24 Νοεμβρίου 2021
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής):Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας.
Δεδομένης της απαρτίας αρχίζει η σημερινή συνεδρίαση. Στη σημερινή συνεδρίαση, με χαρά φιλοξενούμε και θα ακούσουμε μία διαφορετική φωνή από τους Έλληνες απόδημους, από τους Έλληνες της Ομογένειας. Μία ισχυρή και αισιόδοξη φωνή, που δεν εκπροσωπείται από πολυμελή ομάδα συμπατριωτών μας στο εξωτερικό, συγκεκριμένα στη Γερμανία, αλλά δυνατή, παρεμβατική και διεκδικητική. Φιλοξενούμε την Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων στη Γερμανία, που ιδρύθηκε πριν από 15 περίπου χρόνια, από Έλληνες μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς. Η Εταιρεία, στο λίγο χρόνο της ζωής της, έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα, κυρίως σε ότι αφορά τη λογοτεχνία, τα ελληνικά γράμματα και τον πολιτισμό γενικότερα. Διοργανώνει λογοτεχνικές συζητήσεις και παρεμβάσεις, συναυλίες με Έλληνες μουσικούς, επισκέπτεται τα ελληνικά σχολεία στη Γερμανία, προωθεί τα ελληνικά θέματα, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στήριξης συμπατριωτών μας, που έχουν ανάγκη, συμμετέχει σε εκθέσεις βιβλίων.
Μέσα από την Εταιρεία γίνεται μία αξιόλογη λογοτεχνική προσπάθεια, με στόχο την προώθηση της Ελληνικής λογοτεχνίας και του Ελληνικού πολιτισμού στη Γερμανία. Η Εταιρεία αποτελεί μία κοιτίδα πολιτισμού, που μέσα από το έργο της χτίζει γέφυρες με το εξωτερικό. Για τις δράσεις της Εταιρείας θα μας μιλήσει ο Πρόεδρος, ο κ. Μιχάλης Πατένταλης, που βρίσκεται στην αίθουσα με φυσική παρουσία, που για τον σκοπό αυτό ταξίδεψε από το Ντίσελντορφ της Γερμανίας και βρίσκεται σήμερα μαζί μας. Καλώς ήρθατε κύριε Πρόεδρε. Ο Μιχάλης Πατένταλης γεννήθηκε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, μεγάλωσε όμως στην Προσοτσάνη της Δράμας. Σπούδασε θεωρία και αρμονία της μουσικής και ασχολήθηκε με την ασπρόμαυρη φωτογραφία και το ραδιόφωνο. Από το 1996 εργάζεται στο τμήμα ψυχοθεραπείας του Πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ. Είναι Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων στη Γερμανία. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε έξι διαφορετικές γλώσσες, έχει βραβευθεί στο διαγωνισμό του Αντώνη Σαμαράκη, έχει γράψει ποιητικές συλλογές στα ελληνικά και στα γερμανικά, διηγήματα, κ.λπ., να μην τα αναφέρω τώρα, θα τα αναφέρετε εσείς.
Στη συνεδρίαση μας σήμερα, εκτός από τον Πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων της Γερμανίας παρευρίσκεται ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης και τον ευχαριστούμε για την συνεχή και διαρκή συνεργασία και στήριξη των θεμάτων που αφορούν τον Απόδημο Ελληνισμό και την Επιτροπή μας.
Όσον αφορά την διαδικασία, κύριε Πρόεδρε, αφού απευθύνει έναν χαιρετισμό ο κ. Γενικός Γραμματέας ,θα σας δώσω το λόγο. Έχετε όσο χρόνο θέλετε να μας μιλήσετε για τις δράσεις και τις δραστηριότητες της Εταιρείας σας, τους στόχους, τους σκοπούς, τις παρεμβάσεις και το πρόγραμμά σας και τις προτάσεις σας. Στη συνέχεια θα πάρουν το λόγο οι εκπρόσωποι των κομμάτων ή όσοι θέλουν και βεβαίως και μέλη της Εταιρείας που διαδικτυακά παρακολουθούν τη συνεδρίαση, έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν και να καταθέσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κι εμείς ευχαριστούμε.
Είπατε πολλά σημαντικά και μη σημαντικά πράγματα. Εντοπίσατε και σταθήκατε στην έλλειψη συντονισμού.
Πράγματι, αυτό το πρόβλημα μπορεί να υπάρχει και αναφέρομαι στη γλώσσα, όπου γίνονται μεγάλες προσπάθειες και στα σχολεία αλλά και πλατφόρμα ηλεκτρονική υπάρχει, αλλά, προφανώς, δεν υπάρχει συντονισμός ή ενημέρωση και γι’ αυτό, ενδεχομένως, δεν τη χρησιμοποιούν πολύ.
Η έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στη Μητρόπολη και σε οποιονδήποτε φορέα, νομίζω, είναι αμφίδρομη και πρέπει και οι δύο φορείς να ενδιαφερθούν. Το ότι κάποιοι δεν σας γνωρίζουνε στην Ελλάδα μπορεί να μην είναι πρόβλημα της Ελλάδος να είναι πρόβλημα δικό σας.
Εσείς ήταν που μας ζητήσατε, εμείς δε σας γνωρίζαμε. Κάναμε μία κουβέντα στο πρόσφατο ταξίδι μας, όπου συμμετείχε και ο Ανδρέας Μιχαηλίδης στην αποστολή, γνωριστήκαμε στο Προξενείο και είστε εδώ σήμερα για να καταθέσετε τις θέσεις σας και να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα που λέτε ότι υπάρχουν, αλλά η διάθεση πρέπει να είναι και από τις δύο πλευρές.
Από τη δικιά μας πλευρά υπάρχει, γι’ αυτό είστε σήμερα εδώ. Είναι ο Γενικός Γραμματέας, η Κυβέρνηση δηλαδή, εδώ. Άρα, πρέπει να βρούμε τρόπους να λύσουμε αυτά τα προβλήματα, όσα μπορούν να λυθούν και να έχουμε μία συνεργασία επ’ωφελεία και των δύο, δηλαδή και της Εταιρείας και της Ομογένειας αλλά και του ελληνικού κράτους.
Εμείς θέλουμε να στήσουμε γέφυρες, θέλουμε να έχουμε συνεργασία, θέλουμε να έχουμε επαφή και να ενισχύουμε και να βοηθάμε, να προτρέπουμε, αν θέλετε, τις εταιρείες οποιασδήποτε μορφής ή τους συλλόγους στο εξωτερικό και με τους συμπατριώτες μας εκεί, αλλά αυτό χρειάζεται μια αμφίδρομη σχέση.
Αν εσείς, δηλαδή, περιμένετε να σας βρούμε, ίσως να μη σας βρούμε ποτέ.
Νομίζω ότι πρέπει να κινηθούμε και οι δύο προς μία κατεύθυνση, για να βρούμε τη λύση.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Προφανώς υπάρχουν και άλλοι σύλλογοι αντίστοιχοι και σε άλλες χώρες, ενδεχομένως και στη Γερμανία, που δεν τους γνωρίζουμε και δεν δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να παρουσιάσουν τις δράσεις και τις δραστηριότητές τους στην Επιτροπή μας.