4 Ιουνίου 2020
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Δεν θα αποφύγω, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τον πειρασμό να αναφερθώ στην τροπολογία που έχει κατατεθεί πριν από λίγο από τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη και αφορά τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το Υπουργείο για τη Λίμνη Κορώνεια.
Έχω ασχοληθεί με τη Λίμνη Κορώνεια ως Έπαρχος Λαγκαδά και παρακολουθώ το πρόβλημα που ουσιαστικά έγινε γνωστό πριν από είκοσι πέντε χρόνια, το 1995, αλλά η υποβάθμιση της λίμνης είχε ξεκινήσει από πολύ πιο πριν, από το 1980.
Νομίζω ότι είναι ο μόνος τρόπος για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λίμνη. Γιατί το λέω αυτό; Διότι υπήρχε μια πανσπερμία καθηκόντων και ευθυνών σε πάρα πολλές υπηρεσίες. Συμμετείχα σε αυτήν την επιτροπή και ποτέ όταν συζητούσαμε θέματα, δεν μπορούσαμε να πάρουμε απόφαση. Αυτό σήμαινε καθυστερήσεις και αν συνεχιζόταν, θα συνεχίζονταν και οι καθυστερήσεις. Με τον τρόπο που πάει να δώσει λύση το Υπουργείο Περιβάλλοντος, νομίζω ότι θα τρέξουν πολύ πιο γρήγορα τα έργαπου έχουν προγραμματιστεί και θα αποκατασταθεί πολύ γρηγορότερα η λίμνη.
Θέλω να πω το εξής αν και δεν μας ακούει ο Υπουργός Περιβάλλοντος. Εκεί πρέπει να προσέξουμε το θέμα της χρήσης του νερού, διότι εκεί η οικονομία έχει στηριχθεί πάνω στους άφθονους υδατικούς πόρους, στήριξε την κτηνοτροφία, η κτηνοτροφία με τη σειρά της στήριξε τη γεωργία και η γεωργία με τη σειρά της στήριξε την κτηνοτροφία. Υπάρχει δηλαδή, μια οικονομική αλυσίδα, η οποία αν διαρραγεί νομίζω ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην περιοχή.
Τώρα, όσον αφορά το νομοσχέδιο, κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι από την αρχή στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να ξεκινήσει για τον αγροτικό τομέα μια νέα εποχή, μια εποχή που θα σηματοδοτεί την αναγέννηση του αγροτικού χώρου, μια εποχή που θα ξεπερνά τα γραφειοκρατικά εμπόδια, που θα παρέχει πολύ καλύτερες υπηρεσίες στον αγρότη, που θα μειώνει την φορολογία και τελικά, θα μειώνει το κόστος παραγωγής και θα κάνει ελκυστική την αγροτική επιχειρηματικότητα. Αυτό γίνεται με μέτρα, δράσεις και εργαλεία στήριξης στον αγροτικό χώρο, που μπορεί να αναδείξουν τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία σαν βασικούς πυλώνες της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας, αλλά και της απασχόλησης στην ύπαιθρο που ερημώνει και να αυξήσουν την συμμετοχή του αγροτικού προϊόντος στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν.
Αυτό γίνεται σήμερα με μια σειρά μέτρων, την οποία φέρνετε για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, με μια σειρά διατάξεων που βελτιώνουν τις ισχύουσες διατάξεις, αλλά και με νέες διατάξεις, καινοτόμες διατάξεις, όπως είναι το Δίκτυο Γεωργικής Λογιστικής Πληροφόρησης, αλλά και το Ηλεκτρονικό Μητρώο Μελισσοκομίας, ένα θέμα που ήταν αίτημα πολλών χρόνων των μελισσοκόμων, όπου θα γίνεται καταγραφή και σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασθενειών, αλλά και έλεγχος των εισαγωγών και της εγχώριας διακίνησης του παραγόμενου μελιού.
Έρχονται ρυθμίσεις για τις υδατοκαλλιέργειες. Είναι ένα τεράστιο θέμα η οριοθέτηση της περιοχής, οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιέργειας στην περιοχή μου, στη Θεσσαλονίκη, στη δυτική πλευρά του Θερμαϊκού, στη Χαλάστρα, στα Κύμινα, στα Μάλγαρα, υπάρχουν μυδοκαλλιέργειες όπου εκεί παράγεται το 80%-85% της εγχώριας παραγωγής ενός κατεξοχήν εξαγώγιμου προϊόντος και από το 1998 έχει κατατεθεί αίτημα οριοθέτησης της ΠΟΑΥ, όπως λέγεται, και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Πιστεύω ότι με την παρέμβαση σήμερα στη νομοθέτηση και την απλοποίηση των διαδικασιών, θα καταστεί δυνατό να λυθεί και αυτό το πρόβλημα, έτσι ώστε να είναι περισσότερο οργανωμένη η μυδοκαλλιέργεια στην περιοχή, που είναι για πολλούς αποκλειστική καλλιέργεια. Δίνει λύσεις στα προβλήματα των σταβλικών εγκαταστάσεων και κυρίως στα προβλήματα της αιγοπροβατοτροφίας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό, διότι ήταν ανασταλτικός παράγοντας της ανάπτυξης.
Και βεβαίως, ασχολείται και δίνει λύσεις ή προσπαθεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων. ένα φαινόμενο διαχρονικό που πλήττει την εγχώρια παραγωγή, τα ελληνικά προϊόντα, τον εγχώριο καταναλωτή και δυστυχώς, μέχρι σήμερα η πολιτεία, η χώρα μας δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει. Αντιθέτως,με τα μέτρα που υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα, νομίζω ενίσχυαν τις ελληνοποιήσεις.
Τέλος, επειδή κύριοι Υπουργοί, βλέπω ότι κάνετε μια μεγάλη προσπάθεια, με σημαντικές πρωτοβουλίες και προσπαθείτε να δώσετε λύσεις σε πολλά διαχρονικά προβλήματα, χρόνια προβλήματα, θέλω να σας παρακαλέσω να σκύψετε και πάνω στο πρόβλημα των εργαζομένων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λαγκαδά, η οποία είναι υπό εκκαθάριση από το 2012 και δεν έχουν πληρωθεί ακόμη οι εργαζόμενοί τους, παρότι έχουν δικαιωθεί τελεσίδικα στα ελληνικά δικαστήρια. Πρέπει να δώσουμε λύση σε εργαζόμενους ανθρώπους και νομίζω ότι είναι κρίμα να μην έχουν αποζημιωθεί από το 2012 για τις εργασίες που προσέφεραν στην πρώην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λαγκαδά.
Τέλος, θέλω να πω ότι η περίοδος της πανδημίας, μας επιβεβαίωσε και κάτι άλλο. Μας επιβεβαίωσε την ανάγκη να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα και δίνεται μια δυνατότητα,κυρίαΥπουργέ, μέσα από τα 32 δισεκατομμύρια που προορίζονται στη χώρα μας, ένα μέρος να δοθεί στην ενίσχυση και στην ανάπτυξη του αγροτικού χώρου και στον εκσυγχρονισμό της αγροτικής οικονομίας, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις και στις απαιτήσεις των καταναλωτών.
Σας ευχαριστώ πολύ για την ανοχή, κυρία Πρόεδρε.