20 Νοεμβρίου 2015
ΕΡΩΤΗΣΗ- 1277/ 19.11.2015-Προς τους: κ. Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο,. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας , κ. Σκουρλέτη
Θέμα: «Αμοιβή του Εκτελεστικού Προέδρου του Δ.Σ. και του Διευθύνοντος Συμβούλου καθώς και των Ανώτερων και Ανώτατων Διευθυντικών στελεχών του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων»
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου τον Ιούνιο του 2015 η Γενική Συνέλευση του ομίλου των ΕΛ.ΠΕ. αποφάσισε να αυξήσει τις ετήσιες αποδοχές του Προέδρου των ΕΛ.ΠΕ κατά 110.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή από 170.000 ευρώ στα 280.000 ευρώ. Σύμφωνος με την παραπάνω αύξηση των αποδοχών ήταν και ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου στη Γενική Συνέλευση, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών.
Την ανακοίνωση της παραπάνω απόφασης ακολούθησε ομοβροντία επικριτικών δηλώσεων από βουλευτές της αντιπολίτευσης. Ο σάλος που προκλήθηκε ανάγκασε τελικά τον Πρόεδρο των ΕΛ.ΠΕ. να παραιτηθεί από την αύξηση στην αμοιβή του και από τα εκτελεστικά του καθήκοντα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το περιβάλλον του τότε Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωνε, ότι στη Γενική Συνέλευση των ΕΛ.ΠΕ. δεν παρίσταται το συγκεκριμένο Υπουργείο και ότι το Υ.Π.ΑΝ. δεν ρωτήθηκε και δεν ενέκρινε τις παραπάνω αμοιβές .
Σύμφωνα με το από 15.10.2015 Δελτίου Τύπου του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια το ΔΣ των ΕΛ.ΠΕ. συνεδρίασε στις 15.11.2015 και ενέκρινε τη μείωση των συνολικών ετήσιων αμοιβών του Εκτελεστικού Προέδρου του Δ.Σ. και του Διευθύνοντος Συμβούλου καθώς και των Ανώτερων και Ανώτατων Διευθυντικών στελεχών. «Συγκεκριμένα: Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος μειώνουν τις σταθερές ετήσιες αμοιβές τους κατά 10% και τις μεταβλητές αμοιβές τους κατά 40%. Στο εξής, οι νέοι Γενικοί και Ανώτεροι Διευθυντές θα λαμβάνουν ετήσιες σταθερές αμοιβές μειωμένες κατά 15% από τους αντίστοιχους μέσους όρους που ισχύουν σήμερα.».
Κατόπιν τούτου, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, σε ποιο ποσό ακριβώς διαμορφώνεται σήμερα η αμοιβή του Εκτελεστικού Προέδρου του Δ.Σ., του Διευθύνοντος Συμβούλου καθώς και των Ανώτερων και Ανώτατων Διευθυντικών στελεχών.
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
1. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Βουλευτής Β΄ Αθηνών
2. Γιάννης Αντωνιάδης, Βουλευτής Φλώρινας
3. Συμεών (Σίμος) Κεδίκογλου, Βουλευτής Ευβοίας
4. Μάξιμος Χαρακόπουλος, Βουλευτής Λάρισας
5. Γεώργιος Γεωργαντάς, Βουλευτής Κιλκίς
6. Δημήτρης Κυριαζίδης, Βουλευτής Δράμας
7. Χρήστος Κέλλας, Βουλευτής Λάρισας
8. Θεόδωρος Καράογλου, Βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης
9. Στέργιος Γιαννάκης, Βουλευτής Πρέβεζας
10. Κώστας Βλάσης, Βουλευτής Αρκαδίας
11. Γιάννης Κεφαλογιάννης, Βουλευτής Ρεθύμνου
12. Απόστολος Βεσυρόπουλος, Βουλευτής Ημαθίας
13. Χαράλαμπος Αθανασίου, Βουλευτής Λέσβου
14. Σάββας Αναστασιάδης, Βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης
15. Γεώργιος Βαγιωνάς, Βουλευτής Χαλκιδικής
16. Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, Βουλευτής Β’ Αθηνών
17. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Βουλευτής Καβάλας
18. Μαρία Αντωνίου, Βουλευτής Καστοριάς