21 Οκτωβρίου 2011
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ? ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ?
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΙΔ?
Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011
Αθήνα, σήμερα στις 19 Οκτωβρίου 2011, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18.07? συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Α? Αντιπροέδρου αυτής κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΝΙΩΤΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνέχιση της συζήτησης επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το λόγο έχει ο Βουλευτής Β? Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κ. Σάββας Αναστασιάδης.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
¶κουσα τον αγαπητό συνάδελφο τον κ. Ανδρουλάκη στην τοποθέτησή του ?τώρα έχει φύγει από την Αίθουσα- να λέει «να πάμε όλοι μαζί, να πούμε όχι, να διαπραγματευτούμε με ένα πλαίσιο».
Συμφωνούμε, να πάμε. Αλλά με ποιο πλαίσιο; Υπάρχει γραμμή; Υπάρχει πλαίσιο συζήτησης; Υπάρχει ενιαία στόχευση; Αν την ξέρει αυτός ας μας την πει.
¶κουσα, κύριε Κουτρουμάνη, να λέτε ότι εμείς ?οι Βουλευτές δηλαδή της αντιπολίτευσης- μιλάμε εκ του ασφαλούς θεωρώντας ότι οι 154 Βουλευτές θα σηκώνουν όλο το βάρος και θα ψηφίσουν. Μα, καλά πείσατε τους Βουλευτές σας γι? αυτό που φέρνετε; Είστε σίγουροι ότι τους πείσατε; Δεν είστε σίγουροι. Ξέρετε ότι πολλοί ψηφίζουν με το πιστόλι στον κρόταφο.
Υπάρχει περίπτωση να ψηφίσει κανείς κάτι που εκ προοιμίου θεωρεί ότι θα είναι αποτυχημένο, ότι ισοπεδώνει την κοινωνία; Πείτε μας ένα στόχο που βάλατε μέχρι σήμερα και τον πετύχατε. Δεν έχετε να βρείτε κανέναν, γιατί δεν πετύχατε κανέναν.
Το πολυνομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα είναι ένα από αυτά τα νομοθετήματα που δημιουργεί κάθε τόσο η Κυβέρνηση για να διαλύσει ολοκληρωτικά την κοινωνία. Είναι από αυτά τα νομοσχέδια που συμπεριλαμβάνουν στα άρθρα τους ό,τι μέτρο μπορεί να φανταστεί το μυαλό ενός στυγνού τοκογλύφου. Είναι από αυτά τα νομοσχέδια που κάνουν ακόμη πιο επαχθή την πολιτεία απέναντι στους πολίτες. Είναι από αυτά τα νομοσχέδια που πάντοτε υπό την απειλή της πτώχευσης, εκβιάζετε κοινωνία και Βουλευτές.
Για μία ακόμη φορά παίζετε το παιχνίδι της ασύμμετρης απειλής: Ή το ψηφίζετε ή πτωχεύουμε. Διαλύετε τον κοινωνικό ιστό, καταστρέφετε οικογένειες, οδηγείτε ανθρώπους στην ανεργία, στην απελπισία και στην εξαθλίωση, προσπαθώντας την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή να φανείτε υπάκουοι στους εντολοδόχους σας.
Δυσκολεύομαι να σας καταλάβω. Δυσκολεύομαι πραγματικά ποια θεματική ενότητα να επιλέξω για να κάνω την κριτική μου. Έχετε καταφέρει μέσα σε ένα μόνο σχέδιο νόμου να ισοπεδώσετε δικαιώματα και κατακτήσεις ετών της ελληνικής κοινωνίας. Για ποιον λόγο μπλέκετε μέσα σε ένα νομοθέτημα διατάξεις που αφορούν την οικονομία, τη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη; Γιατί δεν τα φέρνετε ξεχωριστά; Δεν είχατε το χρόνο;
Το καλοκαίρι που μας πέρασε η Βουλή συνέχισε τις εργασίες της, δεν έκλεισε για να νομοθετήσει. Αντ? αυτού πέρασαν ολόκληρες εβδομάδες χωρίς να έχουμε καμία νομοθετική πρωτοβουλία και διαδικασία. Τι κάνατε τότε; Για ποιο λόγο τρέχουμε τώρα ασθμαίνοντας για να προλάβουμε τις επιταγές της τρόικας;
Αφού στραγγίξατε ολόκληρη τη μεσαία τάξη, από τη μικρομεσαία επιχείρηση μέχρι τον χαμηλότερο αμειβόμενο μισθωτό του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, αφού καταφέρατε να περικόψετε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ΕΚΑΣ και διάφορα επιδόματα και παροχές, έρχεστε τώρα και επιτίθεστε ακόμη και στις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Προσπαθείτε με αποσπασματικά κατασκευάσματα, όπως αυτό που φέρνετε, το ενιαίο μισθολόγιο και βαθμολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, να βρείτε λύσεις για να πετύχετε δημοσιονομική προσαρμογή.
Αυτοαναιρείστε, αφού σήμερα καταργείτε νόμους που εσείς πριν από λίγους μήνες ψηφίσατε. Δεν έχει σβήσει ακόμη ο απόηχος από τους πανηγυρισμούς των στελεχών σας για το υπέρτατο εργαλείο της αξιοκρατίας που είχατε επινοήσει, το ν.3839/2010, τον οποίο ψηφίσατε μετά βαΐων και κλάδων. Και έρχεστε σήμερα και τον καταργείτε.
