούμε να πάρουμε. Αν αυτή η δήλωση εκφράζει τον Υπουργό Εξωτερικών, εμείς θεωρούμε προτεραιότητα πρώτης προτεραιότητας θέμα της γλώσσας και έτσι το βάζουμε και στην Επιτροπή, αλλά εκτιμώ, ότι η δήλωση του κυρίου Ζουράρι ήταν ατυχής, και θα ήθελα επ’ αυτού να τοποθετηθείτε.
Τώρα ως αναφορά το θέμα καθιέρωσης της ημέρας ελληνικής γλώσσας. Βεβαίως, είναι πολύ θετική η ανακοίνωσή σας – η ενημέρωση, που μας κάνατε ως αναφορά, ότι το θέμα τελειώνει και έχετε συμφωνήσει και θα πάει …γιατί έτσι έπρεπε να πάει. Δεν κατάλαβα γιατί είχε μπει ο προβληματισμός – ο νομοθετικός. Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αλλάζουν οι μέρες. Είναι η τέταρτη ημερομηνία που αλλάζει. Άλλαξαν οι άλλες δύο, γιατί υπήρχε άλλη επετειακή μέρα άρα, δεν μπορούσε να κηρυχθεί η μέρα «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας» και την αλλάξουμε, 20 Μαΐου έχει μπει η τελευταία δεν ξέρω, γιατί άλλαξε. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την ημέρα, αρκεί να προχωρήσει το θέμα.
Για το σχολικό συγκρότημα του Μόντρεαλ, θα ενημερωθούμε είμαστε και γνώστες, αλλά γνωρίζετε πολύ καλά, ότι δεν είναι μόνο το σχολείο του Μόντρεαλ, αλλά αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα και στο σχολικό συγκρότημα του Μονάχου, που ήταν υπό κατασκευή -γιατί έχει σταματήσει πλέον η κατασκευή του- αλλά και στο Λύκειο του Μονάχου, τα οποία θα πρέπει να δούμε πώς θα τα αντιμετωπίσουμε.
Για το θέμα της εκδήλωσης της Σερβίας, βεβαίως και δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Θα δούμε πως θα γίνει. Και σε άλλες χώρες της Σερβίας στα Βαλκάνια υπάρχει Ομογένεια την οποία μπορούμε να πλησιάσουμε. Το θέμα του…. Είπατε, ότι η επεξεργασία του νομοσχεδίου βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Το νομοσχέδιο αυτό επεξεργάστηκε- επεξεργαζόταν τουλάχιστον- ενάμιση, δύο χρόνια με συμμετοχή εκπροσώπων από όλα τα κόμματα, αλλά και εκπροσώπων της Ομογένειας από τις πέντε Ηπείρους. Ποιοι το επεξεργάζονται τώρα και γιατί; Έχει δοθεί στον κύριο Πρόεδρο αίτημα. Τι επεξεργάζεται τώρα και ποιοι το επεξεργάζονται και δεν το γνωρίζουμε εμείς; Δηλαδή τα κόμματα, όχι εμείς.
Για ποιο λόγο γίνεται αυτή η επεξεργασία χωρίς να τη γνωρίζουμε τι αλλάζει; Τι ήταν «στραβό», αφού τα κόμματα είχαν εκφράσει τις απόψεις τους όταν το επεξεργαζόμαστε. Θέλω να γνωρίζω πριν έλθει για συζήτηση.
Υπάρχει τεράστιο θέμα με τις Προξενικές Αρχές. Το θέμα της Μανίλας των Φιλιππίνων που είπατε ότι μιλήσατε με παρέμβαση και συγχαρητήρια, θέλω να σας πω ότι ναι μεν είναι σημαντική η παρέμβαση αλλά δεν μπορεί κάθε φορά ο Υπουργός των Εξωτερικών ή ο Υφυπουργός ή ο Γενικός Γραμματέας να παρεμβαίνουν σε κάθε πρόβλημα προξενικής αρχής ή Πρεσβείας για να το λύνουν. Όμως εγώ το θέτω διαφορετικά το θέμα. Έχουν ανασταλεί οι λειτουργίες τουλάχιστον δύο Προξενείων από ότι ξέρω, στο Μιλάνο και στη Μασσαλία το τελευταίο διάστημα και νομίζω ότι αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην Ομογένεια και στους Ομογενείς κατοίκους της περιοχής αυτής. Πρέπει να το δούμε διότι νομίζω ότι ελλοχεύει κίνδυνος να συνεχίσει αυτό, να κλείσουν προξενεία και σε άλλες αρχές και αυτό απομακρύνει την Ομογένεια από τις ρίζες της, από την πατρίδα, διότι από το Μιλάνο για να φτάσει κανείς στη Ρώμη για να εξυπηρετηθεί χρειάζεται μια μέρα, είναι περίπου 500 χλμ, όπως ξέρετε.
Πρέπει να κάνουμε μια κουβέντα και για την ψήφο των ομογενών. Είναι από τα θέματα που μπαίνουν σε προτεραιότητα καθώς το είπε και ο κ. Πρόεδρος, καθώς και το θέμα του επιδόματος των ομογενών, των υπερήλικων ανασφάλιστων, δεν είναι μόνο των ομογενών ήταν κακός ο όρος, γιατί οι υπερήλικοι ανασφάλιστοι και στη χώρα μας ως ιθαγενείς δηλαδή. Ευχαριστώ πολύ.