28 Σεπτεμβρίου 2019
Ο Ελληνισμός της Διασποράς είναι δύναμη. Είναι το δυνατό χέρι της μητέρας Ελλάδας στον κόσμο. Το καταλαβαίνω εδώ και χρόνια, κάθε φορά που βρίσκομαι κοντά στους ομογενείς μας, από τις αρχές του 2000 που μου ανατέθηκε η Γραμματεία Παλιννοστούντων. Καταξιωμένοι στις τοπικές κοινωνίες, σε κάθε περίπτωση σεβόμενοι και σεβαστοί στις νέες τους πατρίδες, αποτελούν πλεονέκτημα για τη χώρα μας. Μια Ελλάδα ακμάζουσα έξω από την Ελλάδα! Μια άλλη Ελλάδα που αποζητά εδώ και δεκαετίες την αγκαλιά της μητρόπολης, από τα πιο απλά ως τα πιο σύνθετα ζητήματα που σχετίζονται με τη διατήρηση της ελληνικής συνείδησης.
Έχουμε χρέος προς τον Ελληνισμό της Διασποράς, πλέον δεν το αμφισβητεί κανείς. Η δεκαετία της κρίσης, οικονομικής και όχι μόνο, πιστεύω ότι μας έκανε να το συνειδητοποιήσουμε ακόμη καλύτερα –ιδίως η πλειοψηφία του πολιτικού φάσματος. Οφείλουμε λοιπόν:
-Να ενισχύσουμε τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής παιδείας γιατί μόνο μέσα από τη γνώση αυτή μπορούν οι νεότερες γενιές της Διασποράς να μυηθούν στον ελληνικό πολιτισμό και να γνωρίσουν την ελληνική ιστορία.
-Να φέρουμε το θέμα της ψήφου των Αποδήμων από τον τόπο κατοικίας τους προς συζήτηση στη Βουλή και να προχωρήσουμε στην καθιέρωσή της.
-Να στηρίξουμε να αναδείξουμε το έργο των 3.000 συλλόγων, ομοσπονδιών, σωματείων ανά τον κόσμο ώστε να ενισχύσουμε τις σχέσεις τους με την Ελλάδα.
-Να στηρίξουμε την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία και να αναγνωρίσουμε την προσφορά της στη διατήρηση της ταυτότητας των Ελλήνων του εξωτερικού. Σήμερα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει αυτή την προσφορά.
-Να καταθέσουμε αίτημα στην Unesco για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας ελληνικής γλώσσας.
-Να ενισχύσουμε τους σημερινούς φιλέλληνες και τα φιλελληνικά κινήματα ανά τον κόσμο. Η προσφορά των Φιλελλήνων είναι στενά συνδεδεμένη με τον αγώνα των Ελλήνων για την εθνική ανεξαρτησία, της οποίας θα τιμήσουμε τα 200 χρόνια το 2021.
-Να κάνουμε προσπάθεια για να αναστείλουμε το Brain Drain και τη φυγή των νέων λόγω της κρίσης στο εξωτερικό.
-Να βρούμε τρόπο για ουσιαστική εκπροσώπηση του Απόδημου Ελληνισμού στα ελληνικά πράγματα αλλά και επικοινωνία μεταξύ των Ελλήνων ανά ήπειρο. Το ΣΑΕ είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και μπορούμε να το αξιοποιήσουμε εκ νέου και με καλύτερες βάσεις.
-Να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση του Ελληνισμού, να φέρουμε πιό κοντά στην Πατρίδα τους συναδέλφους μας στα ξένα κοινοβούλια.
Θεωρώ ότι αυτά είναι κάποια από τα «χρέη» μας προς τους αδελφούς μας ομογενείς, οι οποίοι περιμένουν καρτερικά το πραγματικό ενδιαφέρον της Ελλάδας για αυτούς. Ενδιαφέρον που έδειξε Κυριάκος Μητσοτάκης, από τότε που ήταν Πρόεδρος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνεχίζει ως Πρωθυπουργός. Ως Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού, θα αγωνιστώ για να τα πετύχουμε. Η ενσωμάτωση, η συνέργεια, η σύμπραξη με τις αστείρευτες δυνάμεις και την ψυχή των ομογενών μας, είναι όρος για την πραγματική έξοδο από την κρίση, είναι όρος για την πρόοδο της πατρίδας μας.