3 Φεβρουαρίου 2013
Εισήγηση του Βουλευτή Σάββα Αναστασιάδη, κατά την συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Ενημέρωση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρο Καλαφάτη, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 5 του ΚτΒ, σχετικά με τις αυθαίρετες κατασκευές.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Παρότι δεν είμαι τακτικό μέλος της Επιτροπής οφείλω να αποδώσω τα εύσημα στον κ. Υπουργό για αυτή την πρωτοβουλία του, με την οποία αναβαθμίζει το κύρος του βουλευτή και κάνει τη διαδικασία πιο συμμετοχική, ξεκινώντας μάλιστα από τη βάση.
Ως μια γενική θεώρηση θα ήθελα να πω ότι η πολεοδομική νομοθεσία είναι δαιδαλώδης και οπωσδήποτε θα χρειαζόταν κωδικοποίηση, απλοποίηση για να μπορεί να αντιμετωπίζει πολύ πιο απλά και πολύ πιο εύκολα τα προβλήματα που δημιουργούνται.
Θα αναφερθώ σε δύο συγκεκριμένα θέματα, τα οποία έχω υπόψη μου και απασχολούν την περιοχή μου, την εκλογική μου περιφέρεια, αλλά εκτιμώ ότι είναι προβλήματα που υπάρχουν και στην υπόλοιπη χώρα και πιστεύω ότι μπορούν να συμπεριληφθούν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Αναφέρομε πρώτα σε αυθαίρετες οικοδομές, σε αυθαίρετες κατοικίες σε συγκεκριμένους οικισμούς – θεωρούμενες αυθαίρετες- που πιστεύω λόγω της αβλεψίας στις πολιτείας παραμένουν αυθαίρετες και αφορούν τους οικισμούς της Μεγάλης Βόλβης και του Φιλύρου και πιστεύω και άλλες περιοχές. Εκεί η διανομή του ‘ 60, η οποία μέσα σε οικισμούς μοίραζε οικόπεδα δεν ολοκληρώθηκε. Δόθηκε όμως το δικαίωμα στους κατοίκους να κατασκευάσουν τις κατοικίες τους, όπως και έγινε. Σήμερα λοιπόν από το ‘60, 50 χρόνια μετά, οι άνθρωποι αυτοί – οι απόγονοί τους βέβαια γιατί αυτοί που τις κατασκεύασαν δεν ζουν- δεν έχουν τίτλους. Γιατί άλλα από τα οικόπεδα ανήκουν στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και άλλα στη Διεύθυνση Πολιτικής Γης. Όταν λοιπόν οι απόγονοι απευθύνονται στις υπηρεσίες για να πάρουν τίτλους, να νομιμοποιήσουν τα σπίτια για να μπορούν να μεταβιβαστούν, καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα πρόστιμα, υπέρογκα ποσά, 150.000 €, 200.000 €. Καταλαβαίνετε ότι δεν είναι δυνατόν να δοθούν, ιδιαίτερα αυτή την εποχή και το πρόβλημα διαιωνίζεται από το 1960 μέχρι σήμερα.
Επίσης, ένα άλλο θέμα που θέλω να θέσω αφορά τις αγροτικές εκτάσεις αλλά και τα οικόπεδα που ήταν χρόνια κατεχόμενα και δόθηκε το δικαίωμα σε αυτούς που τα κατείχαν με το ν.3147 του 2003 να υποβάλουν κάποιες αιτήσεις με τοπογραφικά και στη συνέχεια κατόπιν κάποιας διαδικασίας να αποκτήσουν και αυτοί τίτλο πληρώνοντας ένα συμβολικό τίμημα. Η διαδικασία αυτή είχε χρονικό περιορισμό, ίσχυε νομίζω μέχρι το 2005. Τότε είχαν κατατεθεί – και το γνωρίζω αρκετά καλά διότι ήμουν στη νομαρχία Θεσσαλονίκης- χιλιάδες αιτήσεις. Οι υπηρεσίες εξέτασαν κάποιες. Η Επιτροπή αποτελούνταν από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Γεωργίας, της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης, έναν Τοπογράφο, έναν Εφοριακό για να κάνει την εκτίμηση και κάποιο τοπικό παράγοντα και με κάποιες μαρτυρίες τοπικών παραγόντων είτε συνεταιρισμών, είτε προέδρων τοπικών κοινοτήτων η Επιτροπή συνεδρίαζε και ανάλογα έδινε το δικαίωμα να τους παραχωρηθούν ή όχι. Είχε ένα διαχωρισμό, αν οι καλλιέργειες ήταν μονοετείς χρειαζόταν κατοχή δέκα χρόνων, αν ήταν δενδροκομικές καλλιέργειες χρειαζόταν πέντε χρόνια και βέβαια οι δενδροκομικές καλλιέργειες ήταν και ορατές. Τότε εξετάστηκαν αρκετές αιτήσεις, αλλά όχι όλες και αποδόθηκαν αρκετά αγροτεμάχια και οικόπεδα με βάση αυτή τη διαδικασία.
