23 Νοεμβρίου 2017
ΕΡΩΤΗΣΗ-22.11.2017-1436-ΠΡΟΣ τους Υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, ΘΕΜΑ: «Υπογραφή Κοινής Διακοίνωσης για τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία για την Άμυνα και την Ασφάλεια»Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 13/11/2017, 23 από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υπέγραψαν Κοινή Διακοίνωση προς το Συμβούλιο και την Ύπατη Εκπρόσωπο της Επιτροπής για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας, Federica Mogherini, σχετικά με τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (ΜΔΣ) για την Άμυνα και την Ασφάλεια (Permanent Structured Cooperation – PESCO).Η Κοινή αυτή Διακοίνωση συνιστά σημαντικότατη εξέλιξη για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας καθώς δρομολογεί τη σύσταση της MΔΣ.
Η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία, της οποίας το πλαίσιο και η διαδικασία προβλέπονται στα άρθρα 42 και 46 ΣΕΕ και στο Πρωτόκολλο αρ. 10, αποτελεί Σύμφωνο πάνω στο θεσμικό πλαίσιο και στην πορεία μίας δομικής συνεργασίας των κρατών μελών της ΕΕ, τα οποία επιθυμούν να συνεργασθούν στενά και να συντονιστούν αποτελεσματικότερα στο πεδίο της Άμυνας και της Ασφάλειας, προκειμένου έτσι να αναπτυχθούν και να βελτιστοποιηθούν από κοινού οι απαιτούμενες για στρατιωτικές επιχειρήσεις δυνατότητες.
Αποσκοπεί στην εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας μεταξύ των κρατών μελών που έχουν τη σχετική δυνατότητα και βούληση. Παράλληλα θα δώσει στα κράτη μέλη την ευκαιρία μέσω της συμμετοχής τους σε συντονισμένες πρωτοβουλίες και συγκεκριμένα κοινά προγράμματα, να αναπτύξουν από κοινού τις αμυντικές τους ικανότητες, να επενδύσουν σε κοινά έργα και να ενισχύσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεών τους.
Η ΜΔΣ αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία ολοκληρωμένης Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης, όπως δήλωσε ο Γιουνκέρ στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης το Σεπτέμβριο του 2017.
Τα κράτη μέλη που συνυπέγραψαν, υπογράμμισαν ότι «Η ΜΔΣ αποτελεί ένα φιλόδοξο, δεσμευτικό και χωρίς αποκλεισμούς νομικό πλαίσιο για επενδύσεις στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας του εδάφους και των πολιτών της ΕΕ».
Η Ύπατη Εκπρόσωπος F.Mogherini δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή «θα επιτρέψει την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ» και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.
Παρόλο που η συμμετοχή των κρατών μελών στην ΜΔΣ είναι εθελοντική, τα συμμετέχοντα μέλη δεσμεύονται να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν. Ο δεσμευτικός χαρακτήρας της ΜΔΣ τη διαφοροποιεί από άλλες πρωτοβουλίες της ΕΕ στον τομέα αυτό.
Το Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο (European Defence Fund, EDF), το οποίο δρομολόγησε η Επιτροπή τον Ιούνιο του 2017, θα παρέχει τους πόρους για την υποστήριξη των επενδύσεων στην κοινή έρευνα και την κοινή ανάπτυξη αμυντικών εξοπλισμών και τεχνολογιών. Θα προωθήσει τα συνεργατικά έργα στον τομέα της αμυντικής έρευνας, την ανάπτυξη πρωτοτύπων και την από κοινού απόκτηση δυνατοτήτων.
Μετά την εξέλιξη αυτή, το Συμβούλιο θα πρέπει ως το τέλος του έτους, να λάβει απόφαση για τη θέσπιση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας, η οποία θα ληφθεί με ενισχυμένη ειδική πλειοψηφία ενώ θα πρέπει να προσδιοριστούν και τα πρώτα έργα.
Εκτιμάται ότι έτσι θα ενδυναμωθεί η αμυντική συνεργασία και θα ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα αντιμετώπισης των αυξανόμενων προκλήσεων ασφαλείας.
Επειδή η υπογραφή της Κοινής Διακοίνωσης συνιστά τη σημαντικότερη ίσως μέχρι σήμερα εξέλιξη στο πλαίσιο της κοινής αμυντικής πολιτικής σε μία εποχή κατά την οποία το γεωπολιτικό περιβάλλον καθιστά πλέον αναγκαία την ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ στην εξωτερική ασφάλεια και άμυνα.
Επειδή είναι σημαντικό για την Ελλάδα να αποκομίσει τα μέγιστα οφέλη στο πλαίσιο της συνεργασίας της με άλλα κράτη μέλη εντός της ΜΔΣ, τόσο αναφορικά με την ενδυνάμωση της ασφάλειας όσο και με τη δυνατότητα ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας.
Ωστόσο, θα θέλαμε οι αρμόδιοι Υπουργοί να εξειδικεύσουν τα κριτήρια συμμετοχής και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η Ελλάδα στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας.
Με βάση τα παραπάνω
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κκ Υπουργοί
1. Ποια είναι η γενική πολιτική εκτίμηση για τη θέσπιση της ΜΔΣ και για τις ωφέλειες που θα προκύψουν για την Ελλάδα από τη συμμετοχή της στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία;
2. Ποια είναι τα κριτήρια συμμετοχής και οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα μας με την υπογραφή της Κοινής Διακοίνωσης;
3. Σε τι συνίσταται η δέσμευση διαδοχικής μεσοπρόθεσμης αύξησης 20% των συνολικών αμυντικών δαπανών σε αμυντικές επενδύσεις με σκοπό την πλήρωση κενών στις αμυντικές ικανότητες με συμμετοχή σε σχετικά προγράμματα καθώς και η αύξηση του μεριδίου των δαπανών που διατίθενται σε έρευνα και τεχνολογία στον τομέα της άμυνας, ώστε να πλησιάσει το 2% των συνολικών αμυντικών δαπανών (συλλογικοί δείκτες); Τι υποχρεώσεις γεννά η δέσμευση αυτή για την Ελλάδα;
4. Έχει κατατεθεί το Εθνικό Σχέδιο Εφαρμογής, όπως υπάρχει υποχρέωση και μάλιστα πριν την απόφαση του Συμβουλίου για τη ΜΔΣ; Ποιο είναι και τι περιλαμβάνει;
5. Σε τι συνίσταται η εθνική συνεισφορά σε πόρους και μέσα για την υλοποίηση των προγραμμάτων της ΜΔΣ και με δεδομένη την υποχρέωση κάθε κράτος μέλος να συμμετάσχει σε τουλάχιστον ένα «πρόγραμμα», ποιο προκρίνετε να είναι αυτό και με ποια ειδικότερα χαρακτηριστικά;
6. Ποιες υποχρεώσεις συνεπάγεται για τις ένοπλες δυνάμεις μας η συμμετοχή στη ΜΔΣ;
7. Ποιες είναι οι δυνατότητες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας να συμμετέχει σε προγράμματα για κοινή έρευνα και ανάπτυξη αμυντικών εξοπλισμών και τεχνολογιών και σε ποιες ενέργειες που αφορούν την αμυντική βιομηχανία θα προβείτε για το σκοπό αυτό;
8. Ποιος θα είναι ο τρόπος χρηματοδότησης της αμυντικής βιομηχανίας και των ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αυτό από τα ευρωπαϊκά ταμεία και από το Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο;