31 Αυγούστου 2010
ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΑΓΚΑΔΑ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Η σύγχρονη μεταβαλλόμενη και πολυσύνθετη κατάσταση που διαμορφώνεται παγκόσμια και το έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον, μας επιβάλλουν κάθε φορά να αναγνωρίζουμε έγκαιρα και σωστά τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας και να εξασφαλίζουμε και τις προϋποθέσεις κοινής δράσης για την αντιμετώπισή τους.
Η αναπτυξιακή στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί, κάθε φορά, πρέπει να ενσωματώνει του οικονομικούς, τους κοινωνικούς, πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς στόχους σε ενιαίο σχεδιασμό.
Η επιδιωκόμενη ανάπτυξη πρέπει να αποσκοπεί στην ικανοποίηση των αναγκών όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις, στην εξομάλυνση των κοινωνικών και τοπικών ανισοτήτων, στην αποτελεσματική περιβαλλοντική διαχείριση και διαφύλαξη των μη αναγνώσιμων πόρων.
Πρέπει να υπάρξει σ? όλους τους συντελεστές της ανάπτυξης αντίληψη των προβλημάτων και να συμφωνούνται οι στόχοι και οι ενέργειες επίτευξής τους. Παράλληλα να επιτευχθεί ενεργός συμμετοχή όλων των φορέων του Νομού στην πραγματοποίηση των στόχων. Αυτό δεν έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια, κι έτσι ο Νομός Θεσσαλονίκης παρουσιάζει εντελώς διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ πολεοδομικού συγκροτήματος και περιφέρειας με πρωτοπόρο στην υπανάπτυξη την Επαρχία Λαγκαδά.
Η πορεία αυτή απέδειξε ότι η μονοκεντρικότητα της πόλης της Θεσσαλονίκης δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες που επέφεραν οι κοσμογονικές αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών και ότι η δημιουργία ισχυρού περιφερειακού κέντρου στο Λαγκαδά ως δεύτερου αστικού ιστού στο Νομό Θεσσαλονίκης, κάτι που επιδιώκει η σημερινή διοίκηση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και του Επαρχείου Λαγκαδά, θα μπορούσε να οδηγήσει την Επαρχία στο δρόμο της προόδου.
Το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον αποτελεί το κύριο συγκριτικό πλεονέκτημα για την οικονομία της Επαρχίας Λαγκαδά. Από το πως η διατήρηση και η ανάδειξη του θα γίνει στοιχείο της παραγωγικής διαδικασίας και θα ενσωματωθεί στα τοπικά προϊόντα και τις υπηρεσίες από το πώς αυτό θα αναχθεί σε ¨διακριτό¨ στοιχείο της περιοχής θα εξαρτηθεί η αναπτυξιακή προοπτική της.
Τα προβλήματα στην περιοχή εμφανίζουν έντονη χωρική διαφοροποίηση. Στην λεκάνη της Μυγδονίας μέχρι τον Στρυμωνικό Κόλπο χαρακτηρίζονται από την χωρίς σχεδιασμό αστική βιοτεχνική και τουριστική ανάπτυξη, και την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού που ευνοεί την εκτός σχεδίου διάσπαρτη και αυθαίρετη δόμηση.
Η υποβάθμιση της λίμνης Κορώνειας τα έντονα περιβαλλοντικά προβλήματα ο διαχειριστικός σχεδιασμός και η διαχείριση του εθνικού πάρκου Κορώνειας- Βόλβης- Μακεδονικών Τεμπών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα την επόμενη περίοδο.
Τα προβλήματα στους δύο ορεινούς όγκους ένθεν και ένθεν της λεκάνης της Μυγδονίας έχουν οικονομική και κοινωνική διάσταση.
Η οικονομική βιωσιμότητα των ορεινών περιοχών πρέπει να συνδυάζει την στήριξη και την αναζωογόνηση της τοπικής κοινωνίας με την βελτίωση των συνθηκών ζωής. Οι ορεινές περιοχές μπορούν να στηριχθούν με την προσφορά υποδομών και επαρκών υπηρεσιών και την διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων μέσα από ολοκληρωμένα τοπικά προγράμματα.
Η διατήρηση και η αναβίωση στις σύγχρονες συνθήκες των κληροδοτημένων πολιτιστικών αξιών, η δημιουργική σχέση με την παράδοση, η διάσωση και η ανάδειξη μνημείων όλων των ιστορικών περιόδων αποτελούν επίσης συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή.
Πολιτισμός και περιβάλλον αποτελούν τα κύρια στοιχεία της ταυτότητας της Επαρχίας τα οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να συνδέσουμε αρμονικά με την περαιτέρω αναπτυξιακή διαδικασία.
Το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα ανάπτυξης. Η μείωση του ενεργού πληθυσμού, κυρίως στους ορεινούς όγκους, η χαμηλή παραγωγικότητα καθώς και ο σχετικά μικρός βαθμός εξειδίκευσής του, αποτελούν σημαντικές αδυναμίες της τοπικής οικονομίας.
Όλη αυτή την προσπάθεια ευνοεί η κατασκευή της Εγνατίας οδού, που διασχίζει την Επαρχία εγκάρσια και αποτελεί τον άξονα πάνω στον οποίο στηρίζουμε τον νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό της, αφού η ολοκλήρωση της θα εξασφαλίσει εύκολη, γρήγορη και ασφαλή διακίνηση προσώπων και προϊόντων θα αυξήσει την επισκεψημότητα και θα αναδείξει τα πλεονεκτήματα της περιοχής.