4 Μαρτίου 2020
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Πριν ξεκινήσω την τοποθέτησή μου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρία Πρόεδρε και κύριοι Υπουργοί, πρέπει να κάνω ένα σχόλιο για αυτά που ειπώθηκαν από τον κ. Φάμελλο όχι προσωπικά, αλλά όσον αφορά τις απόψεις του κόμματός του.
Η χώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν γεννήθηκε από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Η χώρα υπήρχε και πριν και ήταν ισχυρός γεωπολιτικός παράγοντας από τότε. Δεν αναβαθμίστηκε επί των ημερών σας, όπως πιστεύετε, που αναγκαστήκατε να εφαρμόσετε μία πολιτική την οποία δεν πιστεύατε. Γιατί όταν εμείς τοποθετούσαμε τη χώρα στη Δύση και λέγαμε το «Ανήκουμε εις τη Δύση» εσείς φωνάζατε «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» και «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι». Και τώρα έρχεστε και υποκλίνεστε σε αυτούς.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Το λέμε και τώρα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ: Το λέτε, αλλά δεν το κάνετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κύριε συνάδελφε, μην απαντάτε. Παρακαλώ συνεχίστε την ομιλία σας.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Θέλετε να ξεχάσετε και να ξεχάσουμε όλοι το παρελθόν σας.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΑΡΑ: Εσείς τι κάνατε;
(Θόρυβος στην Αίθουσα από την πτέρυγα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κύριοι συνάδελφοι, σας παρακαλώ, αφήστε να τελειώσει, γιατί δεν έχουμε και τον χρόνο.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Σας ακούσαμε με ευλάβεια. Δεν ξέρω γιατί οργίζεσθε.
Φυσικά και έχουμε διαφορετική αντίληψη στον τρόπο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού. Εσείς, φυσικά, θα θέλατε τα σύνορα να είναι ανοικτά και όλους εδώ, όπως κάνατε τόσα χρόνια, εμείς θέλουμε τα σύνορα κλειστά και ελεγχόμενα και τώρα μάλιστα που δεχόμαστε μια επίθεση είμαστε υπερήφανοι και για τις Ένοπλες Δυνάμεις και για την Κυβέρνησή μας και για τον Πρωθυπουργό που υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δικαιώματα και τα σύνορά μας.
Εσείς, φυσικά, θα θέλατε να δώσουμε ιθαγένεια σε όλους. Εμείς, για να δώσουμε το μήνυμα, αναστέλλουμε για έναν μήνα τη χορήγηση ιθαγένειας σε αυτούς. Αυτή είναι η χαώδης, η χαοτική διαφορά μας που ελπίζω -γιατί κάνατε βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, προς τη λογική και την κανονικότητα- τα επόμενα χρόνια να πετύχετε και άλλα.
Κύριε Υπουργέ, όσον αφορά το νομοσχέδιο: Για να καταλάβει κανείς και να καταλάβουμε όλοι για τη σπουδαιότητα και τη σημαντικότητα ενός νομοθετήματος, όπως συγκεκριμένα τον νόμο που εισήχθη σήμερα και συζητείται στο τέλος για ψήφιση στη Βουλή, πρέπει κατ’ αρχήν να καταλάβουμε, να μελετήσουμε και να γνωρίζουμε το παρελθόν και να αποτυπώσουμε και το παρόν.
Τι έχουμε να πούμε για το παρελθόν; Ποια είναι η κατάσταση σήμερα, όπως πάρα πολύ εύστοχα αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση; Τι έχουμε; Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί βρίσκονται σε βαθιά κρίση, θεσμική και οικονομική, για πολλές δεκαετίες, για χρόνια πολλά. Στη χώρα υπάρχουν τέσσερις χιλιάδες πεντακόσιοι δύο συνεταιρισμοί ενεργοί, σε λειτουργία και ενήμεροι στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συλλόγων οκτακόσιοι δέκα εννιά. Ανενεργοί τελείως δύο χιλιάδες ογδόντα οκτώ συνεταιρισμοί και ούτε συμβούλια, ούτε κίνηση, ούτε διαδικασίες και εκατόν είκοσι δύο αγροτικοί συνεταιρισμοί σε εκκαθάριση που κρατά πάρα-πάρα πολλά χρόνια. Αυτή είναι η κατάσταση.
Τι έπρεπε, λοιπόν, να κάνουμε; Να διαιωνίζουμε αυτήν την κατάσταση; Δεν χρειαζόταν μια παρέμβαση; Αυτά τα προβλήματα ήρθε να αντιμετωπίσει και ο δικός σας νόμος, ο ν. 4384/2016, αλλά δυστυχώς -και λέω δυστυχώς, γιατί θέλαμε να πετύχει- απέτυχε και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις επιδείνωσε την κατάσταση λόγω των περίπλοκων γραφειοκρατικών διαδικασιών που εισήγαγε και προέβλεπε.
