30 Ιουλίου 2020
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η περίοδος που ζήσαμε το τελευταίο διάστημα ήταν πρωτόγνωρη για όλους μας. Η αντιμετώπιση της υγειονομικής και κοινωνικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού ήταν μια δοκιμασία για την κοινωνία, μια πρόκληση για το κράτος και την Κυβέρνηση. Η καθημερινότητα των πολιτών άλλαξε. Η σχέση κράτους και πολίτη δοκιμάστηκε και σφυρηλατήθηκε. Πάρθηκαν αποφάσεις δύσκολες, οι οποίες όμως έφεραν αποτελέσματα.
Προτεραιότητα της Κυβέρνησης ήταν και είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Διαχειρίστηκε έγκαιρα με τόλμη και αποφασιστικότητα τη σοβαρότατη αυτή κατάσταση. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντιλήφθηκε έγκαιρα τη διάσταση του προβλήματος και δεν δίστασε να δώσει εντολή για γενναία και δύσκολα μέτρα. Η αποφασιστικότητα και η τόλμη του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης έκαναν τη χώρα μας να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις, όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας.
Παράλληλα, οι μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε η Κυβέρνηση πριν από την κρίση και οι στοχευμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας κράτησαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα από το πρώτο τρίμηνο του 2020 την ύφεση σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα που διαρκεί η κρίση, πάρθηκαν μέτρα κατ’ αρχήν για την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας, τη στήριξη της απασχόλησης και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Δυστυχώς, όμως, η κρίση είναι ακόμη εδώ και διατηρεί στο προσκήνιο πολιτικές για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, τη στήριξη της απασχόλησης και τη διασφάλιση της ρευστότητας στην αγορά, για να αντιμετωπιστούν οι κραδασμοί που προκαλούνται στην οικονομία και να κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα η ανεργία. Πρόκειται για κραδασμούς που δεν είναι εύκολο να υπολογιστούν ακόμα. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι συνέπειες θα είναι μεγάλες και ότι θα αφορούν το σύνολο της κοινωνίας, ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε τεράστιες δυσκολίες και ότι στην πραγματικότητα δοκιμάζονται σκληρά οι αντοχές της κοινωνίας, τα οικονομικά του κράτους, οι εργασιακές και κοινωνικές σχέσεις.
Όμως, η Κυβέρνησή μας κινείται με σχέδιο και αυτοπεποίθηση, έχει στρατηγική και είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε δημοσιονομικό περιθώριο, έτσι ώστε να στηρίξει επιχειρήσεις, εργαζόμενους, συνταξιούχους και κάθε πολίτη που έχει πληγεί από την κρίση της πανδημίας.
Το οικονομικό επιτελείο και η Κυβέρνηση, κινούμενα προς αυτή την κατεύθυνση, κατέθεσαν το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και έρχεται να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης, να στηρίξει την ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες και να ανακουφίσει τα νοικοκυριά που τόσο πολύ έχουν πληγεί και δοκιμαστεί το τελευταίο διάστημα από την κρίση της πανδημίας.
Στο πλαίσιο αυτό, εισάγονται οι διατάξεις που αποσκοπούν στην προσέλκυση επενδύσεων και στη διαμόρφωση ευνοϊκού φορολογικού κλίματος. Πρόκειται για διατάξεις που ενισχύουν τις πληττόμενες κοινωνικές ομάδες με στοχευμένες φορολογικές απαλλαγές και με στόχο να στηριχθούν θέσεις εργασίας και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για παρεμβάσεις που λαμβάνουν πάντα υπόψη τους και τους περιβαλλοντικούς στόχους, αλλά και τις πολιτικές της Κυβέρνησης.
