31 Ιανουαρίου 2022
Ήταν η διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας στην Αττική αυτή που απαιτούσαν οι συνθήκες και οι πολίτες; Τι πήγε στραβά;
Μπροστά σε ένα σφοδρό ξέσπασμα κακοκαιρίας που δεν είχε ιστορικό προηγούμενο για την Αθήνα και παρά την προετοιμασία που είχε γίνει, φάνηκε δυστυχώς ότι ο κρατικός μηχανισμός έχει πολλά βήματα να κάνει για να εξασφαλίσει την ετοιμότητα που απαιτούν καιρικά φαινόμενα τόσο μεγάλης έντασης, τα οποία, δυστυχώς θα έχουμε συχνά μπροστά μας λόγω της κλιματικής κρίσης. Εντοπίστηκαν αδυναμίες στον συντονισμό μεταξύ κράτους, Περιφέρειας, Δήμων και ιδιωτών, ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή, αστοχίες και καθυστερημένες αντιδράσεις. Όλα αυτά τα αναγνώρισε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη. Ήδη όλες οι υπηρεσίες προχώρησαν στον εντοπισμό των προβλημάτων και στην οργανωμένη αποκατάσταση των ζημιών. Δεν πήγαν όμως όλα στραβά. Η απόφαση για τα σχολεία ήταν σωστή και λήφθηκε εγκαίρως ώστε να μην κινδυνεύσουν τα παιδιά, ενώ πολύ καλά λειτούργησαν τα νοσοκομεία που ανταποκρίθηκαν στις αυξημένες απαιτήσεις των ημερών. Αυτό που θα πρέπει να μας απασχολήσει πλέον είναι η επόμενη μέρα με τις δραστικές αλλαγές του μοντέλου διαχείρισης κρίσεων να μπαίνουν ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα. Θα θυμίσω μία φράση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: «Διδασκόμαστε και προχωράμε».
Η Θεσσαλονίκη μοιάζει να μαραζώνει κάθε χρόνο με τις επενδύσεις και τα αναπτυξιακά σχέδια να γνωρίζουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Πως μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση;
Η κατάσταση έχει ήδη αλλάξει. Θα σας θυμίσω ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεμπλόκαρε συγκοινωνιακά έργα που χρόνιζαν (Μετρό, σιδηροδρομική σύνδεση για το λιμάνι, Προαστιακός Δυτικής Θεσσαλονίκης) και δρομολόγησε άλλα σημαντικά έργα με αντίληψη μέλλοντος (FlyOver, ανάπλαση ΔΕΘ, πάρκο 4ης γενιάς ThessINTEC, ενοποίηση του θαλάσσιου παραλιακού μετώπου). Πρόκειται για μία σειρά μεγάλων, στοχευμένων παρεμβάσεων που θα αναβαθμίσουν το προφίλ της πόλης και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για περισσότερες επενδύσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλες εταιρίες όπως η Pfizer, η Deloitte και η Cisco, επιλέγουν ακριβώς αυτό το διάστημα να επενδύσουν στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Εκτιμώ ότι όλες αυτές οι εξελίξεις θα ενισχύσουν το momentum που έχει δημιουργηθεί τόσο για τις δυνατότητες ανάπτυξης που εμφανίζει η πόλη για τα επόμενα χρόνια όσο και στον χώρο των επενδύσεων και του επιχειρείν. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται μπροστά στη μεγάλη ευκαιρία να ενταχθεί στον διεθνή επενδυτικό χάρτη, να γίνει κόμβος έρευνας και καινοτομίας, έδρα της εξωστρέφειας της χώρας μας και φυσικά σημείο αναφοράς των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης.
Πόσο σημαντική είναι για την χώρα μας η στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ την στιγμή που η Τουρκία θέτει συνεχώς την απειλή του “casus belli” στο Αιγαίο;
Στη σκιά των αλλεπάλληλων εμπρηστικών δηλώσεων και κινήσεων της Άγκυρας, η Ελλάδα προχώρησε το τελευταίο διάστημα σε μία σειρά από μεθοδικές κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα. Απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα η χώρα μας απαντά με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα εξοπλίζοντας περισσότερο και εκσυγχρονίζοντας τον στρατό μας και ενισχύοντας τη συνεργασία με μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Ειδικά σε ό,τι αφορά στη συνεργασία μας με την Αμερική, η χώρα μας σημείωσε μία τεράστια επιτυχία με την ελληνοαμερικανική συμφωνία τη στιγμή που η Τουρκία έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα των F35, ενώ αντιμετωπίζει και προβλήματα με τον εκσυγχρονισμό των F16 λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την αμερικανική πλευρά. Οι συνεργασίες μας αυτές και η ενίσχυση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με γνώμονα πάντα την προάσπιση του εθνικού μας συμφέροντος, είναι και η ουσιαστική απάντηση, στο casus belli που έχει διατυπώσει απέναντι στη χώρα μας η Τουρκία.
Πόσο ανησυχητική είναι η κατάσταση στα σύνορα της Ουκρανίας και πόσο μας επηρεάζει καθώς το εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα έπληξε ήδη αρκετά τους Έλληνες παραγωγούς που εξήγαγαν στην Ρωσία τα προϊόντα τους.
Οι διαχρονικά “ευαίσθητες” σχέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας, έχουν επανέλθει στην πρώτη γραμμή του διεθνούς ενδιαφέροντος με τις τελευταίες εξελίξεις να προκαλούν παγκόσμια ανησυχία. Εξελίξεις για τις οποίες η Ελλάδα εύχεται ότι δεν θα κλιμακωθούν περαιτέρω και θα αποφευχθεί μία στρατιωτικού χαρακτήρα σύρραξη. Είναι γεγονός ότι τα ρωσικά αντίμετρα στις κυρώσεις της Ε.Ε. έχουν πλήξει σημαντικά τις εξαγωγές μας από το 2014, ιδιαίτερα στις κατηγορίες των νωπών φρούτων και λαχανικών, γαλακτοκομικών και ψαριών. Εστιάζουμε τις προσπάθειές μας στην αύξηση των μεριδίων στη ρωσική αγορά άλλων ανταγωνιστικών κλάδων, με υψηλής ποιότητας προϊόντα μας αλλά και με διεύρυνση των αγορών στις οποίες απευθύνονται οι ελληνικές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα.
Τι πρέπει να περιμένουν οι αγρότες από τη νέα ΚΑΠ και πως πρόκειται να τους επηρεάσει τα επόμενα χρόνια;
Επιχειρείται μία από τις πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-27, στην οποία τα κράτη -μέλη της Ε.Ε. κατέληξαν μετά από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων. Η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη, καθώς η νέα ΚΑΠ διασφαλίζει για τη χώρα μας πόρους 19,4 δις ευρώ. Στις αρχές του 2022 η Ελλάδα κατέθεσε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ που θα καθορίσει την αγροτική ανάπτυξη της χώρας μας για την ερχόμενη δεκαετία. Για τους Έλληνες αγρότες τα οφέλη από τη νέα ΚΑΠ θα είναι πολλαπλά: ενίσχυση των μικρομεσαίων παραγωγών, κίνητρα για πράσινες επενδύσεις -καινοτομία και αξιοποίηση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών, αύξηση των θέσεων εργασίας, στήριξη των νέων παραγωγών. Έχουμε λοιπόν μπροστά μας μία τεράστια πρόκληση και ευκαιρία για την ελληνική αγροτική παραγωγή, η οποία διαχρονικά στηρίζει την εθνική μας οικονομία και είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ύπαιθρο.