7 Απριλίου 2014
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η-Προς τoν κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη
Θέμα: Συνδεδεμένη ενίσχυση στην ορυζοκαλλιέργεια για να είναι δυνατή η καλλιέργεια στη Χώρα μας.
Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου (3-4-14),σε σύσκεψη που έγινε στο ΥΜΑΘ, με τη συμμετοχή του Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ κ. Δ. Μελά και εκπροσώπων αγροτικών συνεταιρισμών και μεταποιητών, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και οι “δυνατότητες αξιοποίησης της ορυζοκαλλιέργειας” .
Όπως είναι γνωστό οι ορυζοκαλλιεργητές της χώρας μας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητας και διάθεσης των προϊόντων τους, έξ’ αιτίας της συμφωνίας της Ε.Ε. με χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται, η χωρίς δασμούς, αθρόα εισαγωγή ρυζιού από τις χώρες αυτές.
Οι παραγωγοί κατά τη συζήτηση, για να είναι ανταγωνιστική και συμφέρουσα η καλλιέργεια ρυζιού ζήτησαν.
1) Να δοθεί από το ΥΠΑΑΤ συνδεδεμένη ενίσχυση, 30-40 ευρώ ανά στρέμμα, επιπλέον της ενιαίας ενίσχυσης που θα ισχύσει στη νέα ΚΑΠ από τον πυλώνα Ι.
2) Να εφαρμοστεί το πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης καλλιέργειας ρυζιού από τον πυλώνα ΙΙ, όπου οι αγρότες θα εισπράττουν 20-30 ευρώ ανά στρέμμα για περιβαλλοντικές δράσεις.
3) Το ΥΠΑΑΤ να αναλάβει πρωτοβουλία για την επιβολή ασφαλιστικών μέτρων στις εισαγωγές ρυζιού από τις χώρες τη νοτιοανατολικής Ασίας ( Καμπότζη, Μυανμάρ) και παράλληλα να στηρίξει τη θέση των Ιταλών για το ίδιο θέμα.
Ο Γ.Γ. ήταν θετικός για τα 2 και 3 αιτήματα ενώ άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα δοθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση, λέγοντας ότι τα χρήματα από τον πυλώνα Ι με τα οποία έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν προβληματικούς κλάδους δεν επαρκούν για όλους.
Επειδή η καλλιέργεια ρυζιού αποτελεί μια από τις πλέον δυναμικές καλλιέργειες του Νομού Θεσσαλονίκης και της χώρας.
Επειδή το 80% της εγχώριας παραγωγής ρυζιού παράγεται στη περιοχή της Θεσσαλονίκης και σχεδόν στο σύνολό του εξάγεται σε χώρες της Ε.Ε.
Επειδή, τον τελευταίο χρόνο, μεγάλο μέρος της παραγωγής μένει αδιάθετο, εξ αιτίας των εισαγωγών από τις έν λόγω χώρες.
Επειδή τα εδάφη όπου καλλιεργείται το ρύζι δεν προσφέρονται για άλλες καλλιέργειες.
Επειδή αν δε στηριχθεί ο κλάδος και με τη συνδεδεμένη ενίσχυση και συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, η παραγωγή ρυζιού θα είναι ασύμφορη
Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ
1) Θα στηρίξετε την ορυζοκαλλιέργεια της χώρας και με τη συνδεδεμένη ενίσχυση, για να συνεχίσει να είναι δυνατή η καλλιέργειά στη χώρα μας;
ο ερωτών
Δευτέρα 7η Απριλίου 2014
Σάββας Αναστασιάδης