30 Μαρτίου 2022
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και με φυσική παρουσία και διαδικτυακά, καλησπέρα σας. Κύριε Πρόεδρε και κύριε ΓενικέΓραμματέα, καλησπέρα σας. Με δεδομένη την απαρτία, ξεκινάει η συνεδρίασή μας. Πριν μπω στο θέμα και πριν ξεκινήσουμε το θέμα της ημερήσιας διάταξης, θα ήθελα να πω δυο τρεις κουβέντες για τις δραστηριότητες ή για τη συνεδρίαση που είχαμε πριν από 15 περίπου μέρες στη Θεσσαλονίκη και την ημερίδα,με προσκεκλημένη στη Θεσσαλονίκη τηνΠαγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση και την εκεί συνεδρίαση της Επιτροπής μας, που, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, έγινε για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά συνεδρίαση εκτός Κοινοβουλίου.
Κατά γενική ομολογία, αλλά και κατά τη δική μου άποψη και πιστεύω και κατά την άποψη των συναδέλφων που ήταν στη συνεδρίαση, ήταν μια ιστορική συνεδρίαση, εξαιρετική, θα έλεγα. Προκάλεσετο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων. Αρκείνα σας πω μόνο ότι όσοι ήσασταν – ο κ. Σκουρολιάκος, η κυρία Τζάκρη, ο κ. Βολουδάκης – τοζήσατε από κοντά. Είχαμε μία συνεδρίαση 4 ώρες, όπου τοποθετήθηκαν 29 άτομα, συνάδελφοι και μη συνάδελφοι και αυτό αναδεικνύει το ενδιαφέρον. Βεβαίως, ήταν ένα θέμα πολύ επίκαιρο, για την χώρα μας πάντα, που μας προκαλεί το ενδιαφέρον, η συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ακολούθησε η ημερίδα την επόμενη μέρα,«Η Εγνατία των Λιμένων», όπου και εκεί πάλι είχαμε την ίδια επιτυχία.
Δυστυχώς, οι συνθήκες δεν επέτρεψαν, λόγω της πανδημίας, όλους τους συναδέλφους να είναι εκεί με φυσική παρουσία, για να έχει πιο πανηγυρική διάσταση η εκδήλωση, αλλά, εν τοιαύτη περιπτώσει, το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ θετικό.Έμειναν ενθουσιασμένοι και το Δ.Σ. της Πα.Δ.Ε.Ε., οι συνάδελφοι μας από το εξωτερικό. Κατά συνέπεια, όλα πήγαν καλά με τη βοήθεια όλων. Ευχαριστώ και τους συναδέλφους που συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν στη συνεδρίαση της Θεσσαλονίκης.
Το έχουμε πει κι άλλη φορά.Συμπληρώσαμε 100 χρόνια από την μικρασιατική καταστροφή, γι’ αυτό στις συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν, θα επιδιώξουμε, θα φροντίσουμε, ή θα αποδεχθούμε κάθε επιθυμία μικρασιατικών συλλόγων ή ομοσπονδιών να έρθουν να τοποθετηθούν, γιατί έχουν βεβαίως πολλά να μας πούνε και έχουν βιώματα οι περισσότεροι από τη μικρασιατική καταστροφή, ακούσματα, βιώματα οι παλαιότεροι,άρα θα είναι πολύ χρήσιμη η συζήτηση στην Επιτροπή μας αυτό το διάστημα και η ακρόαση συλλόγων και ομοσπονδιών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και μέσα σε αυτή τη λογική, σήμερα φιλοξενούμε στην Επιτροπή μας τον σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών. Θεωρώ, είναι βέβαιο, ότι είναι από τους παλαιότερους προσφυγικούς συλλόγους, γιατί βλέπω εδώ ότι ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1928 από πρόσφυγες Κωνσταντινουπολίτες και έχει μία εξαιρετική δραστηριότητα, με κτίρια ιδιόκτητα πολλαπλών χρήσεων, με ιατρεία, με γυμναστήρια με συσσίτια, με φιλανθρωπική δράση, με πολιτιστική δράση.Για αυτά λοιπόν όλα, θα μας ενημερώσει ο Πρόεδρος του Συλλόγου, ο κύριος Αντώνιος Λαμπίδης και ο Γενικός Γραμματέας του συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, ο κ. Θεμιστοκλής Παχόπουλος, τους οποίους ευχαριστούμε για την παρουσία τους εδώ. Θα δώσω τον λόγο στον Πρόεδρο, στον κύριο Λαμπίδη, αφού πω, ότι στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων να τοποθετηθούν και όσοι συνάδελφοι θέλουν να τοποθετηθούν.