17 Φεβρουαρίου 2022
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Μία μόνο κουβέντα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Πρόεδρε, γι’ αυτά που άκουσα από τον απερχόμενο συνάδελφο. Πώς είναι δυνατόν να μην έχει κάνει τίποτε αυτή η Κυβέρνηση από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, αυτό το Υπουργείο, και να έχει εκδώσει σε αυτό το διάστημα διακόσιες είκοσι πέντε χιλιάδες συντάξεις; Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που λέγατε από το έδρανο της Βουλής πριν από λίγα λεπτά.
Το διάστημα από το 2019 μέχρι σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μείνει στην ιστορία ως μία περίοδος μεταρρυθμίσεων, ριζοσπαστικών τομών και διαρθρωτικών αλλαγών, από τις πιο τολμηρές που έζησε μέχρι σήμερα η χώρα μας. Έχοντας δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την πορεία ανάκαμψης της χώρας, στόχος της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να προωθήσει κι άλλες μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό.
Δεν χωρά αμφιβολία και δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς επ’ αυτού, ότι ο ΕΦΚΑ είναι από τους πλέον προβληματικούς οργανισμούς του ελληνικού δημοσίου. Είναι ένας οργανισμός που καλείται να εξυπηρετήσει εξίμισι εκατομμύρια εργαζόμενους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και που ταλανίζεται, δυστυχώς, από λειτουργικές και ποιοτικές αδυναμίες, αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό και των παθογενειών των ταμείων που απορρόφησε τα προηγούμενα χρόνια. Πρόκειται για χρόνια προβλήματα που αναδείχθηκαν ακόμη περισσότερο στις συνθήκες της περιόδου της κρίσης και της πανδημίας.
Είναι σοκαριστική, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η διαπίστωση ότι το 48% των καταγγελιών προς τον Συνήγορο του Πολίτη από τους πολίτες αφορούν τον ΕΦΚΑ. Δεν είναι αυτό αρκετό για να μας πείσει ότι κάτι πρέπει να γίνει, ότι κάτι πρέπει να αλλάξει; Ποιος θέλει να ακούει καθημερινά παράπονα -απόλυτα δικαιολογημένα, θα έλεγα- πολιτών για τηλέφωνα που χτυπούν και ποτέ δεν απαντούν, για καθυστερήσεις στις συντάξεις, για χρονοβόρα γραφειοκρατία στη διαδικασία έκδοσης των πιστοποιητικών;
Χιλιάδες πολίτες εγκλωβίζονται καθημερινά σε έναν λαβύρινθο γραφειοκρατίας που δεν αρμόζει σε μια πολιτισμένη χώρα με κοινωνικό πρόσωπο. Αυτόν τον λαβύρινθο ήρθε η ώρα να τον γκρεμίσουμε. Τα τελευταία χρόνια έχουν επέλθει βελτιώσεις στη λειτουργία του ΕΦΚΑ και γι’ αυτό έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό και ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων, ενώ ο ενιαίος αριθμός εξυπηρέτησης 1555 ήταν ένα αποφασιστικό βήμα για την επίλυση του προβλήματος των κατεβασμένων τηλεφώνων. Ήρθε όμως η ώρα για περισσότερες, για πιο ουσιαστικές αλλαγές και αυτό επιχειρεί με τόλμη και αποφασιστικότητα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που συζητάμε σήμερα στη Βουλή, ένα νομοσχέδιο φιλόδοξο αλλά πάνω απ’ όλα αναγκαίο.
Μπροστά μας έχουμε μια σειρά από προκλήσεις, να βελτιώσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών, να γίνουν απλούστερες, πιο γρήγορες, πιο εργονομικές, πιο περιεκτικές. Η δυνατότητα έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας για τους πολίτες με χρέη εκατό ευρώ, η παροχή επιπλέον δέκα ημέρες άδειας για γονείς που έχουν παιδιά με σπάνια νοσήματα, η κατάργηση προεγγραφής των μη μισθωτών με την έναρξη δραστηριότητας στην εφορία, η επιλογή ασφαλιστικού φορέα για ασφαλισμένους με διπλή ιδιότητα είναι σαφείς και μελετημένες παρεμβάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Και ακόμη, μεγάλη πρόκληση είναι και η ουσιαστική στελέχωση του ασφαλιστικού οργανισμού. Ζήτημα επίσης κρίσιμο είναι και η αξιοποίηση της πολύ σημαντικής ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού, κύριε Υπουργέ, που θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των πόρων του ασφαλιστικού συστήματος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαι πεπεισμένος ότι οι αλλαγές για την αναβάθμιση του ΕΦΚΑ είναι αναγκαίες για τον μετασχηματισμό του προς όφελος κυρίως του κοινωνικού συνόλου και των πολιτών. Όλοι αναγνωρίζουμε ότι χρειάζονται δραστικές λύσεις για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων του Οργανισμού. Έχουμε μπροστά μας ένα ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα με στρατηγικής σημασίας παρεμβάσεις που στοχεύουν στην αποδοτικότερη λειτουργία του ΕΦΚΑ, τη στελέχωσή του και την καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας του.