Δίνονται κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία από χώρα της αλλοδαπής στην Ελλάδα με φορολογικό συντελεστή 7% για δεκαπέντε χρόνια και με απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, με τις προϋποθέσεις να μην είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος τα πέντε από τα έξι τελευταία χρόνια πριν μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία από χώρα με την οποία η χώρα μας έχει συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογικής συνεργασίας. Η θέσπιση του μέτρου αυτού, το οποίο εφαρμόζεται με επιτυχία ήδη σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συμβάλει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την απαλλαγή της δωρεάν διάθεσης μετοχών και διατακτικών εσωτερικού τουρισμού από τη φορολογία εισοδήματος των εργαζομένων. Αυτή η ρύθμιση είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκή τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τις επιχειρήσεις, ιδίως τις επιχειρήσεις του τουρισμού που έχουν πληγεί πάρα πολύ από την κρίση της πανδημίας.
Με σχετική ρύθμιση παρέχεται η δυνατότητα να εκπίπτουν πάσης φύσεως δαπάνες των ιερών Μονών του Αγίου Όρους από εισοδήματα που προέρχονται από εκμίσθωση ακινήτων. Έτσι, ενισχύεται το θρησκευτικό και φιλανθρωπικό έργο των ιερών Μονών.
Επεκτείνεται η απαλλαγή που ισχύει για τον φόρο κληρονομιάς της κινητής περιουσίας και για τη φορολογία δωρεών που αφορούν κινητά περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων υπηκόων κατοίκων εξωτερικού.
Ενισχύονται τα κίνητρα για την αγορά πρώτης κατοικίας. Αυτό επιτυγχάνεται με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης χρηματικών δωρεών και γονικών παροχών από γονείς προς τέκνα για την αγορά πρώτης κατοικίας. Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζεται η πραγματική συμβολή των γονέων στη στήριξη και στην αντιμετώπιση των αναγκών της οικογένειας. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και μία στήριξη και δίνει ώθηση και στην οικοδομική δραστηριότητα.
Θεσπίζεται η αναστολή υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ και για τους αλιείς παράκτιας αλιείας. Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει τη συμβολή του πρωτογενούς τομέα στην οικονομία μας και στηρίζει την προσπάθεια των ανθρώπων αυτών, αγροτών και αλιέων, να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας.
Επιπλέον, καθιερώνεται νέο σύστημα προοδευτικής φορολόγησης επιβατικών αυτοκινήτων. Με την επαναφορά της προοδευτικής φορολόγησης σε σχέση με την κλιμακωτή, η οποία ίσχυε με τον προηγούμενο νόμο, ο τρόπος φορολόγησης των οχημάτων γίνεται δικαιότερος. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Με τον νόμο που ψήφισε το 2016 η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εάν ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο είχε δασμολογητέα αξία 14.000 ευρώ, είχε τέλος ταξινόμησης επί 4%. Εάν το ίδιο αυτοκίνητο της ίδιας παλαιότητας, με ένα στοιχείο εξοπλισμού επιπλέον και διαφορά δασμολογητέας αξίας 1, 2, 3 ή 5 ευρώ, θα πλήρωνε τέλος ταξινόμησης επί 8% επί ολόκληρου του ποσού, δηλαδή διπλάσιο τέλος ταξινόμησης για το ίδιο ακριβώς αυτοκίνητο.
Με το κατατεθειμένο νομοσχέδιο, ο πολίτης θα πληρώνει διπλάσιο τέλος ταξινόμησης μόνο για το υπερβάλλον ποσό, δηλαδή για το 1,2,3, 5 ευρώ επιπλέον των 14.000 ευρώ. Δηλαδή, τα αυτοκίνητα της ίδιας παλαιότητας και κατηγορίας θα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι ο νόμος γίνεται δικαιότερος και συνταγματικός, γιατί πληροί και την αρχή της αναλογικότητας. Έτσι έχουμε μείωση του αναλογούντος τέλους ταξινόμησης για την πλειοψηφία των οχημάτων, αύξηση των εσόδων του κράτους και, κυρίως, μείωση για τα αυτοκίνητα από 1.400 κυβικά έως 2.000 κυβικά –αυτοκίνητα που είναι και τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιεί ο μέσος πολίτης- και βεβαίως όφελος για τον πολίτη.
