21 Ιουλίου 2020
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Εισηγητής της Πλειοψηφίας):Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, πριν ξεκινήσω την εισήγησή μου, θεωρώ υποχρέωση να χαιρετίσω την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα το πρωί μετά από μαραθώνιες συνεδριάσεις πέντε ημερών.
Αυτή η συμφωνία αποδεικνύει, ότι η χώρα μας έχοντας ανακτήσει την αξιοπιστία της τον τελευταίο χρόνο σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο συμμετείχε διά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη διαμόρφωση και στην τελική συνδιαμόρφωση των αποφάσεων.
Η συμφωνία αυτή είναι μια ιστορική συμφωνία με την οποία η Ευρώπη δείχνει για μία ακόμη φορά την αλληλεγγύη της, ότι στηρίζει και την οικονομία και τους πολίτες σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι πέντε τελευταίοι μήνες αποτέλεσαν μία τεράστια πρόκληση για την Κυβέρνηση και το Κράτος,αλλά και για όλο τον πλανήτη αναφορικά με την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Η κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού σε όλο τον πλανήτη είναι πρωτόγνωρη. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει σήμερα με ακρίβεια τις συνέπειές της. Το μόνο που μπορούμε να γνωρίζουμε και να υπολογίζουμε είναι πως αυτές θα είναι πολύπλευρες και έντονες.
Η Ελλάδα λόγω της έγκαιρης και αποφασιστικής αντίδρασης της Κυβέρνησης συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις, όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έγκαιρα διέγνωσε το πρόβλημα, πήρε τολμηρές αποφάσεις και έδωσε εντολή για δύο δύσκολα μέτρα, τα οποία έφεραν ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Η ελληνική οικονομία ως αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2020 κατά 0,9% πολύ χαμηλότερη του μέσου όρου της ευρωζώνης, που ήταν στο 3,6%, και αυτό γιατί η Κυβέρνηση από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας ξεκίνησε το μεταρρυθμιστικό της έργο.
Έτσι η ελληνική οικονομία άρχισε να αναπτύσσει μία δυναμική, η οποία σε συνδυασμό των μέτρων που πάρθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για να στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρηματίες κράτησαν πολύ χαμηλά την ύφεση.
Όλοι γνωρίζουμε, ότι η χρονιά που έρχεται, η χρονιά που περνάμε, θα είναι πάρα πολύ δύσκολη κυρίως για τον τουρισμό, όμως η Κυβέρνηση που κινείται βάσει σχεδίου και στρατηγικής είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε δημοσιονομικό περιθώριο, για να στηρίξει επιχειρήσεις, εργαζόμενους, συνταξιούχους, κάθε πολίτη που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει τις συνέπειες από την κρίση.
Το οικονομικό επιτελείο σχεδίασε και υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο ευέλικτο ρεαλιστικό πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες που δημιουργεί η κρίση κάθε φορά. Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να διευκολύνει και να στηρίξει όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.
Με το νομοσχέδιο που εισάγεται στην Επιτροπή με τίτλο «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία οδηγιών και άλλες διατάξεις» και συζητάμε σήμερα, αποδεικνύεται ,ότι η Κυβέρνηση ακόμα και κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε ο κορονοϊός συνεχίζει με συνέπεια το μεταρρυθμιστικό της έργο. Παράλληλα λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της νόσου με γνώμονα πάντα τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, εισάγονται με το παρόν σχέδιο νόμου, διατάξεις που αποσκοπούν στην προσέλκυση επενδύσεων και στη διαμόρφωση ευνοϊκού φορολογικού περιβάλλοντος, σε στοχευμένες φορολογικές απαλλαγές, σε εξορθολογισμό της φορολογίας αυτοκινήτων, με σκοπό να στηριχθούν θέσεις εργασίας και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, διατάξεις που περιλαμβάνουν κίνητρα για την προσέλκυση συνταξιούχων από την αλλοδαπή να μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στη χώρα μας, κίνητρα για υβριδικά αυτοκίνητα, καθώς και την απαλλαγή των αγροτών από το τέλος επιτηδεύματος. Περιλαμβάνεισημαντικές παρεμβάσεις στο πεδίο της εξώδικης επίλυσης των εκκρεμών φορολογικών διαφορών ενώπιον των δικαστηρίων, που αποσκοπούν στην ταχεία επίλυσή τους, την αποσυμφόρηση της διοικητικής δικαιοσύνης και την τόνωση των φορολογικών εσόδων, σημαντικές παρεμβάσεις για την ενσωμάτωση των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες αφορούν τη θεσμοθέτηση μηχανισμού επίλυσης φορολογικών διαφορών, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, την περαιτέρω διοικητική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού, τη θεσμοθέτηση κανόνων κατά πρακτικών φοροαποφυγής, που έχουν άμεση επίπτωση στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με βάση τους νέους από τους κανόνες, επιδιώκεται να προσδιορίζεται ορθότερα το φορολογητέο εισόδημα στην Ελλάδα, όπως και σε κάθε άλλο κράτος μέλος και να διαφυλάσσεται η φορολογική βάση της χώρας.Επίσης, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την ενίσχυση της λειτουργίας του νομικού συμβουλίου του κράτους, τη σύσταση γραφείου νομικού συμβουλίου του κράτους στην επιτροπή ανταγωνισμού, καθώς και για την επίλυση θεμάτων, τα οποία είχαν απασχολήσει σημαντικά το νομικό συμβούλιο του κράτους από την πλευρά της απονομής ουσιαστικής δικαιοσύνης και εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων.
Πιο αναλυτικά, το νομοσχέδιο προβλέπει την εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος φυσικών προσώπων, δικαιούχων εισοδήματος από συντάξεις που προκύπτουν στην αλλοδαπή, τα οποία μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Με τη συγκεκριμένη παρέμβαση, δίνονται κίνητρα σε αλλοδαπούς συνταξιούχους να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και να υπαχθούν σε εναλλακτική φορολόγηση τα εισοδήματα, που αποκτούν στην αλλοδαπή, με φορολογικό συντελεστή 7% για χρονικό διάστημα 10 ετών. Απαλλάσσονται επίσης, από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Προϋπόθεσηγια τους αλλοδαπούς συνταξιούχους, προκειμένου να ενταχθούν στο μέτρο είναι να μην είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος τα προηγούμενα 5 από τα 6 χρόνια πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας τους στην Ελλάδα, να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία από κράτος, με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται ήδη, σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επιτυχία και εκτιμούν ότι θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των δημοσίων εσόδων.
Προβλέπεται η απαλλαγή της δωρεάν διάθεσης μετοχών και διατακτικών εσωτερικού τουρισμού υπό όρους, από την φορολογία εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις. Είναι επίσης, μία ευνοϊκή ρύθμιση για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις με αυτόν τον τρόπο, να παρέχουν δωρεάν μετοχές στους εργαζόμενους ως κίνητρο επιβράβευσης. Προβλέπεται για τους εργαζόμενους η φορολόγηση της υπεραξίας από την πώληση των μετοχών, με συντελεστή 15%. Κατά συνέπεια, δίνεται επιπλέον κίνητρο στους εργαζόμενους να καταστούν παραγωγικότεροι, προς όφελος της επιχείρησης στην οποία εργάζονται και εν τέλει, της οικονομίας ως σύνολο.
Με άλλη ρύθμιση, θεσπίζεται η απαλλαγή από τη φορολογία εισοδήματος των εργαζομένων των διατακτικών εσωτερικού τουρισμού, που παρέχονται από τους εργοδότες τους. Η συγκεκριμένη ρύθμιση διευρύνει ακόμη περισσότερο τις απαλλαγές για τους εργαζόμενους, από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία. Επιπλέον, στοχεύει και στην ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, που τόσο πολύ έχει ανάγκη η χώρα μας, σήμερα.
Λαμβάνονται μέτρα για την στήριξη της Αθωνικής Πολιτείας, για την αναγκαία και αποτελεσματική εξυπηρέτηση της κοινωφελούς και θρησκευτικής αποστολής των ιερών μονών του Αγίου Όρους. Καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση χρηματικών δωρεών και γονικών παροχών από γονείς προς τέκνα, για την αγορά πρώτης κατοικίας. Με τον τρόπο αυτό, αναγνωρίζεται κατ’ αρχήν η πραγματική συμβολή των γονέων στην αντιμετώπιση των αναγκών της στενής οικογένειας, ιδίως στην παρούσα οικονομική κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα δίνεται ώθηση στην οικοδομική δραστηριότητα.
