15 Απριλίου 2022
Η ανατολή του έτους 2022 βρίσκει την Ελλάδα με αναβαθμισμένο τον σταθεροποιητικό ρόλο της, στην ασταθή αλλά στρατηγικά σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα. Κατά το 2021 η χώρα μας προχώρησε σε μία σειρά σημαντικών συμφωνιών στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας, κινήσεις οι οποίες εδραιώνουν τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, την ώρα που η Άγκυρα με τη δική της εξωτερική πολιτική οδηγείται σε απομόνωση.
Σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής, σημείο συνάντησης τριών ηπείρων και παράλληλα κράτος-μέλος της Ε.Ε. που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή αμυντική ολοκλήρωση, η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι ακολουθεί διαχρονικά την κουλτούρα των συμμαχιών και όχι του ανταγωνισμού στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Στην κατεύθυνση αυτή αποτέλεσαν βήματα καίριας σημασίας τη χρονιά που πέρασε οι συμφωνίες στρατηγικού χαρακτήρα αμυντικής συνεργασίας με τις δύο πιο ισχυρές στρατιωτικά χώρες του ΝΑΤΟ, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τη Γαλλία, συμφωνίες που ενισχύουν περαιτέρω τον σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας μας.
Με τη Γαλλία η χώρα μας προχώρησε σε ενίσχυση των σχέσεων της, σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, με τη Στρατηγική Συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο χώρες και την προμήθεια αμυντικών εξοπλισμών στην οποία προχωρά η Ελλάδα. Η συμφωνία περιλαμβάνει και ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, αν παραβιαστεί η κυριαρχία των δύο χωρών, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό.
Θετικές εξελίξεις υπήρξαν και από την απέναντι ακτή του Ατλαντικού, καθώς τον Δεκέμβριο υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της Γερουσίας το νομοσχέδιο για τον νέο αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, στον οποίο συμπεριλήφθηκε ως τροπολογία και το νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ -Ελλάδας. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι το νομοσχέδιο, που είχε κατατεθεί τον Ιούνιο από τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, διαχρονικό υποστηρικτή της Ελλάδας και των ελληνικών θέσεων, γίνεται νόμος του κράτους μαζί με την υπογραφή του προϋπολογισμού από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Αυτό δείχνει ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα συνεχίσουν να αναβαθμίζονται τα επόμενα χρόνια και προβλέπονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την προώθηση της αμυντικής συνεργασίας. Επιπλέον περιλαμβάνεται η δυνατότητα να αρχίσει συζήτηση για την απόκτηση μαχητικών πέμπτης γενιάς αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα, γεγονός που πυροδότησε ανησυχία και όχι ψύχραιμη αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας.
Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στη συμβολή του απόδημου ελληνισμού στην προσπάθεια για αναβάθμιση των σχέσεών μας με τις ΗΠΑ, κυρίως μέσω της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.), δηλαδή του συλλογικού οργάνου των ελληνικής καταγωγής βουλευτών σε ξένα κοινοβούλια. Τη χρονιά που πέρασε η Πα.Δ.Ε.Ε είχε σημαντικές παρεμβάσεις για να μην πωληθούν οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.
Πέρα από τις συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, αναλήφθηκαν σειρά πρωτοβουλιών από την Ελλάδα στον τομέα αμυντικής συνεργασίας με χώρες με τις οποίες μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή (τριμερείς συνεργασίες με Κύπρο και Ισραήλ, με Κύπρο και Αίγυπτο, καθώς και διμερείς συμφωνίες συνεργασίας στο αμυντικό πεδίο με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία).
Το 2022 βρίσκει ισχυρότερο από ποτέ τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου οι δυναμικές και οι σχέσεις είναι αβέβαιες. Την ώρα δε που η Ελλάδα καταφέρνει να συνάπτει συμμαχίες, η Τουρκία βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό απομονωμένη και σταδιακά απομακρύνεται από τη Δύση και το ΝΑΤΟ. Η χώρα μας έχει αποδείξει πως είναι μία δύναμη νομιμότητας στην περιοχή και μπορεί να αναδειχθεί σε αντίβαρο στις τουρκικές προκλήσεις. Όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «η Ελλάδα θέλει μόνο φίλους. Επιθυμεί τις καλές σχέσεις, ασφαλώς και με τους γείτονές μας, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Δεν ανέχεται όμως απειλές».
Το πνεύμα της συναίνεσης και συνεργασίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής θεωρώ ότι είναι μείζονος σημασίας και σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά της χώρας μας, πεδίο στο οποίο είμαι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει χώρος για μικροκομματικές αντιπαραθέσεις.
Με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση σε αυτόν τον ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο, η Ελλάδα θα συνεχίσει να συμμετέχει στη νέα αυτή αρχιτεκτονική συμμαχιών που διαμορφώνεται προκειμένου να συμβάλει στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας.