5 Ιουλίου 2021
1.Διανύουμε θερινή περίοδο τα μέτρα έχουν χαλαρώσει. Ωστόσο, ποιος είναι ο αντικειμενικός στόχος της χώρας μας για το φετινό καλοκαίρι;
Πολύ σωστά. Τα μέτρα έχουν χαλαρώσει. Θα πρέπει όμως να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί. Σύμφωνα και με πρόσφατη πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θα πρέπει να κάνουμε χρήση της μάσκας και οι πλήρως εμβολιασμένοι , καθώς αυτή την περίοδο υπάρχει ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα, διότι υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν αναχαιτίζεται στον ίδιο βαθμό με τις προηγούμενες μεταλλάξεις του Κορονοϊού, και μεταδίδεται με μεγαλύτερη ταχύτητα.
Θα ήταν πολύ άδικο για τη μεγάλη προσπάθεια που έχουμε καταβάλει ως χώρα αν έχουμε οποιαδήποτε πισωγύρισμα.
Η πορεία των εμβολιασμών στη Χώρα μας προχωρά ικανοποιητικά και πιστεύω ότι θα χτίσουμε πολύ σύντομα το τείχος ανοσίας που χρειαζόμαστε.
Τώρα αναφορικά με την πορεία της οικονομίας και του τουρισμού, υπάρχει αισιοδοξία. Και όπως είπε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πριν από λίγες ημέρες στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) , είναι εφικτό να επιτευχθεί ο στόχος του 50% των τουριστικών εσόδων του 2019, εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, και εφόσον λειτουργήσουν τα φετινά ‘’όπλα’’ για τον ελληνικό τουρισμό, όπως είναι τα εμβόλια, τα self test, τα υγειονομικά πρωτόκολλα, το ψηφιακό πιστοποιητικό που θα έχει πλήρη εφαρμογή στην Ε.Ε. από 1ης Ιουλίου.
2.Ανά τακτά χρονικά διαστήματα ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται αφορμές ώστε να ξανανοίξει η συζήτηση για τη «Συμφωνία των Πρεσπών» και κατά πόσο μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αλλάξει ή να μην ισχύει; Υπάρχουν τέτοια περιθώρια;
Από άποψη Διεθνούς Δικαίου η συμφωνία των Πρεσπών είναι δεσμευτική και για τα δύο μέρη και δεν μπορεί να ανακληθεί.
Η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας αντί να επιδιώξουν κοινή Εθνική γραμμή που θα οδηγούσε σε μία αξιοπρεπή και επωφελή συμφωνία για τη Χώρα μας, δίχασαν τον Ελληνικό λαό και προχώρησαν σε μία κακή και επιζήμια συμφωνία.
Εμείς αντιταχθήκαμε σθεναρά στην ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, και είχαμε ξεκαθαρίσει από τότε πως εφόσον η συμφωνία κυρωθεί , δεν μπορεί να αναιρεθεί γιατί είναι Διεθνής συμφωνία.
Μέχρι σήμερα η γειτονική Χώρα δεν φαίνεται να έχει διάθεση να προχωρήσει στην εφαρμογή των όρων της συμφωνίας , τους οποίους αν και επιδίωξε, πολύ συχνά τους παραβιάζει , όπως έγινε με τη συμμετοχή της Χώρας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, την ανάρτηση του Ζάεφ, για το ίδιο θέμα, αλλά και με μία Ομοσπονδία αυτοκινήτων η οποία προσδιορίσθηκε με τον όρο « ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»
Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τετελεσμένα ή εκβιασμούς. Η γειτονική Χώρα δεν πρέπει να ξεχνά ότι η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση , που διακαώς επιθυμεί ,περνά από την Αθήνα και πως η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και αξιολογεί την συμπεριφορά των Σκοπίων.
3.Έχετε αναλάβει σημαντική πρωτοβουλία για τη θέσπιση «Ημέρας απόδημου Ελληνισμού» πως προχωράει και που αποσκοπεί αυτή η κίνηση;
Αρχικά να σας πω ότι το θέμα προκλήθηκε από μια επιστολή που πήρα από την «Hellenic Congress of America» στις 31 Μαρτίου 2021, με το αίτημα να καθιερώσουμε «Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού». Όπως προβλέπει και η Κοινοβουλευτική διαδικασία, το έφερα άμεσα στην Επιτροπή σε δύο συνεδριάσεις. Στην συνεδρίαση της Επιτροπής στις 17 Ιουνίου 2021, πήραν το λόγο διαδικτυακά τουλάχιστον 40 εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων από όλο τον κόσμο, υπήρξε καθολική αποδοχή και στήριξη τόσο των ομογενειακών παραγόντων όσο και των βουλευτών μελών της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον «Ελληνισμό της Διασποράς».
Έχω ήδη προωθήσει στο Υπουργείο Εξωτερικών την ομόφωνη απόφαση της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς προκειμένου να συνταχθεί το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θα θεσπίζεται “Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού. Θεωρώ ότι θα είναι πολύ σημαντική η καθιέρωση της «Ημέρας» αυτής, η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα ανάδειξης του σημαντικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Ομογένεια στην πορεία της χώρας μας, αλλά και περαιτέρω σύσφιξης σχέσεων με την Πατρίδα.
4.Οι έλληνες της διασποράς για να αισθάνονται έλληνες και να βρίσκονται πιο κοντά στην πατρίδα, πρέπει να λαμβάνουν και την ανάλογη εκπαίδευση. Ως πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, τι ενέργειες κάνει η χώρα μας για θέματα παιδείας των ελλήνων της διασποράς;
Η Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην ομογένεια είναι το μείζον θέμα, διότι δεν υπάρχει καλύτερος συνδετικός κρίκος, ανάμεσα σε αυτούς και την Ελλάδα, από τη γνώση της γλώσσας. Εάν αυτό χαθεί ,σιγά – σιγά θα χαλαρώσει και η Εθνική συνείδηση και θα χαθεί στις επόμενες γενιές της ομογένειας. Είναι συνταγματική υποχρέωση των Ελληνικών κυβερνήσεων η στήριξη των Ελλήνων της διασποράς και η φροντίδα για την εκπαίδευσή τους. Είναι ο μόνος τρόπος γνώσης της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδος και διατήρησης της εθνικής ταυτότητας.
Η Επιτροπή μας είναι μία γέφυρα ενδιάμεση ανάμεσα στους Έλληνες του εξωτερικού και στα αρμόδια και συναρμόδια Υπουργεία για κάθε θέμα. Μπορούμε να καταγράφουμε προβλήματα, να τα μεταφέρουμε στα αρμόδια Υπουργεία και να προτείνουμε λύσεις. Και πρέπει να σας πω ότι και στο Υπουργείο Εξωτερικών και στην αρμόδια Γενική Γραμματεία το τελευταίο διάστημα , έχουν γίνει σημαντικά βήματα όσον αφορά την εξ’ αποστάσεως εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και εκπαίδευσης των Ελλήνων του εξωτερικού.
Εμείς θέλουμε και ζητάμε να έχουμε περισσότερο προσωπικό στο εξωτερικό για να γίνεται η διδασκαλία με φυσική παρουσία εκπαιδευτικού που είναι και το καλύτερο. Για τον λόγο αυτό κάνουμε συχνά συνεδριάσεις με θέμα τις βέλτιστες λύσεις για την εκπαίδευση των Ελλήνων του εξωτερικού, κάτι που θα γίνει και το επόμενο διάστημα, με την παρουσία της αρμοδίας υφυπουργού παιδείας κ. Μακρή.