26 Ιουλίου 2019
Λίγες ημέρες πριν 7η Ιουλίου, λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, ο Σάββας Αναστασιάδης μιλάει στο avatonpress.gr για τους δικούς του στόχους αλλά και για τους στόχους της Ν.Δ. Διαβάστε τι δήλωσε ο κ Σάββας Αναστασιάδης:
1. κ Αναστασιάδη θα θέλαμε μια παρουσίαση του προφίλ σας όλα αυτά τα χρόνια σαν βουλευτής.
Θεωρώ ότι είμαι ένας βουλευτής που βρίσκεται διαρκώς κοντά στους συμπολίτες του. Όχι μόνο προεκλογικά, αλλά κυρίως στη διάρκεια της τετραετίας, με πολλούς από αυτούς έχουμε γίνει φίλοι πια, έχουμε προσωπική σχέση, δεν είναι απλοί ψηφοφόροι.Έχω κάνει εκατοντάδες ερωτήσεις για θέματα που τους προβληματίζουν, θέματα αγροτικά, των ψαράδων, υγείας, συγκοινωνίας, τουρισμού ακόμη και θέματα που αφορούν την αυτοδιοικητική δομή. Πραγματικά θα αδικούσα όσους παλεύουν μακριά από τα αστικά κέντρα να λυθούν προβλήματα και να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια, όσους από εκεί διεκδικούν το καλύτερο γι’ αυτούς και τα παιδιά τους.
Στη 12ετή πορεία μου ως βουλευτής είχα πυξίδα ένα πλαίσιο αρχών και αξιών που δεν το θυσίασα και δεν θα το θυσιάσω ποτέ και για τίποτε. Δεν υπέκυψα ποτέ στη γοητεία της εξουσίας, πολιτεύτηκα πάντα με οδηγό το συμφέρον της Πατρίδας και των πολιτών. Για να δώσω στην πολιτική την αξία και τον δυναμισμό που έχει χαθεί. Δεν φοβήθηκα ποτέ τις ρήξεις όταν χρειάστηκε. Έδωσα μεγάλη μάχη ακόμη και κόντρα στην κυβέρνησή μου για να μη καταργηθεί το αίτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής και το πέτυχα. Έδωσα, δίνω και θα δίνω σκληρή μάχη για το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών. Αμετακίνητος στις εθνικές θέσεις, χωρίς πατριδοκαπηλεία.Υπερασπίσθηκα με σθένος τα Εθνικά συμφέροντα και ζήτησα την απέλαση του Τούρκου Προξένου στην Κομοτηνή, όταν διαπίστωσα ότι αντιμάχεται τα εθνικά συμφέροντα. Ήμουν ο μόνος Έλληνας βουλευτής που τόλμησε να παραστεί, μέσα σε ένα εκρηκτικό κλίμα στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες της Αλβανίας. Και έσωσα την τιμή της χώρας.Αυτά είναι για μένα στάση ζωής. Είναι πολιτική με αρχές.
2. Συνηθίζετε να χρησιμοποιείται την φράση “Η διάθεση για προσφορά δίνει νόημα και περιεχόμενο στη ζωή”. Τι εννοείται με αυτό;
Ξέρετε, η πολιτική απαιτεί πάνω από όλα να έχεις διάθεση να προσφέρεις στους άλλους, στο κοινωνικό σύνολο. Ο πολιτικός που δεν διακατέχεται από αυτό το χαρακτηριστικό, πολύ σύντομα θα πάει σπίτι του. Δεν θα αντέξει και δεν θα τον… αντέξουν. Και φυσικά αυτή η φράση αποκτά μεγαλύτερη σημασία όσο διάφοροι μπαίνουν στην κεντρική πολιτική σκηνή με απώτερο στόχο το προσωπικό κέρδος. Είναι αυτό που εννοούσε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν είπε τη φράση «Στέγνωσα την ψυχή μου για να κυβερνήσω την Ελλάδα».
3 3. Πως κρίνετε την πορεία του κόμματός της Ν.Δ. προς τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και ποια πιστεύετε ότι θα είναι τα άμεσα θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας.
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των περιφερειακών εκλογών δείχνουν ποια είναι η πορεία της Νέας Δημοκρατίας προς τις εκλογές. Υπάρχει ένα κλίμα πανηγυρικό, το οποίο εισπράττουμε καθημερινά από την επαφή μας με τον κόσμο. Υπάρχει ένας άνεμος ευνοϊκός για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος για να πάρει ανάσα μετά από μια καταστροφική τετραετία ΣΥΡΙΖΑ. Στις 7 Ιουλίου θα πρέπει όλοι οι Έλληνες να πάνε στις κάλπες, να συμμετέχουν στις εκλογές. Γιατί είναι και κάτι άλλο που δεν πρέπει να ξεχνάμε: αν την επομένη των εκλογών δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, η χώρα θα μπει σε περιπέτειες. Θα οδηγηθεί σε εκλογές με την απλή αναλογική που επέβαλλε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και θα ακολουθήσει ακυβερνησία, με αρνητικές συνέπειες στην εθνική οικονομία, αλλά και στην κοινωνία.
