19 Φεβρουαρίου 2020
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα στην Επιτροπή μας έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε σημαντικούς Έλληνες επιστήμονες, καταξιωμένους στο χώρο τους με μακρά ακαδημαϊκή και επιστημονική πορεία, έχουν μεγάλη συμβολή και καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας. Μαζί μας βρίσκονται, όπως προείπα και θα μας ενημερώσουν, ο κ. Νικόλαος Παπαϊωάννου, που ήταν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Καθηγητής του Τμήματος Κτηνιατρικής Σχολής και Σχολής Επιστημών Υγείας και ο κ. Καζάζης Ιωάννης, Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος ΙΑΣΩΝ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Αν και έχετε όλοι τα βιογραφικά των δύο Καθηγητών, επιτρέψτε μου πριν τους δώσω το λόγο, να πω δύο λόγια σχετικά με το έργο και την πορεία τους, καθώς και τις δράσεις καθενός εξ αυτών σχετικά με την ενίσχυση και διάδοση των ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό.
Ο κ. Παπαϊωάννου Νικόλαος, έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Κτηνιατρικής στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είναι μέλος επιστημονικών εταιρειών και συλλόγων της Ελλάδος και του εξωτερικού. Είναι κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε πλήθος συνεδρίων, συμποσίων και ερευνητικών προγραμμάτων. Έχει πλούσια ερευνητική δραστηριότητα σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθώς και μεγάλο αριθμό δημοσιευμάτων επιστημονικών εργασιών σε έγκριτα περιοδικά της ημεδαπής και αλλοδαπής. Ως πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και αυτό το γνωρίζω από προσωπική εμπειρία, στηρίζει το κέντρο ελληνικής γλώσσας και τις προσπάθειες διάδοσης της ελληνικής γλώσσας.
Ο κ. Καζάζης Ιωάννης, έχει σπουδές στην κλασική φιλολογία του τμήματος φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και αυτός είναι και ο λόγος που ασχολείται με την ελληνική γλώσσα φαντάζομαι, οι κλασικές σας σπουδές, καθώς και σε διακεκριμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αυστρίας. Έχει διατελέσει Καθηγητής κλασικής φιλολογίας στο Αριστοτέλειο, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, καθώς και Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής γλώσσας και διευθυντής του τμήματος λεξικογραφίας. Το πρόγραμμα ΙΑΣΩΝ, το οποίο σχεδίασε οργάνωσε και διευθύνει, αποτελεί ένα δίκτυο τμημάτων ελληνικών σπουδών σε 16 παρευξείνια Πανεπιστήμια.
Η εξαιρετικής σημασίας πρωτοβουλία της σύστασης του προγράμματος Ιάσων, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια από το 1994 αν θυμάμαι καλά έως σήμερα, έχει ως έργο την διατήρηση, διάδοση και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και των ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό είναι δικό του έργο.
Βασικός στόχος αυτού του προγράμματος, είναι η ίδρυση, ή η πρακτική ενίσχυση πυρήνων ελληνικών σπουδών σε 16 Πανεπιστήμια της παρευξείνιας ζώνης, πιο συγκεκριμένα στη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Γεωργία, περιοχές που όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, διατηρούν στενούς δεσμούς με τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα. Κάθε ένα απ’ αυτά τα τμήματα ελληνικών σπουδών διαθέτει βιβλιοθήκη και εξοπλισμό, κατάλληλο για διδακτική και ερευνητική δραστηριότητα, ώστε να συγκροτείται ένα πλήρες πρόγραμμα σπουδών που οδηγεί τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα αυτό σε απόκτηση κρατικού πτυχίου, αναγνωρισμένο από τις επίσημες αρχές των κρατών αυτών και αυτό όπως αντιλαμβάνεστε, είναι πολύ σημαντικό.
Κύριοι Καθηγητές, θα ήθελα, λοιπόν, να σας ευχαριστήσω γι’ αυτό που κάνετε και που ήρθατε σήμερα εδώ να μας ενημερώσετε, σχετικά με το έργο σας και τη συνεργασία των φορέων σας όσον αφορά τη διάδοση και την ενίσχυση των ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό, γιατί νομίζω ότι κανένας δεν διαφωνεί σε αυτή εδώ την αίθουσα, ότι η ελληνική γλώσσα είναι μοναδική και πρόσφερε τα μέγιστα στο παγκόσμιο πολιτισμό.
Έχουν δανειστεί από αυτήν όλες οι ευρωπαϊκές γλώσσες, γι’ αυτό και δίκαια θεωρείται ως μητέρα των γλωσσών και το βάρος της διατήρησης ζωντανής, συνεχείς και ζώσας μιας γλώσσας που έχει μια συνεχή παρουσία τριών χιλιάδων ετών, πέφτει και στις πλάτες τις δικές μας, αλλά, κύριοι καθηγητές και δάσκαλοι, πέφτει κυρίως στις δικές σας πλάτες, που έχετε σαν έργο να διαμορφώνεται και χαρακτήρες, αλλά και να διδάσκεται παιδεία. Γι’ αυτό, λοιπόν, θεωρώ, πιστεύω, εκφράζοντας και όλη την επιτροπή, ότι το έργο σας είναι πάρα πολύ σημαντικό και γι’ αυτό σας έχουμε εδώ να το προβάλλεται και βεβαίως, όπου αυτό είναι δυνατόν, αν μπορούμε, να στηρίξουμε και εμείς αυτή τη σπουδαία προσπάθεια.
