12 Δεκεμβρίου 2019
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Πιστεύω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι κανείς δεν θα υπάρχει σήμερα μέσα σε αυτή την Αίθουσα που να διαφωνεί πως το σημερινό νομοσχέδιο που συζητάμε και έχει σχέση με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους είναι ένα ζήτημα υψίστης σημασίας, εθνικής σημασίας και βεβαίως και ιστορικής σημασίας για την Ελλάδα.
Βεβαίως, έχει σημασία η οπτική γωνία από την οποία κάνεις αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα, δηλαδή αν κανείς το αντιμετωπίζει με στενά κομματικούς όρους –ωφελιμίστικους, αν θέλετε- αν κανείς πιστεύει ότι εάν δοθεί αυτό το δικαίωμα, υπάρχει περίπτωση να ενισχυθούν κάποια αντίπαλα κόμματα ή στρατόπεδα -είναι κάτι που δεν συμβαίνει στην ουσία, διότι όσοι παρακολουθούμε τους συμπατριώτες μας στο εξωτερικό γνωρίζουμε ότι και εκεί οι τάσεις δημιουργούνται από τις πολιτικές τάσεις που επικρατούν και δημιουργούνταιστη συγκεκριμένη περίοδο στη χώρα μας- ή αν κάποιος το βλέπει από μία οπτική γωνία πιο ευρεία, με πιο ευρύ πνεύμα, στην πραγματική του διάσταση, την εθνική και την οικουμενική.
Δεν θα σταθώ καθόλου στα τεχνικάθέματα, δηλαδή ποιες ήταν οι θέσεις των κομμάτων, ποια ήταν η θέση της Νέας Δημοκρατίας για το ζήτημα, ποιους όρους και προϋποθέσεις έβαλαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Θα σταθώ, όμως και θα επισημάνω την υπέρβαση που έγινε και έκανε η Νέα Δημοκρατία και τον συμβιβασμό, υποχωρώντας από τις αρχικές της θέσεις, για να πετύχουμε επιτέλους να γίνει πράξη αυτό το αίτημα σαράντα πέντε χρόνων από τους Έλληνες του εξωτερικού, να ψηφίζουν δηλαδή στον τόπο κατοικίας τους και να εκπροσωπούνται με την αύξηση των εδρών της επικρατείας στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Και βεβαίως, πρέπει να σταθούμε και στη διαπραγματευτική ικανότητα του παριστάμενου Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος με πολλή ευελιξία συμβίβασε όλες σχεδόν τις τάσεις και κατάφερε να φέρει ένα νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίζεται σχεδόν από το σύνολο του Κοινοβουλίου. Του αξίζουν, βεβαίως, τα εύσημα, αλλά και στα κόμματα για τη συναίνεση που έδειξαν στο συγκεκριμένο θέμα.
Πέρα, όμως, από τα τεχνικά θέματα, τους όρους και τις προϋποθέσεις που βάζει κάθε πλευρά και μας απασχόλησαν τις προηγούμενες μέρες αλλά και σήμερα στη συζήτηση, δεν πρέπει να μας διαφεύγει -και αυτό νομίζω ότι είναι το σημαντικό- το γεγονός της επιρροής, της επίδρασης, της ενεργοποίησης και της ανταπόκρισης που θα έχει η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου στους Έλληνες του εξωτερικού.
Διότι πιστεύω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι με τον τρόπο αυτό το ελληνικό Κοινοβούλιο και η Ελλάδα ανοίγουν νέες γέφυρες, νέους δρόμους επανασύνδεσης και επικοινωνίας με τους Έλληνες του εξωτερικού και ενισχύουν ή –αν θέλετε- και επανακτούν τη σχέση των Ελλήνων του εξωτερικού με την Ελλάδα και όχι μόνο με την πρώτη γενιά, αλλά και με τη δεύτερη και την τρίτη γενιά η οποία κινδυνεύει να χάσει τις ρίζες της και τους δεσμούς της με την Ελλάδα.
Αυτός νομίζω ότι είναι και ο βασικός λόγος που στη Νέα Δημοκρατία ζητούσαμε ελεύθερη και καθολική ψήφο, για να δοθεί η δυνατότητα σε όλους του Έλληνες του εξωτερικού, σε όσους, βέβαια, έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές.
Διότι δεν πρέπει να μας διαφεύγει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι είμαστε ένα έθνος που από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα δεν περιορίστηκε στα σύνορα ενός κράτους. Οι Έλληνες του εξωτερικού εκτιμάται ότι αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 του πληθυσμού της Ελλάδος, κατ’ άλλους είναι ίσως περισσότεροι.
Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα: Θέλουμε όλοι αυτοί να διατηρήσουν, ακόμα και να ενισχύσουν ή να επανακτήσουν, αν έχουν χάσει τη σχέση τους με την ελληνική πολιτεία; Νομίζω ότι το ερώτημα δεν θέλει καμμία απάντηση. Απαντάται από την ίδια την ιστορία. Κάθε φορά που κυριάρχησε η αντίληψη για μία μικρή Ελλάδα, για μία φοβική Ελλάδα, κλεισμένη στα σύνοράτης, τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά. Και κάθε φορά που επικράτησε το ανοιχτό πνεύμα, το οικουμενικό πνεύμα, το ενιαίο πνεύμα, ο ελληνισμός μεγαλούργησε.
Από τους Έλληνες του εξωτερικού, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε μόνο να κερδίσουμε εθνικά και οικονομικά και πολιτισμικά. Πρέπει να επιδιώξουμε με κάθε τρόπο να τους φέρουμε κοντά μας και η ελεύθερη άσκηση του δικαιώματός τους είναι ένας σημαντικός τρόπος για να ενισχύσουμε τη σχέση τους, να επαναφέρουμε τις σχέσεις τους με την Ελλάδα.
Σε μία περίοδο που η χώρα μας και ο κυπριακός ελληνισμός προκαλείται και απειλείται από τον τουρκικό επεκτατισμό, ο ελληνισμός μόνο ενωμένος στο σύνολό του μπορεί να αντιμετωπίσει τον τουρκικό επεκτατισμό. Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα ενώνουν τον ελληνισμό και θα μεγαλώνουν την Ελλάδα, αλλά και τη δύναμή της. Μία τέτοια διάσταση έχει το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα. Γι’ αυτό καλώ όλα τα κόμματα να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο, για να δώσουμε έτσι ένα μήνυμα ενότητας και αρραγούς μετώπου στους επίβουλους του έθνους.
Σας ευχαριστώ πολύ.