7 Απριλίου 2022
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι είναι κατανοητό από όλους πως όροι ασφαλείας και εθνικής επιβίωσης επιβάλλουν την ειδική μέριμνα για την ανάπτυξη των παραμεθόριων περιοχών και ειδικότερα των περιοχών που βρίσκονται στα ανατολικά μας σύνορα. Αυτό, βέβαια, το επιβεβαιώνει η εμπειρία του 2020 και η υβριδική επίθεση που δέχτηκε η χώρα μας εκείνη τη χρονιά και την απέκρουσε.
Η ακριτική Περιφέρεια τηςΑνατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, παρά την κρίσιμη εθνική και γεωστρατηγική σημασία για την χώρα μας και παρά του ότι σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις, τουλάχιστον θεωρητικά, εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για αυτήν, μέχρι σήμερα, δυστυχώς, δεν έτυχε της ανάλογης προσοχής και δεν είχαμε τα επιθυμητά ή τα προσδοκώμενα αποτελέσματα ή τα αποτελέσματα που αξίζουν για μια περιοχή να είναι ανεπτυγμένη, όπως αυτή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Γι’ αυτό πιστεύω -και νομίζω σε αυτό θα συμφωνήσουμε όλοι- πως η απόφαση του Πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Ιούνιο του 2020 να συστήσει ειδική Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, η οποία θα μελετούσε τις συνθήκες, τις δυνατότητες και τη φέρουσα ικανότητα, αν θέλετε, της περιοχής, για να καταθέσει προτάσεις ανάπτυξης για την περιοχή, είναι και σωστή και εθνικά επωφελής. Πιστεύω ότι σε αυτό δεν διαφωνεί κανείς μέσα σε αυτή την Αίθουσα.
Το ίδιο είχε κάνει και πριν από τριάντα περίπου χρόνια και ο πατέρας του σημερινού Πρωθυπουργού Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, με μία πρόταση που εκείνη την περίοδο έδωσε ώθηση και έλυσε αρκετά προβλήματα στην περιοχή.
Οι προτάσεις που κατατέθηκαν και συζητούμε σήμερα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής, είναι αποτέλεσμα ερευνών, μελετών, προτάσεων των φορέων, συζητήσεων με εμπειρογνώμονες της περιοχής, με ανθρώπους που γνωρίζουν την περιοχή, αλλά και εμπειριών από κυβερνητικούς ανθρώπους, όπως είναι η Πρόεδρος της Επιτροπής, η κυρία Μπακογιάννη, που έχει σταθερό διαχρονικό ενδιαφέρον για την περιοχή αλλά και ο κ. Ρουσόπουλος, που ήταν Πρόεδρος σε μία θεματική επιτροπή, που ασχολήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια πολύ με την περιοχή της Θράκης.
Το πόρισμα περιλαμβάνει προτάσεις για όλες τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται ή μπορεί να αναπτυχθούν στην περιοχή, όπως προτάσεις για την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα, για την ενίσχυση των υποδομών, για τον τουρισμό, για τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία, για την ενέργεια, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και βεβαίως, για την παιδεία και για την ενίσχυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης.
Οι προτάσεις είναι και ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες με μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πεδίο και δυνατότητα εφαρμογής.Λαμβάνουν υπόψη τους τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, ανθρώπινα και φυσικά, τη σύνθεση του πληθυσμού και την πολυπολιτισμικότητα της περιοχής.
Με λίγα λόγια, έγινε μια σοβαρή δουλειά και έλαβε υπόψη της όλους τους παράγοντες και τους συντελεστές της περιοχής.Παρ’ όλα αυτά, θέλω να σταθώ σε δύο, τρία και να προσθέσω κάτι που θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό για την περιοχή της Θράκης. (EP)
Το πρώτο έχει να κάνει με την προσπάθεια της πληθυσμιακής ανάκαμψης της περιοχής, δηλαδή την ενίσχυση του δημογραφικού, που μπορεί φυσικά να προέλθει και μέσα από την αξιοποίηση των προτάσεων της Επιτροπής.
