5 Οκτωβρίου 2021
«Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια.»
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ:Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε.
ΗΣυμφωνία που συζητάμε σήμερα,κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, αποτελεί πέραν κάθε αμφιβολίας και όσων ακούσαμε σήμερα στη Βουλή μια Συμφωνία «ορόσημο» που δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον, όσον αφορά την προστασία, την ασφάλεια και την ακεραιότητα της χώρας μας και ενισχύει βεβαίως και το κύρος και την παρουσία μας στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Με τη Συμφωνία αυτή για αμοιβαία αμυντική συνδρομή, την αγορά τριών φρεγατών που είναι για την αμυντική συνεργασία και την συνεργασία στην εξωτερική πολιτική που έρχεται σε συνέχεια της αγοράς των 24 μαχητικών αεροσκαφών τύπου «Rafale»,επισφραγίζονται και ουσιαστικά αποκτούν περιεχόμενο οι διαχρονικές καλές σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας και επισφραγίζονται φυσικά και οι ιστορικοί δεσμοί της χώρας μας με τη Γαλλία που ξεκίνησαν από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ζισκάρντ΄Εστέν, όπως πολύ καλά επικαλεστήκατε κύριε Υπουργέ και συνεχίστηκαν και από τις επόμενες Κυβερνήσεις και τους επόμενους Πρωθυπουργούς.
Η συμφωνία παρέχει μια ισχυρή αμυντική ομπρέλα στην χώρα μας και ο γείτονάς μας, που τα τελευταία χρόνια ολοένα και γίνεται προκλητικότερος, μετά από την υπογραφή αυτής της συμφωνίας θα πρέπει να σκεφτεί καλύτερα τις επόμενες κινήσεις του.
Τα σημαντικότερα σημεία, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτής της συμφωνίας, είναι τα εξής. Πρώτον, προβλέπεται ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, η οποία υπερβαίνει τις δεσμεύσεις της συλλογικής υποστήριξης που υπάρχουν στο ΝΑΤΟ, αλλά και στις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζεται, ότι η συμφωνία περιλαμβάνει στο άρθρο 2 ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, σε περίπτωση που μία από τις δύο χώρες δεχθεί ένοπλη επίθεση στην επικράτειά της. Δεύτερον, οι ένοπλες δυνάμεις αποκτούν τις υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτεςBelharra, που σημειώνεται ότι θα παραδοθούν με πλήρη οπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν και εναέριους στόχους. Αξίζουν συγχαρητήρια και στον Πρωθυπουργό και στον παριστάμενο Υπουργό και στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, στην κυβέρνηση και όσους εργάστηκαν για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία. Τώρα, τις δικαιολογίες, τις υπεκφυγές και τις αμφισβητήσεις, που ακούμε από κάποιες πλευρές του κοινοβουλίου για να μην ψηφιστεί αυτή η συμφωνία, κάνοντας νομική ερμηνεία του γνωστού πολιτικού κειμένου, νομίζω ότι δεν είναι σωστή στάση μία τέτοια συμφωνία να μην υπερψηφιστεί από όλες τις ώρες της Βουλής, έτσι ώστε να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς όλες τις πλευρές. Η καταψήφιση της από κάποιες πλευρές θα έχει αρνητικό αντίκτυπο και θα δώσει αρνητικό μήνυμα. Γι’ αυτό πρέπει οι πλευρές που εκφράζουν αμφιβολίες ή ενστάσεις, να το ξανασκεφτούν, να το μελετήσουν και να ψηφίσουν τη συμφωνία, έτσι ώστε το μήνυμα που θα σταλεί να είναι μήνυμα ομοψυχίας και να σταλεί στις πλευρές που πρέπει. Σας ευχαριστώ πολύ.