Θεσπίζεται η αναστολή υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος. Υλοποιείται η δέσμευση της Κυβέρνησης για απαλλαγή, ειδικά για το φορολογικό έτος 2019, από το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες και μετά την παρέλευση πενταετίας από την ημερομηνία ένταξης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Η ρύθμιση αυτή στοχεύει στη φορολογική ελάφρυνση εκατοντάδων χιλιάδων κατά κύριο επάγγελμα αγροτών κανονικού καθεστώτος, οι οποίοι εντάχθηκαν από την 1η Ιανουαρίου του 2014 στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και συμπλήρωσαν την πενταετία απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος από την 31η Δεκεμβρίου του 2018 και οι οποίοι, με την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2019, θα είχαν την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος εντός του 2020. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτή.
Καθιερώνεταινέο σύστημα προοδευτικής φορολόγησης επιβατικών αυτοκινήτων και αναμορφώνονται σε συνάρτηση με την παλαιότητα του οχήματος οι προσαυξήσεις οι οποίες επιβάλλονται με βάση την αντιρρυπαντική τεχνολογίαEuro.Με το ν.4389/2016, αναμορφώθηκε το φορολογικό καθεστώς που ίσχυε από το 2001 των αυτοκινήτων που προέρχονταν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με το νέο νόμο δημιουργήθηκαν 5 κλιμάκια φορολόγησης χωρίς προοδευτικότητα. Ο νόμος αυτός πέτυχε να έχουμε στη χώρα μας παλαιότερα αυτοκίνητα και λιγότερα έσοδα για το Κράτος και να σας εξηγήσω πολύ απλά γιατί. Ανένα αυτοκίνητο είχε φορολογητέα αξία 14.000 ευρώ, επιβαλλόταν τέλος ταξινόμησης 4%. Αν είχε 14.001 ευρώ επιβαλλόταν τέλος ταξινόμησης 8%, δηλαδή διπλάσιο. Αυτό δημιουργούσε τεράστια προβλήματα. Κύριε. Αλεξιάδη ήσασταν Υφυπουργός τότε και συμπτωματικά ήμουν εισηγητής στο ίδιο νομοσχέδιο. Σας το είχα επισημάνει τότε, αλλά, δυστυχώς, δεν το αντιληφθήκατε και συνεχίσατε.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε στη χώρα μας εισαγωγή αυτοκινήτων μεταχειρισμένων κατά μέσο όρο δωδεκαετίας, διότι ανέτρεχε σε παλαιότερα αυτοκίνητα για να είναι φθηνά ή και αυτοκίνητα καινούργια. Τα καθαρά αυτοκίνητα με 2 – 3 έτη κυκλοφορίας, δυστυχώς να ήταν ασύμφορα για να εκτελωνιστούν στη χώρα μας. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν μειώνεται ακόμα περισσότερο το τέλος ταξινόμησης και των υβριδικών αυτοκινήτων χαμηλών ρύπων, καθώς και η πλήρης απαλλαγή για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Με το νέο σύστημα αυτό της προοδευτικής φορολόγησης δίνονται κίνητρα για να ανανεωθεί ο στόλος των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν, με νέα φιλικά προς το περιβάλλον μέτρα. Άρα ευνοείται η εισαγωγή νεότερων αυτοκινήτων και τονώνεται και η αγορά των αυτοκινήτων.
Επίσης καταργείται και η υφιστάμενη πρόβλεψη φορολόγησης αυτοκινήτων με κυκλοφορία πριν την 1/6/2016, το λεγόμενο ιστορικό τέλος, που δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην πρακτική εφαρμογή του, με καθυστερήσεις που έφταναν μέχρι και τον ένα χρόνο. Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα εισιτήρια αστικών αγώνων με στόχο τη μείωση της τελικής τιμής του εισιτηρίου και την τόνωση της ζήτησης των αυτοκινήτων αυτών και ενισχύονται με αυτόν τον τρόπο οι ομάδες, ΠΑΕ και ερασιτεχνικές, που και αυτές επλήγησαν από την πανδημία. Χορηγούνται απαλλαγές από δασμούς, ειδικό φόρο κατανάλωσης και φόρο κατανάλωσης είδη για εφοδιασμό επαγγελματικών πλοίων.
Προβλέπεταισύσταση επιτροπής εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών. Πρόκειται για μία σημαντική αλλαγή και καινοτομία, που στοχεύει στην αποσυμφόρηση της διοικητικής δικαιοσύνης, στην ταχεία επίλυση των εκκρεμών φορολογικών διαφορών και στην τόνωση των φορολογικών εσόδων. Η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από τις εκκρεμείς υποθέσεις θα έχει ως αποτέλεσμα την ταχεία εκδίκαση νέων υποθέσεων, την ταχεία αποσαφήνιση των νομικών ζητημάτων από την νομολογία και την ασφάλεια δικαίου για επιχειρήσεις και πολίτες.