Με ποιον ακριβώς τρόπο σκοπεύετε να κάνετε την αξιολόγηση των υπαλλήλων και των υπηρεσιών με αυτό το νομοσχέδιο;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Δεν καταργείται.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΔΙΑΔΗΣ: Πώς θα συλλέξετε αποτελέσματα τόσο με ποιοτικά όσο και με ποσοτικά χαρακτηριστικά; Έχετε καθορίσει στόχους; Πώς θα μετρήσετε την παραγωγικότητα των εκπαιδευτικών;
Παράλληλα δημιουργείτε ένα μισθολόγιο που πολύ σωστά έχει χαρακτηριστεί ως «φτωχολόγιο» από δικούς σας Βουλευτές. Τσεκουρώνετε τις αποδοχές των υπαλλήλων με το πρόσχημα της μείωσης του μισθολογικού κόστους. Αδιαφορείτε για τα οικογενειακά δράματα που δημιουργείτε με τις συνεχείς μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.
Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι υπάρχουν παράλογα υψηλές αμοιβές στον δημόσιο τομέα, χρειάζεται μακρότερη προσαρμογή για τις μειώσεις.
Μας κατηγορούσατε για τη γενιά των 700 ευρώ. Μπορείτε να μας πείτε σήμερα, με τα 550 ευρώ που καθιερώνετε, πώς θα ζήσει ένας άνθρωπος, πώς θα ζήσει μια οικογένεια;
Από την άλλη, καταργείτε τις συλλογικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα. Βέβαια, ούτε λόγος δεν γίνεται για μείωση των δαπανών στο δημόσιο και στο κράτος.
Όσον αφορά το θεσμό της εργασιακής εφεδρείας, έρχεστε σήμερα και προτείνετε τη βίαιη απομάκρυνση όσων έχουν συμπληρώσει τριάντα τρία χρόνια υπηρεσίας, θέτοντάς τους έτσι σε καθεστώς απόλυσης, χωρίς να έχετε κάνει καμία μελέτη που να αποδεικνύει χειροπιαστά οφέλη από τα δημόσια οικονομικά.
Όσον αφορά τα φορολογικά, μειώνετε το αφορολόγητο στις 5.000 ευρώ. Καταργείτε το σύνολο σχεδόν των φοροαπαλλαγών. Αυξάνετε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Επιτίθεστε σε ό,τι ιερό έχει ο Έλληνας, στην οικογένεια. Στερείτε ακόμα και στην τρίτεκνη και την πολύτεκνη οικογένεια το δικαίωμα να ζήσει με αξιοπρέπεια. Επιβάλλετε δυσβάσταχτους φόρους ακίνητης περιουσίας, έκτακτες εισφορές σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Μάλλον δεν έχετε συνειδητοποιήσει ότι η φοροδοτική ικανότητα του Έλληνα έχει πλέον εξαντληθεί. Θα μείνετε στην ιστορία ως η Κυβέρνηση που φορολόγησε τα εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας. Παράλληλα όμως οι μεγαλοφοροφυγάδες εξακολουθούν να βασιλεύουν.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Και όλα αυτά χωρίς να μπορεί κάποιος να μας πει με βεβαιότητα σε ποιο ποσοστό τα μέτρα αυτά θα αυξήσουν τα δημόσια έσοδα και θα βοηθήσουν τη χώρα να βγει από την κρίση. Μας έχετε συνηθίσει σε μέτρα και στόχους που βάζετε αλλά δεν μπορείτε να τα πιάσετε. Σας έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι η μόνη διέξοδος απ? αυτήν την κρίση είναι η ανάπτυξη. Εσείς εξακολουθείτε να συνεχίζετε την ίδια τακτική.
Η ελληνική οικονομία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι σε ύφεση. Η ελληνική οικονομία είναι σε κώμα. Και γι? αυτό ευθύνεται αποκλειστικά η Κυβέρνηση του κ. Γεωργίου Παπανδρέου των δυο τελευταίων χαμένων χρόνων που τορπιλίζει κάθε προσπάθεια εθνικής συνεννόησης. Και το κάνει, πιστεύω, συνειδητά. Αυτό έκανε χθες βάζοντας απέναντι όλη την κοινωνία και όλα τα κόμματα. Αυτό έκανε συκοφαντώντας χθες τη Νέα Δημοκρατία και τον Πρόεδρό μας, Αντώνη Σαμαρά. Λες και για την ανικανότητα και για την αποτελεσματικότητα του κ. Πρωθυπουργού φταίει η κοινωνία και ο Αντώνης Σαμαράς.
Έχει σώσει τη χώρα από το Καστελόριζο, από την Αθήνα, από τις Βρυξέλες, από το Βερολίνο, από την Ουάσινγκτον, αλλά η χώρα δυστυχώς βουλιάζει. Δυστυχώς, εκτός από ανίκανος αποδεικνύεται και επικίνδυνος Πρωθυπουργός. Δεν μπορεί να κυβερνήσει. Η χώρα παραλύει και αυτός ζει σε άλλον πλανήτη. Η μόνη πατριωτική προσφορά που μπορεί να κάνει στη χώρα είναι να φύγει.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστούμε τον κ. Σάββα Αναστασιάδη, Βουλευτή Β? Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας.