30 Οκτωβρίου 2017
Προς: Τον Υπουργό Υγείας,Θέμα: Οι σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Φλώρινας, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της περιοχής.Το Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας πλησιάζει επικίνδυνα σε θέση «ουραγού» πανελλαδικά όσον αφορά στην ιατρική του στελέχωση. Σε σύνολο 45 μόνιμων οργανικών θέσεων ιατρών είναι καλυμμένες μόνο οι 26. Αν δεν συνυπολογίσουμε 2 αποσπασμένους σε άλλα νοσοκομεία, μένουν 24 θέσεις (51% πληρότητα). Επιπλέον, έχουν καταλήξει άγονες: 1 μόνιμη θέση παιδιάτρου, 1 νεφρολόγου Β΄ (δύο φορές). Αυτές είχαν προκηρυχτεί πριν από ένα χρόνο περίπου μαζί με άλλες 7 θέσεις μόνιμων και τελικά υλοποιήθηκαν μέσα από μια εξαιρετικά χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία μόνο 3 σε σύνολο 9, με τις 2 εξ’ αυτών να αφορούν ιατρούς που υπηρετούσαν ήδη στο Νοσοκομείο Φλώρινας ως επικουρικοί.
Ενημερωτικά, οι εφημερίες σε βασικές ειδικότητες (παθολογική, χειρουργική) γίνονται από γιατρούς που υπηρετούν σε άλλα νοσοκομεία (4-5 ημέρες το μήνα στην παθολογική, 12-14 ημέρες στην χειρουργική) και έρχονται ως «έκτακτες συμμετοχές» συνήθως την τελευταία στιγμή, για λίγες μόνο ώρες εφημερίας και χωρίς να είναι δυνατή η εμπλοκή τους στην συνολική λειτουργία της κλινικής. Επίσης, στην παιδιατρική κλινική εφημερεύων ειδικός γιατρός υπάρχει μόνο τις μισές ημέρες του μήνα, με φυσικό επακόλουθο την αδυναμία διενέργειας τοκετών για το αντίστοιχο διάστημα.
Μόνη σωτήρια λύση για αποκεντρωμένα νοσοκομεία όπως το ΓΝΦ, θα αποτελούσε η συντόμευση της διαδικασίας διορισμών και της τελικής επιλογής νοσοκομείου από τους προτεινόμενους υποψηφίους, αλλά κυρίως η θέσπιση ικανής μοριοδότησης σε όσους ιατρούς αποφασίσουν να υπηρετήσουν σε παραμεθόριες και προβληματικές περιοχές.
Παρακολουθούμε επίσης τους τελευταίους μήνες μία ανεξήγητη επιμονή της 3ης ΥΠΕ να δίνει εντολή σε γενικούς ιατρούς που υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας Αμυνταίου να εφημερεύουν στα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) του «Μποδοσάκειου» Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, χωρίς όμως να πράττει ανάλογα και για το Νοσοκομείο Φλώρινας, γεγονός που καθιστά προβληματική τη λειτουργία των ΤΕΠ, ειδικά σε μια παραμεθόριο περιοχή σαν τη δική μας.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προχωρήσετε προκειμένου να αυξήσετε τον βαθμό στελέχωσης του Νοσοκομείου Φλώρινας με ιατρικό προσωπικό, ώστε να διασφαλιστεί τόσο η εύρυθμη λειτουργία του όσο και η σωστή υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων του Νομού Φλώρινας;
2. Σκοπεύετε να συντομεύσετε τη γραφειοκρατική διαδικασία διορισμών ιατρών και να θεσπίσετε ειδική επιπλέον μοριοδότηση για όσους ιατρούς αποφασίσουν να υπηρετήσουν σε παραμεθόριες περιοχές;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιάννης Αντωνιάδης
Σάββας Αναστασιάδης
Γιώργος Κουμουτσάκος