Μειώνεταιη προκαταβολή φόρου εισοδήματος. Έχειανέβει στο 100% επί ΣΥΡΙΖΑ. Μετις προτεινόμενες διατάξεις μειώνεται η προκαταβολή φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 των νομικών προσώπων και φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ανάλογα, με το εύρος της ποσοστιαίας μείωσης του κύκλου εργασιών ΦΠΑ του πρώτου εξαμήνου του 2020, έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2019. Σε ορισμένες περιπτώσεις η προκαταβολή φόρου και η υποχρέωση προκαταβολής φόρου μηδενίζεται. Με τις ρυθμίσεις που εισάγονται επιδιώκεται οικονομική ενίσχυση και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μέσα από την τόνωση της ρευστότητας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας από τονκορωνοϊό στο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Τέλος, με το πρόγραμμα «Γέφυρα» η Κυβέρνηση δίνει μια βαθιά ανάσα στους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ τοΦεβρουάριο του 2019, ως Κυβέρνηση, κατήργησε με νόμο την προστασία της πρώτης κατοικίας. Στη συνέχεια, διαμόρφωσε ένα πλαίσιο το οποίο δεν εξασφάλιζε προστασία από του συνόλου των δανειοληπτών. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δημιουργεί ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης δανείων που περιλαμβάνει και ενήμερους δανειολήπτες και αυτό γιατί αντιλαμβάνεται την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.
Με το νέο πρόγραμμα οι δικαιούχοι είναι σημαντικά διευρυμένοι σε σχέση με το πρόγραμμα προστασίας πρώτης κατοικίας της προηγούμενης Κυβέρνησης, που θεσπίστηκε με το ν.4605/2019. Η νέα ρύθμιση περιλαμβάνει φυσικά πρόσωπα, εργαζόμενους σε κλάδους που έχουν πληγεί, άνεργους που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη, ελεύθερους επαγγελματίες σε πληγέντες κλάδους, φυσικά πρόσωπα με μισθούς μείωση με μηνιαίο μισθού, λαμβάνοντας υπόψη το μέσο μηνιαίο μισθό Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2020, έναντι του μέσου μηνιαίου μισθού Απριλίου και Μαΐου του 2020. Περιλαμβάνειεπαγγελματίες που παρουσίασαν μείωση της εμπορικής δραστηριότητας τους, δηλαδή παρουσίασαν μείωση ΦΠΑ άνω του 20%, λαμβάνοντας υπόψη το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Περιλαμβάνει δικαιούχους που έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στο μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «Συνεργασία» και ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένος ενοίκιο. Γιαόλες τις ανωτέρω κατηγορίες πληγέντων παρέχεται κρατική επιδότηση, τόσο για τα εξυπηρετούμενα όσο και για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ από το πρόγραμμα της προηγούμενης Κυβέρνησης επιδοτούσε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις 31/12/2018.
Με το πρόγραμμα «Γέφυρα» επιβραβεύονται για πρώτη φορά οι συνεπείς δανειολήπτες με εξυπηρετούμενα δάνεια που επλήγησαν, όμως και αυτοί από την υγειονομική κρίση. Καλύπτονταιπολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης και ενισχύεται η κοινωνική συνοχή. Παράλληλα, περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων λόγω της πανδημίας, αφού επιδοτείται ένα σημαντικό κομμάτι της μηνιαίας δόσης του δανείου που φθάνουν μέχρι και εα 600 ευρώ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση, συνεπείς στις δεσμεύσεις τους ακόμα και μέσα στη δίνη της πανδημίας, συνεχίζουν το μεταρρυθμιστικό τους έργο. Συνεχίζουννα στέκονται δίπλα στις επιχειρήσεις,στους εργαζόμενους και στην κοινωνία, κοντά στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σε αυτούς που επλήγησαν από την πανδημία, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή, το αίσθημα ασφάλειας και δικαιοσύνης. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, κύριε Υπουργέ, είναι μια ακόμη πετυχημένη παρέμβαση του οικονομικού επιτελείου και για αυτό σας αξίζουν συγχαρητήρια. Φυσικά το ψηφίζουμε και καλούμε και τα άλλα κόμματα να πράξουν το ίδιο. Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.