12 Δεκεμβρίου 2019
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρίες και κύριοι, καλημέρα σας.
Ξεκινάμε με λίγη καθυστέρηση την συνεδρίαση μας. Πρέπει να πω, ότι αλλάξαμε το πρόγραμμα. Ενώ η συνεδρίαση ήταν να πραγματοποιηθεί στις 10.00΄ την μεταφέραμε μία ώρα νωρίτερα, γιατί υπάρχουν και άλλες κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις, όπως, νομοσχέδια που τα επεξεργάζονται οι αρμόδιες Επιτροπές και η Ολομέλεια ασχολείται με το σημαντικό θέμα της ψήφου των αποδήμων.
Πρέπει να πω και για να είμαι και δίκαιος, είστε σήμερα εδώ, κύριοι Πρόεδροι των Ιμβρίων της Βορείου Ελλάδος και της Αττικής, δηλαδή της Νοτίου Ελλάδος, μετά από αίτημα του Αντιπροέδρου της Επιτροπής, κ. Γιάννη Αμανατίδη και του κ. Σκουρολιάκου στο οποίο αίτημα, ανταποκριθήκαμε αμέσως, όταν ο χρόνος ήταν ο κατάλληλος.
Στην Επιτροπή μας βρίσκεται σήμερα και τον ευχαριστούμε και θα τον ευχαριστούμε κάθε φορά ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού,κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης,η κυρία Παναγιώτα Βρεττάκου, συνεργάτιδατου Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, ο κ. Δημήτρης Καφαντάρης που και αυτός είναι τακτικός στις συνεδριάσεις μας ως εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ,οι Πρόεδροι, φυσικά, ο κ. Στέλιος Πούλαδος, Πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων, Παύλος Σταματίδης, Πρόεδρος της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας – Θράκης και ο Κωνσταντίνος Βάντζος, Α΄ Αντιπρόεδρος Ιμβριακής Ένωσης και τα μέλη της νεολαίας που είναι πολύ αισιόδοξο, κύριοι Πρόεδροι, ότι ενεργοποιείτε και τη νεολαία,κυρία Μαρία Παπαθεοδώρου, κυρία Ελένη Χατζηβασιλείου, κυρία Ναταλί Τσακίρογλου και ο κ. Αθανάσιος Γουγούδης.
Κυρίες και κύριοι, σήμερα στην Επιτροπή μας, έχουμε την χαρά και την τιμή να υποδεχόμαστε τους Προέδρους, όπως ανέφερα της Ένωσης των Ιμβρίων Βόρειου και Νοτίου Ελλάδος, απογόνους των Ιμβρίων συμπατριωτών μας, οι οποίοι δίνουν έναν τεράστιο αγώνα. Έναν αγώνα – που τον γνωρίζω προσωπικά, περισσότερο μέσω του Παύλου Σταματίδη, που είναι ο Πρόεδρος της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας – Θράκης,λόγω καταγωγής, είμαστε και οι δύο από την Θεσσαλονίκη – που γίνεται, όχι μόνο για να μπορέσει να διατηρηθεί ο Ελληνισμός που βρίσκεται στην Ίμβρο, αλλά για να ανανεωθεί και να αυξηθεί ο πληθυσμός, πράγμα που ώς ένα βαθμό καταφέρατε και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και σας αξίζουν πολλά, πάρα πολλά συγχαρητήρια.
Αυτό, γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας και για τα εθνικά μας ζητήματα. Βεβαίως, αυτό προκαλεί και το έντονο ενδιαφέρον της Επιτροπής μαςκαι όλων των Ελλήνων, να ακούσουμε τις θέσεις σας και τις απόψεις σας. Οι τελευταίες προκλητικές πράξεις και κινήσεις της Τουρκίας, έρχονται για ακόμη μία φορά, να επιβεβαιώσουν το γεγονός που επικαλούμαστε πολλές φορές. Το λέμε και δημόσια, ότι, η σημερινή Τουρκία δεν έχει καμία διαφορά, στη συμπεριφορά, από την Τουρκία των Νεότουρκων η οποία κατέληξε στα αποτελέσματα που ξέρουμε. Εμείς, έχουμε χρέος σαν Επιτροπή και το κάνουμε και θα το κάνουμε όσο αυτό το επιτρέπουν οι δυνατότητές μας, να στηρίξουμε, καταρχήν, το έργο σας, αλλά και να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε στο βαθμό που μπορούμε και να ενισχύσουμε ζωντανή αυτή την ιστορική κοιτίδα του ελληνισμού, ότι και αν υφίσταται και όπου και αν βρίσκεται, με σεβασμό πάντα στο διεθνές έργο σας.
Να αισθάνεστε και εσείς, και να το μεταφέρεται αυτό και στους συμπατριώτες μας τους Ίμβριους, τους οποίους κάποια στιγμή θα επισκεφθούμε, το λέμε δημόσια, είναι μια δέσμευση και πρέπει να το κάνουμε, ότι, το ελληνικό Κοινοβούλιο και εμείς προσωπικά, η Επιτροπή μας και όλο το Κοινοβούλιο, είμαστε δίπλα σας και αρωγοί στην κάθε προσπάθεια που κάνετε. Ξέρω ότι, δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεστε το Κοινοβούλιο μας. Είναι καλό αυτό, να το επισκέπτεστε συχνά, να μας ενημερώνετε. Εμείς, δεν μπορεί να γνωρίζουμε όλες τις διαστάσεις του προβλήματος και βεβαίως με τις προτάσεις σας και τις παραινέσεις σας μπορούμε να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των εκεί συμπατριωτών μας και να στηρίξουμε την παρουσία τους αλλά και αυτό που εσείς αναλάβατε σαν σύλλογος, να αυξήσετε τον πληθυσμό στην Ίμβρο, κάτι που όπως προ είπα το καταφέραμε. Εδώ, στην Επιτροπή μας ξέρετε πολύ καλά ότι, δεν υπάρχουν πράγματα που μας χωρίζουν. Σπάνια θα ακούσετε διαφωνία ή μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά ο κανόνας και η απόφασή μας είναι να στηρίζουμε πάντα και θα στηρίζουμε τον ελληνισμό, όπου και αν βρίσκετε. Αυτή τη στιγμή βεβαίως μιλάμε για τον ελληνισμό της Ίμβρου.