19 Μαρτίου 2022
Ενώ ο αντίκτυπος του Covid19 δεν έχει ακόμη υποχωρήσει παγκοσμίως, ο πόλεμος στην Ουκρανία εγκαινίασε μια νέα περίοδο αβεβαιότητας διαταράσσοντας την προσπάθεια των οικονομιών να ανακάμψουν.
Από 24ωρο σε 24ωρο η ανησυχία για τις οικονομικές συνέπειες αυξάνεται. H αύξηση των τιμών της ενέργειας, των σιτηρών και πρώτων υλών προκαλεί ένα φαινόμενο ντόμινο που επηρεάζει τους περισσότερους τομείς της διεθνούς οικονομίας. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι η αύξηση των τιμών θα έχει συνέπειες για όλον τον κόσμο, ιδίως για τα φτωχότερα νοικοκυριά, για τα οποία οι δαπάνες για ενέργεια και τρόφιμα αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό του προϋπολογισμού τους.
Επιπλέον οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία θα έχουν τις δικές τους επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και τις χρηματαγορές, με παράπλευρες συνέπειες και για άλλες χώρες. Το διεθνές εμπόριο, που μόλις είχε αρχίσει να ανακάμπτει από τις διαταραχές της υγειονομικής κρίσης, υφίσταται νέο σοκ και η επενδυτική εμπιστοσύνη, απαραίτητη για την ανάπτυξη, μειώνεται.
Στην ήδη πληγωμένη από την περίοδο της πανδημίας ελληνική οικονομία οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία είναι επώδυνες, επηρεάζοντας αρνητικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Σε αυτές τις πρωτόγνωρα δύσκολες, νέες γεωπολιτικές και ενεργειακές εξελίξεις, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στάθηκε για άλλη μία φορά ειλικρινής απέναντι στους πολίτες. Δεν επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία και την ένταση αυτής της κρίσης, κάνοντας ωστόσο σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξουν ευρωπαϊκές λύσεις, γι΄ αυτήν, εφόσον αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο την Ελλάδα.
Στην προσπάθεια να μετριάσουμε τόσο τους βραχυπρόθεσμους όσο και τους μακροπρόθεσμους οικονομικούς κινδύνους που εγείρει η σύγκρουση αναπτύσσουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία για να βρισκόμαστε δίπλα στους πολίτες – νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες. Ήδη από τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση πήρε μέτρα αξίας 2.5 δις για να στηρίξει την ελληνική κοινωνία. Συνεπής στις δεσμεύσεις της καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της αλλά και μέσα στην τρέχουσα συγκυρία των αυξημένων προκλήσεων, κάνει ήδη, και θα συνεχίσει να κάνει, το καλύτερο εφικτό για να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες της ακρίβειας με παρεμβάσεις στοχευμένες και στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας (επιδοτήσεις σε λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, έκτακτη στήριξη ευάλωτων πολιτών, μειώσεις φόρων, αύξηση του κατώτατου μισθού για δεύτερη φορά μέσα στο 2022).
Λέγεται συχνά ότι μέσα σε κάθε μεγάλη κρίση βρίσκεται και μια μεγάλη ευκαιρία. Η ελληνική οικονομία εμφάνισε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον στο οποίο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει την επόμενη μέρα, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε απαιτούν ισχυρή και συνεπή στάση από την πλευρά μας με προτεραιότητα να ενισχύσουμε την περαιτέρω την ανθεκτικότητα της εθνικής μας οικονομίας.
Η Ελλάδα άντεξε την υγειονομική κρίση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες και θα αντέξει και πάλι. Με τη βεβαιότητα ότι κανείς δεν βγαίνει νικητής από έναν πόλεμο και την ευχή να επέλθει σύντομα η ειρήνη, είμαι σίγουρος ότι με σύνεση, ψυχραιμία, ρεαλισμό και υπευθυνότητα θα περάσουμε και αυτές τις Συμπληγάδες.