15 Νοεμβρίου 2019
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Κύριε συνάδελφε, νομίζω ότι, όπως εσείς ζητάτε το δικαίωμα να εκφράζετε την άποψή σας και το έχετε και κανείς δεν σας το στέρησε, έτσι πρέπει να αναγνωρίσετε και το δικαίωμα σε αυτούς που διαφωνούν μαζί σας να σας κάνουν κριτική. Αυτό έγινε.
Και η παρέμβασή σας νομίζω ήταν άστοχη και άκαιρη, για να μην μπούμε ξανά σε αυτή την διαδικασία. Ελέχθησαν και αντιλέχθησαν. Όποιος θέλει ασπάζεται τη μία άποψη και την άλλη άποψη. Γιατί μιλήσατε για Βόρειο Κορέα και κάνατε παραλληλισμούς που δεν έχουν θέση σε αυτό το Κοινοβούλιο και δεν είχαν ποτέ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το νομοσχέδιο που έρχεται σήμερα στη Βουλή προς ψήφιση και συζητάμε, ρυθμίζεται μια σειρά από θέματα διαφόρων Υπουργείων.
Αντιμετωπίζονται έκτακτα ζητήματα, βελτιώνονται παθογένειες χρόνων, επιδιώκεται και δρομολογείται η εξυγίανση της ΔΕΗ, επεμβαίνει το κράτος εκεί που χρειάζεται, όταν παρουσιάζονται έκτακτες ανάγκες -όπως είναι τα προβλήματα που δημιούργησε η κατάρρευση της Thomas Cook, του γνωστού τουριστικού οργανισμού-, βελτιώνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας.
Οι παρεμβάσεις αυτές επιβεβαιώνουν για μία ακόμα φορά την απόφαση και του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης ότι η Κυβέρνηση αυτή θα τραβήξει τη χώρα μπροστά, όχι μόνο με διαπιστώσεις και ρητορική ,αλλά με λύσεις όπου χρειάζονται και όπου υπάρχουν προβλήματα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ΔΕΗ. Γιατί με την κατάργηση της δημοπράτησης προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας, της γνωστής ΝΟΜΕ, γίνονται αποφασιστικά βήματα για την εξυγίανσή της. Και όλοι γνωρίζουμε ότι η διαδικασία αυτή κόστισε στη ΔΕΗ τα τελευταία τριάμισι χρόνια περί τα 600 εκατομμύρια εις βάρος και της εταιρείας, αλλά κατ’ επέκταση και του ελληνικού λαού, της κοινωνίας.
Και σας τιμά, κύριοι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το γεγονός ότι συμφωνείτε κι εσείς με την κατάργηση αυτής της διαδικασίας, παρότι ήσασταν εσείς που τη θεσμοθετήσατε.
Βελτιώνουμε, επίσης, το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, διευκολύνοντας περισσότερο τους οφειλέτες. Με τις αλλαγές που φέρνει η Κυβέρνηση, περισσότεροι δικαιούχοι μπορούν να ενταχθούν στις προστατευτικές ρυθμίσεις, όχι μόνο αυτοί που θα κάνουν νέες αιτήσεις, αλλά και αυτοί που είχαν κάνει ήδη αιτήσεις με το παλαιότερο καθεστώς.
Η απαλλαγή δε από την υποχρέωση της απόδοσης φόρου των επιχειρήσεων που είχαν συνεργαστεί με τον τουριστικό οργανισμό Thomas Cook έρχεται να προστεθεί στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να στηρίξει τις τουριστικές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κατάρρευση της εν λόγω εταιρείας και να προστατεύσει κατ’ επέκταση και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις αυτές.
Ερχόμαστε τώρα στο ΚΕΘΕΑ για το οποίο έγινε πολλή συζήτηση και για το αυτοδιοίκητο και τις αντιπαραθέσεις γι’ αυτό σε αυτή την Αίθουσα σήμερα, αλλά και στις επιτροπές. Θέλω να υπενθυμίσω τα εξής, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά έχει στηρίξει τόσο το αυτοδιοίκητο όσο και τη συνολική προσπάθεια του ΚΕΘΕΑ. Ποτέ δεν είχε τεθεί θέμα κατάργησης του αυτοδιοίκητου, όπως δεν τίθεται και τώρα.
Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση και ο σημερινός Υπουργός, στηρίζοντας στην ουσία το ΚΕΘΕΑ και το αυτοδιοίκητο, κρίνουν ότι πρέπει να αλλάξει το μοντέλο διοίκησης. Κι επειδή ακούσαμε εδώ διάφορα περί πραξικοπημάτων και άλλα τέτοια, θέλω να ρωτήσω το εξής. Δεν δέχεστε εσείς ως δημοκρατικό δικαίωμα της πλειοψηφίας να ορίζει αυτή τον τρόπο διοίκησης του οργανισμού; Και βεβαίως, να κριθεί και σε λίγο καιρό αυτή τους η πρωτοβουλία, όπως έχετε δικαίωμα να κάνετε.
Με την παρέμβαση αυτή δεν αναιρείται το αυτοδιοίκητο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αφού δεν αναιρείται και δεν αγγίζεται καθόλου η λειτουργία της γενικής συνέλευσης που είναι αυτή που έχει τον κεντρικό ρόλο λήψης αποφάσεων και καθορίζει και τον στρατηγικό σχεδιασμό του οργάνου.
Γιατί, όμως, δημιουργήθηκε αυτό το θέμα; Γιατί η Κυβέρνηση ξαφνικά και ο Υπουργός αποφάσισαν να το κάνουν αυτό; Τους ήρθε κάποια στιγμή έτσι η έμπνευση;
Γιατί, κύριε Ξανθέ, όπως ξέρετε, υπάρχει πόρισμα από το οποίο προκύπτουν σαφείς ενδείξεις για την ύπαρξη παρακυκλώματος μέσα στους κόλπους του ΚΕΘΕΑ, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώνω την τοποθέτησή μου με το θέμα της διετούς παράτασης για την ολοκλήρωση της διαδικασίας θεσμοθέτησης των περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών, τις ΠΟΑΥ.
Αναφέρομαι κυρίως σε αυτό διότι υπάρχουν οργανωμένες υδατοκαλλιέργειες στον Θερμαϊκό Κόλπο, στην περιοχή της Χαλάστρας, των Κυμίνων, των Μαλγάρων, της Επανομής, της Μηχανιώνας. Και το λέω αυτό διότι άκουσα το πρωί τον εισηγητή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας που εξαιτίας της παράτασης αυτής, για να δοθεί η δυνατότητα να λειτουργήσουν υδατοκαλλιέργειες, αναφέρθηκε σε στήριξη βιομηχάνων εξαιτίας αυτής της απόφασης.
Θέλω να πω ότι στην περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου, όπου αναπτύσσεται περίπου το 90% της μυδοκαλλιέργειας, με το 90% με εξαγωγικό προσανατολισμό -και έχει αυτό τη σημασία του για την ελληνική οικονομία- οι υδατοκαλλιεργητές είναι μεροκαματιάρηδες μικροκαλλιεργητές και δεν έχουν καμμία σχέση μ’ αυτό που αναφέρθηκε το πρωί από τον εισηγητή του ΚΚΕ και συγχαρητήρια, κύριε Υπουργέ, που κάνετε αυτήν την παρέμβαση, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν.
Κυρίες και κύριοι, η Κυβέρνηση με αργά αλλά σταθερά βήματα προχωρά προς τη σωστή κατεύθυνση, εντοπίζει προβλήματα, παρεμβαίνει με λύσεις, αντιμετωπίζει τις προκλήσεις τις καθημερινότητας, βελτιώνει τη ζωή των πολιτών και έτσι θα προχωράμε με σχέδιο, αποφασιστικότητα και στρατηγική και έτσι θα μας αντιμετωπίσει και θα μας επιλέξει και πάλι ο λαός.
Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πολύ.