Καταργείται, επίσης, με το παρόν σχέδιο νόμου και η διάταξη περί εφαρμογής του ιστορικού τέλους, μία διάταξη που έφερε πάρα πολλά προβλήματα όσον αφορά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και διαμαρτυρίες γιατί υπήρχαν καθυστερήσεις έξι, οκτώ και δέκα μηνών, αλλά και απώλεια εσόδων για το κράτος.
Η έκπτωση της τάξης 75% για τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα δημιουργεί μία νέα αγορά αυτοκινήτου και δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί και στη χώρα μας ο αυτοκινητιστικός τουρισμός. Με απλά λόγια, για ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο που μέχρι σήμερα ο πολίτης ήταν αναγκασμένος να πληρώνει 10.000 ευρώ, με τη διάταξη που εισάγεται στο παρόν σχέδιο νόμου θα πληρώνει 2.500 ευρώ.
Το ίδιο, κύριε Υπουργέ –το έχουμε πει και στις Επιτροπές- θα μπορούσε να ισχύσει και για τα ασθενοφόρα. Επίσης, θα μπορούσε –και είναι μία πρόταση- να καταργηθεί το περιβαλλοντικό των 1.000 ευρώ για τα αυτοκίνητα EURO 5 μόνο για τα αγροτικά και τα επαγγελματικά.
Με το νέο αυτό σύστημα φορολόγησης δίνονται κίνητρα για να ανανεωθεί ο στόλος των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν, με νέα φιλικότερα προς το περιβάλλον αυτοκίνητα. Γενικότερα, ευνοείται η εισαγωγή νεώτερων αυτοκινήτων και τονώνεται η αγορά των αυτοκινήτων. Παράλληλα, μειώνεται ακόμα περισσότερο το τέλος ταξινόμησης υβριδικών αυτοκινήτων χαμηλών ρύπων, καθώς και πλήρης απαλλαγή για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.
Ενισχύεται έτσι η ανταγωνιστικότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας που σχετίζεται και με τη ναυτιλία. Χορηγούνται απαλλαγές από δασμούς, ειδικό φόρο κατανάλωσης και φόρου κατανάλωσης σε είδη για τον εφοδιασμό επαγγελματικών πλοίων.
Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα εισιτήρια των αθλητικών αγώνων. Στόχος είναι η διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα –ή ακόμα και η μείωση- των τελικών τιμών των εισιτηρίων, καθώς και η τόνωση της ζήτησης αυτών. Συνεπώς, ενισχύονται έμμεσα με αυτόν τον τρόπο και οι ομάδες, οι ΠΑΕ, οι αθλητικοί σύλλογοι, που κι αυτοί επλήγησαν από την κρίση της πανδημίας.
Μειώνεται η προκαταβολή φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2019. Είναι μία σημαντική παρέμβαση για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων μέσα από την αύξηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.