Όσο για τη νέα κυβέρνηση, αυτή θα παραλάβει μια Ελλάδα μετά από 10 χρόνια κρίσης και μετά από 4 καταστροφικά χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα χρειάζεται ριζική ανασυγκρότηση, απαιτούνται αλλαγές σε πολλούς τομείς. Τα έχει αναλύσει πολλές φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα λέει το πρόγραμμά μας που είναι στη διάθεσή του καθενός.
Προσωπικά θεωρώ πρώτες προτεραιότητες τη δραστική μείωση της φορολογίας ώστε να πάψει η υπερφορολόγηση που γονατίζει τόσο οικογενειάρχη, τον ελεύθερο επαγγελματία, τον επιχειρηματία. Θα πρέπει παράλληλα να αντιμετωπιστεί η ανεργία με δημιουργία πραγματικών θέσεων εργασίας –το επενδυτικό κύμα που ήδη διαφαίνεται πιστεύω ότι θα αποφέρει άμεσα οφέλη.
Το θέμα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Πρέπει να φτιάξουμε αστυνομία από την αρχή. Μαζί με το σύστημα απονομής δικαιοσύνης –τον ποινικό κώδικα και το σωφρονιστικό σύστημα. Σήμερα δεν υπάρχει αστυνόμευση, δεν υπάρχει φραγμός στο έγκλημα. Πρέπει να μπει τέλος σ’ αυτή την κατάσταση.
Και στα εθνικά θέματα. Είναι ένας τομέας που κανείς μας δεν περίμενε ότι θα έπαιζε με αυτά μια ελληνική κυβέρνηση. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι απαράδεκτη, οι ομογενείς μας βορειοηπειρώτες αφέθηκαν μόνοι στην αυθαιρεσία της αλβανικής κυβέρνησης, αφήσαμε τους Τούρκους να αλωνίζουν στον εθνικό μας χώρο.
Έχουμε πλήρη συνείδησή του καθήκοντός μας προς την ελληνική κοινωνία. Και θα τα καταφέρουμε!
4. Το 2016 θεσπίστηκε ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Πόσο βοήθησε την περιφέρεια;
Δυστυχώς καθόλου! O αναπτυξιακός νόμος του 2016 παραμένει ανενεργός και μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν έχει ενταχθεί κανένα έργο, αλλά δεν έχει αξιολογηθεί ούτε ένα αίτημα. Τα τελευταία έργα που εντάχθηκαν σε αναπτυξιακό νόμο ήταν τον Ιούνιο του 2014, όταν επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, μέσα σε μόλις 6 μήνες υποβλήθηκαν 732 αιτήσεις, ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες αξιολόγησης και εντάχθηκαν τελικώς 484 επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2,67 δις. Και όλα αυτά υλοποιήθηκαν με περισσότερο διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες από αυτές που ισχύουν σήμερα και θεσπίστηκαν από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι ο κ. Τσίπρας να άλλαξε ρητορική αλλά όχι νοοτροπία, η πολιτική του κουλτούρα παραμένει η ίδια. Δηλαδή μπορεί να μιλά για επενδύσεις αλλά δεν μπορεί να υπηρετήσει σωστά ένα οικονομικό μοντέλο που δεν γνωρίζει και δεν πιστεύει. Ένα μοντέλο που επί δεκαετίες το πολεμά, θεωρώντας τον επιχειρηματία εχθρό του κράτους.
5. Πριν λίγο καιρό εκδώσατε ένα βιβλίο με τίτλο «Με αίσθημα Ευθύνης».
Μπορείτε να αναφερθείτε σε αυτό;
Το βιβλίο αυτό διασώζει μια σειρά πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων, ιδίως σε μείζονα εθνικά θέματα, που χάθηκαν ή κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στην ταχύτητα εναλλαγή των θεμάτων της επικαιρότητας. Παράλληλα, ο αναγνώστης μπορεί να βρει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητά μου κατά τη θητεία μου στο Κοινοβούλιο. Κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες σχετικά με εθνικά θέματα, δίπλα στις πάμπολλες πρωτοβουλίες μου για θέματα που απασχολούν την κοινωνία της περιφέρειάς του, τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο, τον ψαρά, τον επαγγελματία, τον βιοτέχνη, τον πολύτεκνο, το νέο, τη νοικοκυρά, τον άνεργο, το συνταξιούχο κ.ά.
Η πρωτοβουλία για την απέλαση του Τούρκου Προξένου στην Κομοτηνή, η τροπολογία για τους ιεροδιδασκάλους της Θράκης, η αποτροπή της ντε φάκτο κατάργησης της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Χριστιανικών Πληθυσμών της Ανατολής, τα εκατοντάδες μηνύματα συγχαρητηρίων και ευχαριστιών από προσφυγικά σωματεία από όλο τον κόσμο για την αποτροπή της ντε φάκτο κατάργησης της γενοκτονίας.
Ο τίτλος «Με αίσθημα ευθύνης» θέλει να τονίσει τον τρόπο με τον οποίο υπηρέτησα και υπηρετώ τον τόπο μου -πατρίδα, εκλογική περιφέρεια και συμπολίτες. Είναι ένα βιβλίο με το οποίο προσδοκώ όσοι το διαβάσουν να αντιληφθούν τι θα πει να αναμετράσαι με τη συνείδησή σου όταν κάνεις πολιτικές επιλογές, είτε είσαι βουλευτής είτε είσαι απλός αλλά υπεύθυνος πολίτης.