21 Δεκεμβρίου 2016
Ομιλία του αν. Τομεάρχη Εξωτερικών Ν.Δ. για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Βουλευτή Σάββα Αναστασιάδη στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, με θέμα:«Ο ρόλος της Εκκλησίας στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας στον Ελληνισμό της Διασποράς» Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων, κ.κ. Μάξιμος και ο Πρωτοσύγκελος Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βολιώτης. ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Μακαριότατε Αρχιεπίσκοπε, της εκκλησίας μας, Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμε, Πανοσιολογιότατέ Πρωτοσύγκελε κ. Συμεών, κ. Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι καλωσορίζω και με χαρά υποδέχομαι, φαντάζομαι όλοι υποδεχόμαστε σήμερα τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη ο οποίος ήταν και ο κύριος Ομιλητής για το συγκεκριμένο θέμα της Επιτροπής μας.
Είναι βέβαιο και νομίζω κοινά αποδεκτό από όλους, ότι η Ορθοδοξία, η εκκλησία μας κατ’ επέκταση, η εκκλησία διαχρονικά συνέβαλε τα μέγιστα για την διατήρηση της ελληνικής συνείδησης του Ελληνικού Έθνους, ξεκινώντας από πολύ πίσω κυρίως από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Η ορθοδοξία ως ένας από τους παράγοντες που προσδιορίζει την ταυτότητά μας, αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους πόλους, πάνω στον οποίο στηρίζεται και διατηρείται διαχρονικά η ελληνική ταυτότητα, γιατί το θρησκευτικό συναίσθημα και αυτό ισχύει για όλους τους λαούς, καθυστερεί και επιβραδύνει, την αφομοίωση των λαών. Και αυτό έχει συμβεί και συμβαίνει ακόμα και σήμερα με τους Έλληνες της Διασποράς.
Η μεγάλη προσφορά της Εκκλησίας μας στο έθνος συνεχίζεται αδιάκοπα μέσα στο χρόνο, σε όλο τον κόσμο, όπου υπάρχει ελληνική παρουσία και όπου υπάρχει Εκκλησία στις πέντε ηπείρους, όπως πολύ χαρακτηριστικά μας ενημέρωσε ο κ. ομιλητής.
Η συμβολή της δε στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητα, ιδιαίτερα στις υπερπόντιες χώρες, στη βόρεια και νότια Αμερική, στην Αυστραλία, στην Αφρική, ήταν και παραμένει καταληκτική. Γιατί;
Με επίκεντρο την Εκκλησία, τους ναούς ως σημείο αναφοράς, τα πολλά σχολεία που λειτουργούν, τις Ακαδημίες, τα πνευματικά ιδρύματα και κέντρα που λειτουργεί η Εκκλησία, την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, τη διατήρηση της ελληνορθόδοξης παράδοσης, της εθνικής παράδοσης, της ελληνικής παραδοσης, των ηθών και των εθίμων, μέσα από τις εθνικές και θρησκευτικές εορτές.
Το μεγάλο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας και στην Διασπορά, αλλά και μέσα στα όρια της χώρας μας είναι ένας τρόπος και ένας τόπος οργάνωσης και ένωσης του Ελληνισμού της Διασποράς και διατήρησης των αρχών και των αξιών του έθνους, της τόνωσης της εθνικής συνείδησης και της διατήρησης αυτής μέσα στο τόπο που ζούμε.
Εμείς, Παναγιώτατε, αναγνωρίζοντας διαχρονικά τη συμβολή της Εκκλησίας και τη δική σας προσωπικά στη διατήρηση της εθνικής συνείδησης και στο μεγάλο εθνικό έργο που επιτελείται, φυσικά στηρίζουμε εκ πεποιθήσεως, αυτή τη μεγάλη σας προσπάθεια και βεβαίως, οφείλουμε να σας ευχαριστήσουμε όλους για το μεγάλο έργο, που επιτελείται για το έθνος και την πατρίδα.
Σας ευχαριστώ και καλή δύναμη στη συνέχεια σας.