Οι παρεμβάσεις στο πεδίο της εξώδικης επίλυσης των εκκρεμών φορολογικών διαφορών ενώπιον των δικαστηρίων είναι σημαντικές. Αποσκοπούν στην ταχεία επίλυση των διαφορών, στην αποσυμφόρηση της διοικητικής δικαιοσύνης και την τόνωση των φορολογικών εσόδων. Ενσωματώνονται ευρωπαϊκές Οδηγίες, οι οποίες αφορούν τη θεσμοθέτηση μηχανισμού επίλυσης φορολογικών διαφορών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προβλέπεται η διοικητική συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού και η θέσπιση κανόνων εναντίον της φοροδιαφυγής. Με βάση τους νέους αυτούς κανόνες επιδιώκεται να προσδιορίζεται ορθότερα το φορολογητέο εισόδημα στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου τροποποιήθηκε και οριοθετείται το πλαίσιο λειτουργίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Τέλος, ένα από τα σημαντικότερα ίσως κεφάλαια του παρόντος νομοσχεδίου είναι οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τη συνεισφορά του Δημοσίου για την αποπληρωμή δανείων για δανειολήπτες πρώτης κατοικίας που έχουν πληγεί από τις δυσμενείς συνέπειες του κορωνοϊού. Οι ρυθμίσεις αυτές συνοψίζονται στο Πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, το οποίο αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο είναι σημαντικά διευρυμένο σε σχέση με τον ν.4605/2019 της προηγούμενης Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον Φεβρουάριο του 2019 κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Στη συνέχεια διαμόρφωσε ένα πλαίσιο το οποίο δεν εξασφάλιζε την προστασία του συνόλου των δανειοληπτών. Έτσι, κληρονομήσαμε ένα πλαίσιο που αφορούσε δάνεια, τα οποία ήταν μη εξυπηρετούμενα μέχρι τις 31.12.2018.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δημιουργεί ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης δανείων που περιλαμβάνει και ενήμερους δανειολήπτες. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, με το οποίο το κράτος θα επιδοτεί σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων για στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, με υποθήκη την κύρια κατοικία των πληγέντων από τις συνέπειες του κορωνοϊού.
Πιο συγκεκριμένα, με το Πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ γίνεται ένα σημαντικό βήμα ως προς τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Διευρύνεται το είδος των δικαιούχων και καλύπτονται όλες οι κατηγορίες των πληγέντων από τις συνέπειες της πανδημίας. Η νέα ρύθμιση περιλαμβάνει φυσικά πρόσωπα, εργαζόμενους και κλάδους που έχουν πληγεί και ελεύθερους επαγγελματίες, ανέργους που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη, φυσικά πρόσωπα με μείωση μηνιαίου μισθού, επαγγελματίες που παρουσίασαν μείωση της εμπορικής δραστηριότητάς τους –δηλαδή, παρουσίασαν μείωση άνω του 20% ΦΠΑ το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, δικαιούχους που έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο.
Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες πληγέντων παρέχεται κρατική επιδότηση τόσο για τα εξυπηρετούμενα, όσο και για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που φτάνουν κατά περίπτωση μέχρι και 600 ευρώ. Η καινοτομία του προγράμματος είναι ότι για πρώτη φορά επιβραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες με εξυπηρετούμενα δάνεια, που έχουν πληγεί από την πανδημία. Με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών, ενισχύεται η κοινωνική συνοχή, στηρίζονται οι ευάλωτες κοινωνικές τάξεις, καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών και περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων εξαιτίας της πανδημίας.
Συνοψίζοντας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρώ πως το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, αποτελεί μία ακόμη πετυχημένη παρέμβαση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών. Το οικονομικό επιτελείο, ερμηνεύοντας τις συνέπειες της κρίσης, τις ανάγκες και τα προβλήματα της κοινωνίας, καταθέτει ένα νομοσχέδιο που έρχεται να στηρίξει όλους όσους έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Δίνει λύσεις σε ζητήματα που αφορούν τον ελληνικό λαό, ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας, κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συνεπείς στις δεσμεύσεις τους, με αποτελεσματικές παρεμβάσεις στηρίζουν την ελληνική οικογένεια, την επιχειρηματικότητα, την εργασία και ακόμα και σε πολύ δύσκολες στιγμές, όπως αυτές που ζούμε σήμερα, που αφορούν σε μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν τη βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης προς όφελος όλου του ελληνικού λαού. Αυτόν τον στόχο εξυπηρετεί το παρόν νομοσχέδιο, το οποίο φυσικά στηρίζουμε και καλούμε και όλες τις παρατάξεις της Βουλής να πράξουν το ίδιο.
Σας ευχαριστώ.