Στο πεδίο της καθημερινής συναλλαγής του πολίτη με το Δημόσιο, ένα πεδίο που θα έλεγα ότι ήταν η ιστορική μας αδυναμία αρχίζουμε και κερδίζουμε έδαφος. Πρέπει να ανεβάσουμε περισσότερο τον πήχη με όλο και πιο ουσιαστικά μέτρα, να θέσουμε τις βάσεις για την ανάδυση ενός πραγματικού πλαισίου εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και στο κράτος και αυτό έχει τεράστια αξία.
Μπορούμε να είμαστε περήφανοι για την πρόοδο που έχει σημειωθεί από το 2019 όσον αφορά τον μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της κοινωνίας μας που προχωρά με εντυπωσιακά βήματα. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για αυτόν τον μετασχηματισμό, για έναν ΕΦΚΑ γρήγορο, αποτελεσματικό, παραγωγικό, έναν ΕΦΚΑ σύγχρονο που να λειτουργεί υπέρ των πολιτών, αυτών για τους οποίους χτίζουμε τις δημόσιες πολιτικές μας. Μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας πιο απλή και πιο εύκολη, με γρήγορη απονομή συντάξεων, με γρήγορη απονομή αναδρομικών και επιδομάτων, με ταχεία διευθέτηση πιστοποιητικών αναπηρίας, ασφαλιστικών ενημεροτήτων και πολλών ακόμη πιστοποιητικών.
Είναι η ώρα να αλλάξουμε δομές, διαδικασίες και αντιλήψεις, να έρθουμε σε ρήξη με τη γραφειοκρατική μικροδιαχείριση και όπου χρειάζεται να συγκρουστούμε με παγιωμένες καταστάσεις και συμφέροντα. Έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο δρόμους: την οπισθοδρομική αντίληψη από τη μία και τον προοδευτισμό από την άλλη. Ε, λοιπόν, τολμάμε εμείς, προχωράμε με τόλμη και αποφασιστικότητα στο επόμενο βήμα και πάμε μπροστά.
Και επειδή θέλω να αναφερθώ, κύριε Υπουργέ, σε κάτι που νομίζω ότι δεν ήρθε για συζήτηση ακόμη, αλλά δεν θα μου δοθεί η δυνατότητα αύριο, θέλω να αναφερθώ στο θέμα των ανασφάλιστων υπερηλίκων ομογενών. Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, με πρωτοβουλία και δέσμευσή του ο Πρωθυπουργός δίνει λύση σε αυτό το πρόβλημα. Δημόσια τοποθετήθηκε και ο Υπουργός και δήλωσε ότι θα φέρει τροπολογία για τη διευθέτηση αυτού του τεράστιου προβλήματος.
Και όπως γνωρίζουμε πολύ καλά, ανέφερε ότι θα κατατεθεί, είναι στο Ελεγκτικό, όπως μου είπατε και εσείς. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι με τον ν. 4387 για να πάρει κανείς από αυτούς τους ανθρώπους πλήρη σύνταξη θα έπρεπε να έχει μόνιμη και νόμιμη διαμονή στη χώρα σαράντα έτη από το 1990. Αυτός είναι ο νόμος του ’16. Αντιλαμβάνεστε ότι η αριθμητική δεν βγαίνει, γι’ αυτό και κανείς δεν έπαιρνε σύνταξη. Ουσιαστικά έχουν αποκλειστεί. Όπως πληροφορούμαι, η νέα τροπολογία που θα έρθει θα μειώνει αυτόν τον χρόνο στα τριάντα χρόνια. Όμως η νόμιμη διαμονή των παλιννοστούντων σε μαζικό επίπεδο ξεκίνησε ουσιαστικά από το 2000 με τον ν. 2790 περί αποκατάστασης των παλιννοστούντων ομογενών και των ομογενών από την Βόρειο Ήπειρο. Άρα νομίζω ότι πρέπει να το ξαναδούμε το θέμα. Νομίζω ότι ο χρόνος πρέπει να μειωθεί στα είκοσι χρόνια για να είμαστε δικαιότεροι και να έχουν τη δυνατότητα αυτοί οι άνθρωποι να απολαμβάνουν τη σύνταξη.
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για την ανοχή σας.