11 Φεβρουαρίου 2020
Το 2017 ολοκληρώθηκε η καθιέρωση της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και σήμερα είμαστε μαζί , με εσάς που είχατε την ιδέα, με εσάς που αγωνιστήκατε για την καθιέρωσή της.
Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Πέρα από το γεγονός αυτό, πρέπει να προχωρήσουμε το αίτημα στον ΟΗΕ για καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.
Πρέπει αυτή την ημέρα να μην την γιορτάζουμε ως μνημόσυνο για μία γλώσσα που χάνει.
Αυτή η μέρα πρέπει να είναι, μέρα κορύφωσης των εκδηλώσεων, μέσα από τις οποίες θα πρέπει να δώσουμε να καταλάβουν οι νεώτεροι και όσοι δεν γνωρίζουν τι σημαίνει Ελληνική Γλώσσα. Τι σημαίνει μία γλώσσα που έχει συνεχή και ζώσα παρουσία 4.000 χρόνων στον ίδιο χώρο και στον ίδιο λαό.
Πόσο συγκλονιστικό είναι το συναίσθημα να μιλάς και ταυτόχρονα να καταλαβαίνεις τι λες . Να εκστομίζεις λέξεις και παράλληλα να καταλαβαίνεις τη σημασία τους.
Να διαισθάνεσαι και να νιώθεις την απεραντοσύνη αυτής της γλώσσας, της γλώσσας της σύγχρονης πληροφορικής, της γλώσσας που οι τόνοι της είναι σημεία μουσικά , της γλώσσας που δεν έχει όρια και οδηγεί το πνεύμα και τη σκέψη στο άπειρο.
Η ημέρα αυτή κ. Καθηγητά, φίλε Γιάννη πρέπει να φροντίσουμε να είναι μία μέρα, που θα αναδεικνύεται η ανάγκη διατήρησης ζωντανής αυτής της γλώσσας.
Της πρώτης διεθνούς γλώσσας επί Μεγάλου Αλεξάνδρου και Ελληνιστικών χρόνων.
Της γλώσσας που έδωσε την μουσικότητά της στους Λατίνους.
Της γλώσσας που έχουν γραφτεί τα πρώτα θρησκευτικά κείμενα, για τη λατρεία των 12 θεών του Ολύμπου, την Χριστιανική θρησκεία, της γλώσσας που έγραψαν τα Ευαγγέλια, οι Ευαγγελιστές ο Ματθαίος, Ιωάννης και Λουκάς, της γλώσσας του Απόστολου Παύλου.
Της γλώσσας που γράφτηκαν τα πρώτα θεατρικά έργα των τραγωδιών του Σοφοκλή του Αισχύλου και του Ευριπίδη. Της γλώσσας με την οποία ο Αριστοφάνης έγραψε τις πρώτες του Κωμωδίες, της γλώσσας που έγραψε ο Θουκυδίδης, ο Ηρόδοτος, μεγάλοι φιλόσοφοι ο Αριστοτέλης, ο Σωκράτης.
Της γλώσσας που έχουν γραφτεί τα πρώτα μαθηματικά από τον Πυθαγόρα , τα κείμενα της Ιατρικής από τον Ιπποκράτη.
Αλλά και τα έργα των σύγχρονων του Κωστή Παλαμά, του Σολωμού , του Ρίτσου ,του Νομπελίστα του Σεφέρη , του Καβάφη.
Η Ελληνική γλώσσα είναι μοναδική. Έχει προσφέρει τα μέγιστα στον Παγκόσμιο Πολιτισμό. Και είναι βαρύ το φορτίο και η ευθύνη μας να προσπαθήσουμε να την διατηρήσουμε ζωντανή.
Είναι μεγάλη η ευθύνη, πρωτίστως ημών των πολιτικών , να φροντίσουμε να στηρίξουμε προσπάθειες και πρωτοβουλίες έτσι ώστε η γλώσσα η Ελληνική που διατηρήθηκε σε πολύ δύσκολα χρόνια, σε χρόνια κατοχής , να διαδοθεί και στις επόμενες γενιές .
Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι σύλλογοι , οι ομοσπονδίες, η εκκλησία , έχουν μεγάλη ευθύνη απέναντι στις νέες γενιές να διατηρήσουν και να διαδώσουν την Ελληνική Γλώσσα.