Θα αναφερθώ σε ένα ειδικό κομμάτι του πληθυσμού. Θυμάστε και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι από το 1992 –νομίζω- έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή πάρα πολλοί Πόντιοι από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, με το χρυσόμαλλο δέρας και την κ. Τσουδερού. Είναι γνωστά αυτά. Αυτοί ήρθαν και μπόλιασαντην περιοχή και τον πληθυσμό με έναν νέο δυναμικό και δημιουργικό πληθυσμό και ενίσχυσαν την περιοχή σε ανθρώπινο δυναμικό. Όμως, στα επόμενα χρόνια πολλοί από αυτούς εγκατέλειψαν την περιοχή για διάφορους λόγους και κυρίως για βιοποριστικούς λόγους.
Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε με πολλή προσοχή, γιατί υπάρχουν ακόμη αρκετοί από αυτούς τους ανθρώπους εκεί, οι οποίοι έχουν διάφορα προβλήματα τώρα. Πολλά από αυτά λυθήκανε, όπως ήταν το πρόβλημα των συντάξεων, κύριε Αμανατίδη, που ασχοληθήκαμε και δόθηκε λύση. Έκανε παρέμβαση και η Πρόεδρος της Επιτροπής, η κ. Μπακογιάννη και ο Πρωθυπουργός ο ίδιος. Και για το θέμα των στεγαστικών δανείων ασχοληθήκαμε επίσης οι Βουλευτές και ο κ. Στυλιανίδης, και ο κ. Σταϊκούρας έδωσε μια λύση, μία χρονική ανάσα σε αυτό το θέμα. Αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και όλους τους κατοίκους της περιοχής, θα πρέπει να τους στηρίξουμε, να τους ενισχύσουμε, έτσι ώστε να παραμείνουν στην περιοχή για να υπάρχει ζωντανό κομμάτι.
Ένα δεύτερο θέμα στο οποίο θέλω να αναφερθώ, είναι η αναβάθμιση των μεθοριακών σταθμών και η σύνδεση με την Εγνατία Οδό, που τη θεωρώ πάρα πολύ σημαντική. Δεν θέλω να μιλήσω πάλι για τους μεθοριακούς σταθμούς.Γνωρίζουμε όλοι όσοι τους έχουμε επισκεφτεί σε τι κατάσταση βρίσκονται, αλλά και η ολοκλήρωση, κύριε Υπουργέ, των κάθετων αξόνων προς την Εγνατία Οδό θα δώσει μια ανάσα στην περιοχή.
Η επιδότηση του 12% του ημερομισθίου για τις επιχειρήσεις της περιοχής που σταμάτησε το 2010, τελικά με παρεμβάσεις, επίσης, της Επιτροπής βρίσκει λύση και είναι πάρα πολύ σημαντική για την απασχόληση των κατοίκων στις επιχειρήσεις της περιοχής.
Επίσης, δεν πρέπει να μας διαφεύγει -το τόνισαν και άλλοι συνάδελφοι και αναφέρεται και στο πόρισμα-ότι η ολοκλήρωση της αναβάθμισης του σιδηρόδρομου είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για όλη τη χώρα και για όλη την Βόρεια Ελλάδα. Είναι ένα θέμα το οποίο συζητούμε πολύ με τον τίτλο «Σιδηροδρομική Εγνατία» και πρέπει κάποτε να βρει τη λύση του. Βεβαίως, ακούσατε ότι η Κυβέρνηση ήδη έχει δεσμεύσει 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, άρα και αυτό το θέμα μπαίνει σε λύση.
Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να τονίσω πως το έργο της Επιτροπής αποτελεί έναν χρήσιμο οδηγό και εργαλείο στα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας. Είναι μια σοβαρή δουλειά και ελπίζω πως θα συμβάλει τα μέγιστα στην αναβάθμιση της περιοχής.
Σας ευχαριστώ πολύ.