Τι κάνει το σημερινό νομοσχέδιο; Τι κάνει η Κυβέρνηση; Τι κάνει ο Υπουργός με τις διατάξεις που συζητάμε σήμερα; Αλλάζει ριζικά και εντελώς το συνεταιριστικό τοπίο. Αλλάζει τη φιλοσοφία και τη λογική του συνεταιρίζεσθαι. Δεν είναι προσκολλημένος στο παρελθόν, βλέπει το μέλλον. Στόχος του είναι η δημιουργία υγειών αγροτικών επιχειρήσεων. Έχουμε διαφορά σε αυτό: Επιχειρήσεις που να κινούνται με ιδιωτικά κριτήρια, χωρίς την παρέμβαση του κράτους, επιχειρήσεις που να είναι ευέλικτες, που να έχουν εμπορική δραστηριότητα και να μην λειτουργούν όπως οι μέχρι τώρα περισσότερες που εξαντλούνται μόνο στη συλλογή των προϊόντων, αλλά να πάνε και στη μεταποίηση, να πάνε και στην τυποποίηση, να πάνε και στην εμπορεία έτσι ώστε να έχουν και κέρδος. Γι’ αυτό δίνεται η δυνατότητα με αυτό το νομοσχέδιο στα μέλη να ορίζουν αυτοί οι ίδιοι τον τρόπο λειτουργίας και τον τρόπο που θέλουν να δραστηριοποιηθούν συντάσσοντας οι ίδιοι το καταστατικό τους. Είναι μια σημαντική παρέμβαση, μια καινοτομία αυτό. Δίνει τη δυνατότητα σε δέκα μέλη και κατά περίπτωση και σε πολύ πιο λίγα ανάλογα με τις περιοχές να ιδρύσουν συνεταιρισμό, να συνεταιριστούν και τη δυνατότητα να συμμετέχουν στους συνεταιρισμούς και επιχειρηματίες, χρηματοδότες, όπως τους είπατε, έτσι ώστε οι συνεταιρισμοί να μπορέσουν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους.
Επιδιώκεται η ενίσχυση του οικονομικού ρόλου της γυναίκας συμμετέχοντας σε ευέλικτα σχήματα μέχρι πέντε μέλη σε συνεταιρισμούς έτσι ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος της γυναίκας στην αγροτική οικονομία. Στόχος, επιδίωξη και φιλοσοφία της Κυβέρνησης είναι με το παρόν νομοσχέδιο να δώσουμε μια αναζωογόνηση, μια ανάπτυξη στην αγροτική οικονομία και στην αγροτική ανάπτυξη.
Τώρα θέλω να πω δύο κουβέντες και για την τροπολογία που εισάγετε, κύριε Υπουργέ, -και συγχαρητήρια- διότι αυτό το πρόβλημα ταλανίζει πολλούς συμπατριώτες μας επί δεκαετίες. Περίπου είκοσι χρόνια έχει από τότε που ξεκίνησε αυτό το θέμα και αφορά τις αστικές και τις ποινικές διώξεις σε μέλη διοικητικών συμβουλίων συνεταιρισμών για οφειλές, όπως πολύ χαρακτηριστικά διευκρινίσατε, στο Δημόσιο και στους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Και βεβαίως, πολύ σωστά μπαίνει στη διάταξη ότι η αναστολή από τη δίωξη θα ισχύει για πέντε χρόνια και δεν επιτρέπεται η παράταση στον ίδιο εκκαθαριστή, διότι είχαμε τα τελευταία χρόνια μια διαδικασία-σύρσιμο του ίδιου εκκαθαριστή για χρόνια έτσι ώστε να τελειώνει αυτό, να απαλλαγούν όσοι είναι έντιμοι και να καταδικαστούν όσοι έχουν θέματα -δεν έχουμε κανέναν ρόλο σε αυτό- για να τελειώνει η ταλαιπωρία, διότι πολλοί άνθρωποι είναι όμηροι αυτής της κατάστασης ή έχουν δεσμευμένες περιουσίες και δεν μπορούν να δραστηριοποιηθούν.
Φανταστείτε ότι αν πάρει άλλα δεκαπέντε χρόνια αυτό, θα γεράσουν οι άνθρωποι, θα φύγουν από τη ζωή και δεν θα μπορέσουν να αποδεσμευτούν, θα είναι όμηροι αυτής της κατάστασης στην οποία κληθήκαμε να δώσουμε λύση. Πολλές φορές κάναμε παρεμβάσεις και σαν Αντιπολίτευση και σαν Κυβέρνηση προηγούμενα, αλλά δεν μπορέσαμε να δώσουμε λύση.
Συγχαρητήρια, τώρα, κύριε Υπουργέ, που δίνετε έστω και πρόσκαιρη λύση σε αυτό το θέμα, αλλά οι εκκαθαριστές να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)