9 Ιανουαρίου 2013
Εισήγηση του Βουλευτή ΣΑΒΒΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ, την Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013, 10:00 π.μ., κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Αντωνίου Μπέζα, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών και λοιπές διατάξεις» (β΄ ανάγνωση).
Αντώνης Μπέζας- Πρόεδρος : Τον λόγο έχει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Αναστασιάδης
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι οι περισσότεροι αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα ψήφισης αυτού του φορολογικού το οποίο είναι ενταγμένο στο συνολικότερα πρόγραμμα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Όλες αυτές τις μέρες που κράτησε η συζήτηση στην Επιτροπή ακούστηκαν πάρα πολλά θέματα, έγινε μια διεξοδική συζήτηση. Στηρίζουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης, τη δική σας και του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και της κοινωνίας για δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, αλλά δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ορισμένα πράγματα που θεωρούμε ότι μπορούν και πρέπει να βελτιωθούν, διότι δεν αντιμετωπίζονται δίκαια όπως θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται. Επιγραμματικά θα αναφέρω όπως είχα αναφέρει και στην πρώτη μου τοποθέτησή, τα θέματα των φωτοβολταϊκών με τη φορολόγηση του ειδικού τέλους που επιβάλλεται, του 30%, στους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών, στην ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας που είναι συμβολική και τιμητική για την πολύτεκνη μάνα και το ποσό είναι πάρα πολύ μικρό, στους ελεύθερους επαγγελματίες με την φορολόγηση από το μηδέν μέχρι τις 50.000, με το 26%, που θεωρώ ότι αδικεί πάρα πολλές τάξεις, διότι βάζει στην ίδια λογική τον περίπτερα της γειτονιάς με τον μεγαλογιατρό, τους μικροομολογιούχους που πρέπει να αντιμετωπίζονται με την ίδια λογική που αντιμετωπίζονται οι τράπεζες και στην φορολόγηση των αγροτών σε συνδυασμό με την φορολόγηση των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών. Αναφέρω όλα αυτά επιγραμματικά, διότι έχουν αναφερθεί και δεν υπάρχει λόγος να τα αναλύσουμε.
Θέλω να σταθώ σε δύο επίκαιρα θέματα, θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας αυτή την περίοδο. Το πρώτο αφορά στην γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ στο νομό Θεσσαλονίκης, η οποία παραμονές Χριστουγέννων κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99. Η γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ, όπως θα γνωρίζετε, ήταν συνεταιριστική εταιρία που λειτουργεί από το 1950 στην περιοχή, αγοράστηκε από την ΚΟΛΙΟΣ το 2003 και εδώ και μερικά χρόνια η ΑΓΝΟ μεταβιβάζει, με παρέμβαση του ιδιοκτήτη, περιουσιακά στοιχεία στην ΚΟΛΙΟΣ, αγοράζοντας έτσι η ΚΟΛΙΟΣ από την ΑΓΝΟ φθηνά προϊόντα, πουλώντας με μεγάλα κέρδη, με αποτέλεσμα σήμερα η ΑΓΝΟ να είναι χρεωμένη στην ΚΟΛΙΟΣ με 11,5 εκατομμύρια ευρώ. Η γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ έχει 411 υπαλλήλους, τους οποίους έχει τέσσερις μήνες απλήρωτους και 150 παραγωγούς, κτηνοτρόφους από την περιοχή, τους οποίους επίσης έχει περίπου έξι μήνες απλήρωτους, με ένα ποσό που ανέρχεται στα περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ. Βεβαίως, θα μου πείτε ότι το θέμα αυτό αφορά στα δικαστήρια και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά ο νόμος είναι του Υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή το άρθρο 99 και πρέπει να μπουν δικλίδες, διότι πιστεύουμε ότι γίνεται καταστρατήγηση. Στο μέλλον μπορεί να έχουμε και άλλες επιχειρήσεις που θα στραφούν στην ίδια διαδικασία. Εάν πάει σε πτώχευση θα καταρρεύσει όλη η παραγωγική διαδικασία στην περιοχή, η οποία στηρίχθηκε πάνω στην γαλακτοβιομηχανία της ΑΓΝΟ, δηλαδή γεωργική παραγωγή, ζωοτροφές, κτηνοτροφία, μεταποίηση στην ΑΓΝΟ. Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα και πρέπει να το δούμε με πολλή σοβαρότητα και περίσκεψη.
Το δεύτερο θέμα αφορά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Τι γίνεται με την πώληση σε καλή και κακή, κατά τα πρότυπα της Αγροτικής Τράπεζας; Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους και τους μικρομετόχους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου; Τι σκέφτεται η κυβέρνηση; Τι θα γίνει στο μέλλον; Δεν υπάρχει χρόνος για να αναλύσουμε το θέμα περισσότερο, νομίζω ότι το γνωρίζετε. Θα ήθελα μια απάντηση και για τα δύο θέματα. Ευχαριστώ.