Σας ευχαριστούμε πολύ.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Προέδρος της Επιτροπής):Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Γενικέ Γραμματέα. Θα ήθελα και εγώ να αναφερθώ στην εμπειρία μου, όπου συμμετείχα στις εκδηλώσεις για την ελληνική γλώσσα στη Νάπολη την προηγούμενη εβδομάδα. Πρέπει να σας πω, ότι είναι ενθαρρυντικό, ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν πάρα πολλά σχολεία, περίπου 1.000 μαθητές απ’ ό,τι έμαθα, τέσσερα ελληνικά σχολεία, όμως, θεωρώ, ότι εκείνη την ημέρα, ότι επιλέγεται και ότι γίνεται, θα πρέπει να καταβάλλεται προσπάθεια να λέγεται στα ελληνικά. Ήταν η κυρία Παπαδάτου μαζί και τα είπαμε, είχαμε πάρα πολλά κλασικά λύκεια, κλασικά σχολεία, όπου υπάρχουν μόνο στην Ιταλία δυστυχώς, τα οποία μιλούσαν ιταλικά, έπαιζαν Αντιγόνη και μιλούσαν ιταλικά. Αυτό, νομίζω, ότι δεν έχει καμία χρησιμότητα.
Εγώ, έτσι την οραματίστηκα αυτή την ημέρα, όταν την ξεκινήσαμε, το 2014, τότε με τον Γιάννη τον Κορίνθιο. Αυτή την ημέρα, όλη η υφήλιος να μιλάει, ή να λέει μια φράση, ή ένα γνωμικό, η μία λέξη ελληνικά και αυτό έχει σημασία.
Το δεύτερο που πρέπει να πω, και αναφέρομαι στην Επιτροπή, είναι ότι πρέπει να τρέξουμε τις διαδικασίες για να καθιερωθεί η ημέρα, ως παγκόσμια ημέρα. Διότι, το αίτημα στην UNESCO δεν έχει κατατεθεί ακόμη. Άρα, εμείς πρέπει να πιέσουμε την εκτελεστική εξουσία, τα συναρμόδια Υπουργεία να καταθέσουν την αίτηση, έτσι ώστε να καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα. Γιατί, μπορεί να αναφέρεται ως παγκόσμια ημέρα, αλλά δεν έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα.
Το τρίτο που θέλω να σας πω, θα έπρεπε να το είχα πει στην αρχή, είναι ότι στις 12 Μαρτίου, το μεσημέρι στις 1 η ώρα έχουμε προγραμματίσει μια συνεδρίαση με καλεσμένο τον Νίκο Αλιάγα, με τον οποίον έχω συζητήσει μαζί του και προσφέρθηκε να βοηθήσει σε αυτήν την προσπάθεια που κάνουμε, να δημιουργήσει ένα δίκτυο διάσημων Ελλήνων του εξωτερικού και να στηρίξουν την προσπάθεια της καθιέρωσης της παγκόσμιας ημέρας στην UNESCO. Άρα πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες και στα Υπουργεία Εξωτερικών, Παιδείας και Πολιτισμού, να καταθέσουν την αίτηση και να καθιερωθεί ημέρα αυτή, για να έχει και το κύρος και την αίγλη που πρέπει να έχει και που έχει η ελληνική γλώσσα.
Όσον αφορά τον Νίκο Ασλανίδη, κύριε Γενικέ, το γνωρίζουμε πολύ καλά, είναι συντοπίτης, έχει αγωνισθεί πάρα πολύ γι’ αυτό το θέμα. Υπάρχουν πάρα πολλοί διακεκριμένοι Έλληνες, Καθηγητές και μη, που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, ιστορικοί που έχουν γράψει για την Γενοκτονία. Ενδεικτικά αναφέρω τον Κώστα Φωτιάδη. Τελευταία γνωρίσαμε, μέσω του σίριαλ γνωρίσαμε και τον Χάρη Τσιρκινίδη, αν και το βιβλίο του το είχα διαβάσει το 2003, γιατί είναι παλιό. Όμως, είναι αδύνατο να τους καλέσουμε όλους. Γι’ αυτό το λόγο, για να μη δυσαρεστήσουμε κανέναν με τις επιλογές μας, αποφάσισα να καλέσω ξένους ιστορικούς, που νομίζω, ότι έχει μεγαλύτερο κύρος να μιλούν ξένοι γι’ αυτό το θέμα. Γιατί, αυτό το θέμα δεν θέλει τεκμηρίωση. Είναι τεκμηριωμένο. Μιλάμε για τα αυτονόητα. Αλλά, εάν μιλά ένας Τούρκος για τη Γενοκτονία των Ελλήνων, νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό.