5 Ιουλίου 2016
Προς τους: 1. Πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα,2. Υπουργό Επικρατείας κ. Ν. Παππά,3. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρ. Σπίρτζη.ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΚΕαρ. πρωτ. 6711/448/04-07-2016-Αθήνα, 04-07-2016, ΘΕΜΑ: Συνεχίζει η Κυβέρνηση το Διασυρμό της χώρας: η κυβερνητική πολιτική εγείρει ζητήματα δημοκρατίας! Ο νόμος 4339/2015 (ΦΕΚ Α’ 133/29-10-2015) είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση όχι μόνο τη δική μας, ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και των ΜΜΕ. Παράλληλα, οι δυσάρεστες εξελίξεις με την περιθωριοποίηση και ουσιαστικά την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), καθώς και την υπερσυγκέντρωση εξουσιών στον εκάστοτε αρμόδιο Υπουργό για θέματα ενημέρωσης και επικοινωνίας δημιούργησε μείζον θεσμικό ζήτημα χειραγώγησης των ανεξαρτήτων αρχών και των συνταγματικών επιταγών.
Ως αξιωματική αντιπολίτευση, είχαμε επισημάνει, στο πλαίσιο του θεσμικού μας ρόλου, τόσο κατά την επεξεργασία του προαναφερόμενου ν/σ στη Βουλή, όσο και κατά τη συζήτησή του στην Ολομέλεια, τα σοβαρά προβλήματα που ανακύπτουν από την ψήφιση του προαναφερόμενου νομοσχεδίου. Ειδικότερα, είχαμε αναφέρει ότι:
• καταστρατηγεί την πολυφωνία και τον πλουραλισμό (με την επιβολή περιορισμένου αριθμού καναλιών που θα λάβουν άδεια),
• λειτουργεί αναχρονιστικά (η τεχνολογία επιτρέπει το τηλεοπτικό πρόγραμμα να μεταφέρεται και με άλλους τρόπους),
• δημιουργεί αναρχία και σύγχυση στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο (δημοπράτηση τηλεοπτικών αδειών με εξωπραγματικές προϋποθέσεις),
• στηρίζει το κρατικό μονοπώλιο, ιδίως στον τομέα της ενημέρωσης, (εξωφρενικό όριο εργαζομένων για ενημερωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας) και
• ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό (μεταξύ επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης και εναλλακτικών πλατφορμών διανομής, όπως δικτυακή τηλεόραση (IPTV) και διαδικτυακή τηλεόραση).
Δυστυχώς, η Κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, αποφάσισε να λειτουργήσει αντι-θεσμικά ενάντια στο κοινοτικό και εθνικό δίκαιο περιφρονώντας τις προτάσεις μας και, κυρίως, καταστρατηγώντας τις συνταγματικές αρχές της ανεξαρτησίας, της ελευθεροτυπίας και της απρόσκοπτης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, καθώς και του υγιούς ανταγωνισμού. Ήταν πλέον εμφανής η πρόθεση της Κυβέρνησης να παρέμβει απροκάλυπτα για να ελέγξει τη διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών.
Μάλιστα, οι πρόσφατες διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργού κ. Παππά ότι δεν υπάρχει ζήτημα με το κοινοτικό δίκαιο αναφορικά με το πλαίσιο που θέτει ο ν. 4339/2015 διαψεύσθηκαν από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η πολυσέλιδη επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, αποτελεί ράπισμα στις κυβερνητικές πολιτικές διασύροντας τη χώρα και επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες και τον προβληματισμό που είχαμε εκφράσει δημόσια. Στην επιστολή θίγονται θέματα δημοκρατικής λειτουργίας, περιορισμού του πλουραλισμού και της ελευθερίας στην ενημέρωση και ελέγχου των θεσμών δημιουργώντας σημαντικό έλλειμμα δημοκρατίας.
Είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος παραπομπής της χώρας, εάν δεν συμμορφωθεί εντός 2 μηνών, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Επιπλέον, η απάντηση που ο αρμόδιος Υπουργός κ. Παππάς έσπευσε να δώσει στη δημοσιότητα είναι άσχετη με την ουσία του μείζονος ζητήματος Δημοκρατίας που εγείρεται και αποκαλύπτει το …ύποπτο σχέδιο της Κυβέρνησης να χειραγωγήσει τις Ανεξάρτητες Αρχές, να συγκεντρώσει στα χέρια της υπερεξουσίες και να ελέγξει την ενημέρωση των Ελλήνων.
Δυστυχώς, σταδιακά ξετυλίγεται το επικίνδυνο κουβάρι που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει γνέσει για τη χώρα μας. Ένα επικίνδυνο παιχνίδι όχι μόνο ελέγχου του ραδιοτηλεοπτικού χώρου, αλλά και απροκάλυπτης παρέμβασης στο θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να ενημερώνονται ελεύθερα.
Η ευθύνη της Κυβέρνησης για το διασυρμό της χώρας είναι αποκλειστική. Δυστυχώς, αυτή τη φορά ο διασυρμός αγγίζει τον πυρήνα της ίδια της δημοκρατίας, της θεμελιώδους διάκρισης των εξουσιών και της απρόσκοπτης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας.
Κατόπιν των ανωτέρω,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
1. Υπήρξε αλληλογραφία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις ελληνικές αρχές αναφορικά με την ERT-Net και τις διατάξεις του ν. 4339/2015; Παρακαλούμε, όπως καταθέσετε, αντίγραφα της αλληλογραφίας.
2. Συνάδει η αυξανόμενη κυβερνητική εμπλοκή στο χώρο των ΜΜΕ με τις θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές και πρόνοιες, καθώς και με το ισχύον κοινοτικό δίκαιο σχετικά με την ανεξάρτητη ρύθμιση των μέσων ενημέρωσης και την προστασία της ελευθερίας και του πλουραλισμού;
3. Η απουσία αυστηρού λειτουργικού διαχωρισμού και διαφανούς κοστολόγησης μεταξύ της δημόσιας υπηρεσίας και των εμπορικών μονάδων της ΕΡΤ συνάδει με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις;
4. Πως διασφαλίζονται οι θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές της διάκρισης των εξουσιών, του υγιούς ανταγωνισμού, της ελεύθερης λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών, της ελεύθερης ενημέρωσης των πολιτών και, εν τέλει, της απρόσκοπτης δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
1. Αυγενάκης Λευτέρης, Βουλευτής Ηρακλείου – Γραμματέας ΠΕ ΝΔ
2. Γεωργιάδης Άδωνις, Βουλευτής Β’ Αθηνών, Αντιπρόεδρος ΝΔ
3. Χατζηδάκης Κωνσταντίνος, Βουλευτής Β’ Αθηνών, Αντιπρόεδρος ΝΔ
4. Τσιάρας Κωνσταντίνος, Βουλευτής Καρδίτσας – Γραμματέας ΚΟ ΝΔ
5. Κουμουτσάκος Γεώργιος, Βουλευτής Β’ Αθηνών – Εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ
6. Σταμάτης Δημήτριος, Βουλευτής Επικρατείας
7. Γεωργαντάς Γεώργιος, Βουλευτής Κιλκίς
8. Κεφαλογιάννης Ιωάννης, Βουλευτής Ρεθύμνης
9. Σκρέκας Κωνσταντίνος, Βουλευτής Τρικάλων
10. Καρασμάνης Γεώργιος, Βουλευτής Πέλλας
11. Μπούρας Αθανάσιος, Βουλευτής Αττικής
12. Μπασιάκος Ευάγγελος, Βουλευτής Βοιωτίας
13. Οικονόμου Βασίλειος, Βουλευτής Επικρατείας
14. Αναστασιάδης Σάββας, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης
15. Βεσυρόπουλος Απόστολος, Βουλευτής Ημαθίας
16. Γιακουμάτος Γεράσιμος, Βουλευτής Β΄ Αθήνας
17. Παναγιωτόπουλος Νίκος, Βουλευτής Καβάλας
18. Κέλλας Χρήστος, Βουλευτής Λάρισας
19. Καραμανλή Άννα, Βουλευτής Β’ Αθήνας
20. Μπουκώρος Χρήστος, Βουλευτής Μαγνησίας
21. Γιαννάκης Στέργιος, Βουλευτής Πρεβέζης
22. Κεδίκογλου Σίμος, Βουλευτής Ευβοίας
23. Γκιουλέκας Κωνσταντίνος, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
24. Αντωνίου Μαρία, Βουλευτής Καστοριάς
25. Ράπτη Έλενα, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
26. Κεφαλογιάννη Όλγα, Βουλευτής Α’ Αθηνών
27. Δημοσχάκης Αναστάσιος, Βουλευτής Έβρου
28. Κατσαφάδος Κωνσταντίνος, Βουλευτής Α’ Πειραιά
29. Κακλαμάνης Νικήτας, Βουλευτής Α’ Αθήνας
30. Δαβάκης Αθανάσιος, Βουλευτής Λακωνίας
31. Καράογλου Θεόδωρος, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης
32. Γιόγιακας Βασίλειος, Βουλευτής Θεσπρωτίας
33. Παπακώστα-Σιδηροπούλου Αικατερίνη, Βουλευτής Β’ Αθήνας
34. Αθανασίου Χαράλαμπος, Βουλευτής Λέσβου
35. Βούλτεψη Σοφία, Βουλευτής Β’ Αθήνας
36. Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης, Βουλευτής Β’ Αθήνας
37. Καραμανλής Κώστας, Βουλευτής Σερρών
38. Φορτσάκης Θεόδωρος, Βουλευτής Επικρατείας
39. Κόνσολας Μάνος, Βουλευτής Δωδεκανήσου
40. Κικίλιας Βασίλειος, Βουλευτής Α’ Αθηνών
41. Ασημακοπούλου Άννα-Μισέλ, Βουλευτής Β’ Αθήνας
42. Βλάσης Κωνσταντίνος, Βουλευτής Αρκαδίας
43. Τασούλας Κωνσταντίνος, Βουλευτής Ιωαννίνων
44. Καλαφάτης Σταύρος, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
45. Μηταράκης Νότης, Βουλευτής Χίου
46. Κυριαζίδης Δημήτρης, Βουλευτής Δράμας
47. Κασαπίδης Γεώργιος, Βουλευτής Κοζάνης
48. Βορίδης Μάκης, Βουλευτής Αττικής
49. Ανδριανός Ιωάννης, Βουλευτής Αργολίδας
50. Καραγκούνης Κωνσταντίνος, Βουλευτής Αιτωλ/νίας