28 Μαΐου 2015
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η- Αρ. πρωτ.: 2997
Προς το κ. Υπουργό- Οικονομίας, Υποδομών , Ναυτιλίας και Τουρισμού
Θέμα: «Σε πλήρη υποβάθμιση οι Λιμενικές αρχές στην Κεντρική Μακεδονία»
Σημαντικά προβλήματα και αρκετές δυσλειτουργίες αντιμετωπίζουν οι Λιμενικές Αρχές στην Κεντρική Μακεδονία, με αποτέλεσμα την πλημμελή επιτέλεση των καθηκόντων τους και ως εκ τούτου την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής. Το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος βρίσκεται αντιμέτωπο με πολλά ζητήματα, η διευθέτηση των οποίων είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του και στον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.
Μείζονος σημασίας είναι η αναβάθμιση των Λιμενικών Τμημάτων της Σκάλας Κατερίνης, των Ν. Μουδανιών και της Δάφνης Αγίου Όρους σε Λιμεναρχεία. Τα δυο πρώτα Λιμενικά Τμήματα βρίσκονται σε διαφορετικό νομό από την προϊσταμένη τους αρχή, που είναι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης. Οι δυσλειτουργίες είναι τεράστιες εξαιτίας της αυξημένης τουριστικής κίνησης ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, των έντονων φαινομένων παράνομης αλίευσης, της μεγάλης ακτογραμμής, των αποστάσεων που καλούνται να διανύσουν οι λιμενικοί για την μετάβασή τους από τον ένα νομό στον άλλο και των καθυστερήσεων στην διεκπεραίωση υποθέσεων.
Η υποβάθμιση των λιμενικών υπηρεσιών της Κεντρικής Μακεδονίας γίνεται ακόμη πιο έντονη με τη μείωση των οργανικών θέσεων, καθώς το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, συνυπολογίζοντας τα 4 Λιμενικά Τμήματα, που περιλαμβάνει (Ν. Μουδανιά, Ν. Μηχανιώνα, Κατερίνη, Πλαταμώνα) και το Λιμενικό Φυλάκιο Καλαμαριάς έχει μόνο 147 οργανικές θέσεις! Την ίδια στιγμή σε όλες τις υπηρεσίες και τις Λιμενικές Αρχές του Νομού Αττικής οι οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 2.739! Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί η αδικαιολόγητη ίδρυση του Λιμεναρχείου Σαρωνικού στη Γλυφάδα και η ίδρυση της Α’ Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος, όταν σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το αρμόδιο Υπουργείο και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος. Η αύξηση των οργανικών θέσεων στις Λιμενικές Αρχές της Κεντρικής Μακεδονίας είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη απόδοση και αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών, επαρκής αστυνόμευση των χώρων δικαιοδοσίας τους, πάταξη των έκνομων ενεργειών και άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη.
Υποστελεχωμένη είναι επίσης και η Επισκευαστική Βάση Θεσσαλονίκης, η οποία παρόλο του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου δεν έχει ανεξαρτητοποιηθεί από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης και δεν συμπεριλήφθηκε στον ετήσιο πίνακα Υπηρεσιών-Λιμενικών Αρχών με κενές θέσεις, προκειμένου να δηλώσουν επιθυμία υπηρέτησης σε αυτήν λιμενικοί ανά την Ελλάδα.
Επιτακτική είναι και η διάθεση ενός πλοίου ανοιχτής θαλάσσης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ενισχυθεί η αστυνόμευση και να είναι άμεση η επέμβαση σε περιστατικά του Βορείου Αιγαίου, δεδομένων μάλιστα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Δεν είναι δυνατόν το Λιμενικό Σώμα να διαθέτει 5 πλοία ανοιχτής θαλάσσης και όλα να έχουν έδρα-αφετηρία τον Πειραιά. Με αυτό τον τρόπο ούτε εξοικονόμηση χρημάτων επιτυγχάνεται (μέσω της μείωσης των καυσίμων), ούτε το έργο των λιμενικών αρχών διευκολύνεται.
Επίσης το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να προβεί άμεσα στην τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου, αναφορικά με τον τόπο επιλογής. Ως τόπος επιλογής πρέπει να θεωρείται ο δήμος και όχι ο νόμος. Πρέπει να γίνει κωδικοποίηση των τόπων επιλογής, προκειμένου οι λιμενικοί να γνωρίζουν ποιες υπηρεσίες περιλαμβάνονται στον τόπο επιλογής τους. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν λιμενικός να υπηρετεί στο Λιμενικό Τμήμα Πλαταμώνα και να δηλώνει ως τόπο επιλογής το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, δηλαδή μια διαφορετική λιμενική αρχή σε διαφορετικό νομό, διαφορετική πόλη και σε απόσταση 140 χλμ.
Ο ρόλος και το έργο που επιτελούν οι λιμενικοί στην πατρίδα μας, μια χώρα με χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής, είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Στην Κεντρική Μακεδονία η υποβάθμιση των λιμενικών υπηρεσιών επιφέρει τεράστια προβλήματα και δυσλειτουργίες, με αποτέλεσμα την μη ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των λιμενικών αρχών. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να διευθετήσει να ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των λιμενικών και να ενισχύσει τις λιμενικές αρχές στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
– Με ποιον τρόπο προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να ενισχύσει και να αναβαθμίσει τις Λιμενικές Αρχές στην Κεντρική Μακεδονία;
– Προτίθεται το Υπουργείο να αναβαθμίσει σε Λιμεναρχεία τα Λιμενικά τμήματα της Σκάλας Κατερίνης, των Νέων Μουδανιών και της Δάφνης Αγίου Όρους, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των λιμενικών αρχών και να είναι άμεση η εξυπηρέτηση των πολιτών;
– Δεδομένης της μεγάλης περιοχής δικαιοδοσίας, που έχουν οι λιμενικοί στην Κεντρική Μακεδονία είναι στους σχεδιασμούς του Υπουργείου η ενίσχυση του προσωπικού με αύξηση των οργανικών θέσεων στις εκεί Λιμενικές Αρχές;