Το 2012 με τον ν.4061 αυτή η διαδικασία άλλαξε. Δηλαδή, ήρθε και αντικαταστάθηκε ο νόμος και προέβλεπε στην Επιτροπή ή μάλλον στις υπηρεσίες που πρέπει να γνωμοδοτούν, είχε συμπεριληφθεί και το δασαρχείο και καλούσε τους κατόχους αυτών των αγροτεμαχίων να υποβάλλουν ξανά αιτήσεις. Πολλοί από αυτούς υπέβαλλαν πάλι αιτήσεις και πρέπει να σας πω ότι και εγώ ανήκω σε αυτή την κατηγορία αλλά δεν υπέβαλλα αίτηση. Είναι ένα αγροτεμάχιο που κατείχε στο χωριό μου ο παππούς μου και στην συνέχεια ο πατέρας μου και στην συνέχεια είχα υποβάλλει το 2005 και εγώ αίτηση και δεν έχει κριθεί – δεν έχει εξεταστεί και δεν υπέβαλλα τώρα πλέον αίτηση. Ευτυχώς, γιατί όλοι αυτοί που υπέβαλλαν ξανά αιτήσεις με την νέα διαδικασία και με τον νόμο 4061/2012 καλούνται τώρα πέραν της διοικητικής αποβολής που τους διατάζει το δασαρχείο καλούνται να πληρώσουν και μεγάλα πρόστιμα. Γιατί, οι περιοχές εξετάζονται και χαρακτηρίζονται από τους δασικούς χάρτες του 1945 και χαρακτηρίζονται πάρα πολλές περιοχές ως δασικές εκτάσεις.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αυτό-καταδόθηκαν και τώρα η πολιτεία τους τιμωρεί.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Αυτό-καταδόθηκαν, όμως κύριε Πρόεδρε, προσέξτε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Με τις αεροφωτογραφίες του 1945 σίγουρα αλλάξανε χρήσεις. Εάν πάρεις τους χάρτες ή τις αεροφωτογραφίες του 1945 σίγουρα αλλάξανε χρήσεις και πρώτη η περιοχή των Αμπελοκήπων ή πρώτη η μισή Αθήνα που από την λεωφόρο Αλεξάνδρας και επάνω θα πρέπει να γκρεμιστεί.
Σας παρακαλώ ας μην διακόψω και εγώ άλλο έχω άποψη επ’ αυτού.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Πολλές από αυτές τις εκτάσεις – πολλά από αυτά τα αγροτεμάχια στην διανομή του 1935 – γιατί είναι πολλές προσφυγικές περιοχές στην διανομή του 1935 – χαρακτηρίζονται ως χέρσο-λίβαδα και με τους δασικούς χάρτες του 1945 χαρακτηρίζονται ως δασικές εκτάσεις. Οι άνθρωποι αυτοί όμως από την διανομή του 1935 κατέχουν αυτές τις περιοχές και τις καλλιεργούνε, από παππού προς εγγονό κ.λπ. – κ.λπ., σήμερα, λοιπόν, πέραν του ότι δεν τους δίνετε τίτλος ή το δικαίωμα της ιδιοκτησίας καλούνται να πληρώσουνε και πρόστιμα. Είναι ένα σημαντικό θέμα και που νομίζω ότι δεν είναι μόνον στην περιοχή μου αλλά σε όλη την χώρα, εάν θέλετε και λεπτομέρειες και για τα αυτά τα δύο θέματα να σας ενημερώσω κ. Υπουργέ και να σας φέρω και εγγράφως – γιατί δεν ήμουν έτοιμος σήμερα – και πρέπει αυτό το θέμα επιτέλους να λυθεί.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θέλουμε επιγραμματικά προβλήματα που υπάρχουνε σε κάθε περιοχή να κατατεθούν σε ένα υπόμνημα να καταγράφονται και δεν έχει σημασία αν θα λυθούν, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν στο Υπουργείο.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Εν τοιαύτη περιπτώσει, πρέπει να λυθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και ο ένας είναι να αποδοθούν στις κατόχους και ο άλλος είναι να διαταχτεί διοικητική αποβολή, αλλά εν τοιαύτη περιπτώσει νομίζω ότι τα πρόστιμα είναι υπερβολικά.
Σας ευχαριστώ πολύ.