27 Αυγούστου 2021
Στην εκτίμηση ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ κ. Ρόμπερτ Μενέντεζ, είναι ένας μεγάλος φιλέλληνας που έχει αναλάβει πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες για τα συμφέροντα της Χώρας μας , προέβη ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, βουλευτής ΝΔ Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης, μιλώντας στον 102 fm της ΕΡΤ3.
« Γνωρίζουμε όλοι ότι ο κ. Μενέντεζ είναι ένας μεγάλος φιλέλληνας και έχει αναλάβει πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες για τα συμφέροντα της Χώρας μας , είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, είναι αυτός που πρωτοστάτησε για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και προώθησε τα θέματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής και στέκεται κριτικά απέναντι στον Ερντογάν για τη στάση του απέναντι σε αυτό το θέμα. Προώθησε την πρόταση για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, με το νομοσχέδιο «Αμερικανοελληνική αμυντική και διακοινοβουλευτική συνεργασία», με δική του πρόταση άνοιξε η συζήτηση για την πώληση των αεροσκαφών f-35 , των πιο σύγχρονων μαχητικών στον κόσμο, στην Ελλάδα κ.α.» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε,
« Το βράδυ θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» στο Μουσείο Ακρόπολης , στο πλαίσιο του forum «Η Ελλάδα το 2040, στην οποία θα παρευρίσκομαι και εγώ με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, και θέλω να πω ότι προσωπικότητες σαν τον Ρόμπερτ Μενέντεζ που στέκονται πολύ κοντά στα συμφέροντα της Χώρας μας με βάση το δίκαιο, θα πρέπει να τους τιμούμε και να τους αναδεικνύουμε και αυτό κάνουμε»
Για τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή αναφορικά με τις πυρκαγιές που έπληξαν τη Χώρα είπε:
« Ο Πρωθυπουργός έδωσε απαντήσεις σε τέσσερα βασικά ερωτήματα που γίνονται μετά τις πυρκαγιές που έπληξαν τη Χώρα. Το πρώτο ερώτημα που απάντησε είναι αν είχε προετοιμαστεί η κυβέρνηση όπως έπρεπε για τις φετινές πυρκαγιές. Αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός και αυτό που συμβαίνει είναι ότι φέτος η κυβέρνηση προετοιμάστηκε καλύτερα από τις άλλες χρονιές , αλλά οι πυρκαγιές απέδειξαν ότι η προετοιμασία δεν ήταν αρκετή για να αντιμετωπίσει την ένταση και την έκταση του φαινομένου που ζήσαμε. Εκείνο που πετύχαμε παρά το μέγεθος των πυρκαγιών ήταν να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή και πολλές περιουσίες. Κάηκαν όμως παραπάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα, και αυτό μας υποχρεώνει να δούμε τι πήγε λάθος και κυρίως τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα από εδώ και στο εξής»
« Από το 2019, μετά τις εκλογές, η Κυβέρνηση μετέτρεψε την Πολιτική Προστασία από μία αδρανή υπηρεσία σε μία αξιόμαχη κρατική οντότητα με υποδομές, προϋπολογισμό και σχέδιο. Ενεργοποιήθηκε το 112, μία προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού μετά την τραυματική εμπειρία του 2018. Η κατάκτηση του 112 και η κουλτούρα των εκκενώσεων είναι παρακαταθήκη για τη χώρα. Επίσης, η Πυροσβεστική ενισχύθηκε με νέα στελέχη, νέα οχήματα και με εναέρια μέσα. Η χώρα είχε 74 εναέρια μέσα, περισσότερα δηλαδή από κάθε άλλη φορά. Παράλληλα είχαν καθαριστεί 21 επικίνδυνες περιοχές οι οποίες είχαν χαρακτηριστικά τα οποία προσομοίαζαν με την περίπτωση του Ματιού. Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά και ο Πρωθυπουργός είχε το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη» πρόσθεσε:
Ερωτηθείς για το τι πήγε καλά και τι λάθος τόνισε:
« Ο Πρωθυπουργός απάντησε και στο ερώτημα τι πήγε καλά και τι πήγε λάθος στη μάχη με τις φλόγες. Τις πρώτες μέρες του Αυγούστου εκδηλώθηκαν 1.279 πυρκαγιές, σχεδόν 60 ανά ημέρα, σε πολλά διαφορετικά σημεία ταυτόχρονα. Για τις περισσότερες φωτιές δεν ακούμε τίποτα, διότι σβήστηκαν στα πρώτα τους στάδια. Δυστυχώς όμως, κάποιες ξέφυγαν και υπήρχαν μέρες στις οποίες αντιμετωπίζονταν 4 μεγάλες πυρκαγιές σε διαφορετικά σημεία της χώρας. Το φαινόμενο ξεπέρασε την προετοιμασία την οποία είχαμε κάνει παρότι είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα από ότι άλλες χρονιές. Διαπιστώθηκε ότι χρειαζόμαστε και περισσότερα εναέρια μέσα, και βέβαια θα προχωρήσουμε στη σύσταση μιας ειδικής μονάδας η οποία θα μπορεί να επιχειρεί πιο αποτελεσματικά μέσα στα δάση. Θα απαρτίζεται από δασολόγους και από δασοπυροσβέστες και θα εκπαιδευτεί καλύτερα, να δρα μέσα στις ειδικές συνθήκες του δάσους»
Οι τοπικές κοινωνίες στηρίχθηκαν και θα στηριχθούν. Μόλις λίγα 24ωρα μετά το πέρασμα της φωτιάς, η Κυβέρνηση ξεκίνησε να επουλώνει τις πληγές. Και βέβαια θα πρέπει να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής .
Και σε αυτό η κυβέρνηση έχει πρόγραμμα, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή προτεραιότητά της . Όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός υπήρξε μια σειρά από τολμηρές παρεμβάσεις…Αναγνωρίστηκε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, επιβάλλει να τα αλλάξουμε όλα. Τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε τα αγροτικά μας προϊόντα, τον τρόπο με τον οποίο μετακινούμαστε, τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε ενέργεια, τον τρόπο με τον οποίο χτίζουμε τα σπίτια μας» κατέληξε