27 Νοεμβρίου 2019
Η ΔΕΗ έφτασε στα όρια της κατάρρευσης και φαντάζομαι ότι κανείς δεν διαφωνεί σε αυτή την αίθουσα γι αυτό . Παρελήφθη το 2015 από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με 90 εκατομμύρια κέρδη και παρεδόθη το 2019 στη νέα κυβέρνηση της ΝΔ με ζημίες 900 εκατομμύρια και φαντάζομαι ότι και γι αυτό δεν διαφωνεί κανείς. Η μετοχή της από το 2015 έχασε το μεγαλύτερο μέρος της αξίας της. Τον Απρίλιο του 2019 ο Ορκωτός Ελεγκτής και εν προκειμένω η Ernst & Young έθεσε σοβαρό θέμα βιωσιμότητας της επιχείρησης. Δεν πιστεύω να διαφωνεί κανείς γι αυτό.
Θυμόμαστε όλοι τότε τους τίτλους επικαιρότητας εκείνης της περιόδου.
« Η ΔΕΗ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ» Αυτό ήταν το μότο. Σ΄αυτή την κατάσταση παρέλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούλιο του 2019 τη μεγαλύτερη και τη σημαντικότερη επιχείρηση της Χώρας. Με σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και λειτουργίας. Αυτά είναι γνωστά και νωπά και τα θυμόμαστε όλοι.
Ο νέος Υπουργός Περιβάλλοντος και οι συνεργάτες του , ο κ. Χατζηδάκης, προχώρησε στην άμεση και χωρίς καθυστερήσεις λήψη μέτρων , συμπεριλαμβανομένων και των μέτρων για την τιμολογιακή πολιτική και την κατάργηση των διαγωνισμών ΝΟΜΕ που ζημίωσαν την επιχείρηση με 600 εκατομμύρια, για να ενισχύσει τη ρευστότητα της επιχείρησης και να την κρατήσει ζωντανή και σε λειτουργία, και το πέτυχε αυτό. Παράλληλα προχώρησε ταχύτατα στην εκπόνηση ενός σχεδίου διάσωσης, εξυγίανσης και ανάτασης της εταιρείας, αλλά και αντιμετώπισης των κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν την ενέργεια στη Χώρα μας, με έμφαση στη φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη, κάτι που τονίζει και ο Πρωθυπουργός κάθε φορά που του δίνεται η ευκαιρία.
Αυτά είναι τα ζητήματα που έρχεται να αντιμετωπίσει το σημερινό νομοσχέδιο που συζητάμε και καλούμαστε να ψηφίσουμε σήμερα στην Ολομέλεια της βουλής. Και αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση, να σωθεί η μεγαλύτερη επιχείρηση ενέργειας στη Χώρα.
Το νομοσχέδιο εισάγει σειρά μέτρων για τον εκσυγχρονισμό και την εξυγίανση της επιχείρησης, μεταξύ των οποίων η απολιγνιτοποίηση, το άνοιγμα στις ΑΠΕ, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΔΗΕ και η αλλαγή στον τρόπο πρόσληψης υπαλλήλων, έτσι ώστε να καταστεί μία ανταγωνιστική, σύγχρονη και αποδοτική επιχείρηση προς όφελος και της Εθνικής οικονομίας αλλά και των καταναλωτών.
Προχωρά στον Εταιρικό μετασχηματισμό της ΔΕΠΑ και στο διαχωρισμό των κλάδων υποδομών , Διεθνών έργων και εμπορίας με τέτοιο τρόπο που να διασφαλίζει τη διαφάνεια , τον υγιή ανταγωνισμό και την προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών, έτσι ώστε να μπορέσει να επεκτείνει το δίκτυο σε όλη τη Χώρα προς όφελος πάλι των καταναλωτών αλλά και για το δημόσιο συμφέρον. Επίσης το νομοσχέδιο εισάγει ρυθμίσεις για τη στήριξη και το άνοιγμα της αγοράς των ΑΠΕ.
Προβλέπει μεταξύ των άλλων κ. Υπουργέ εγκατάσταση ΑΠΕ και σε γη υψηλής παραγωγικότητας σε ποσοστό μέχρι 1%. Νομίζω ότι αυτό χρειάζεται προσοχή, γιατί η Χώρα μας δεν έχει πολλές εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας. Έχουμε εκτάσεις άγονες, ορεινές που μπορούν να εγκατασταθούν ΑΠΕ και να δώσουν και εισοδήματα στους κατοίκους. Θέλει προσοχή, πώς θα το διαχειριστούμε αυτό το θέμα της εγκατάστασης των ΑΠΕ σε γη υψηλής παραγωγικότητας.
Τέλος το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων και την ηλεκτροκίνηση, που είναι το μέλλον πιστεύω, και σε αυτό συμφωνούμε όλοι, στις μεταφορές.
Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να απαλλαγούμε από έναν στενόμυαλο και στερούμενο οράματος προγραμματισμό.
Καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις για τη διάσωση της μεγαλύτερης Επιχείρησης της Χώρας.
Καλούμαστε να συμμετάσχουμε σε έναν ευρωπαϊκών προδιαγραφών σχεδιασμό προκειμένου να εκσυγχρονίσουμε τη Δ.Ε.Η. και να την καταστήσουμε ναυαρχίδα στην ενεργειακή μεταρρύθμιση, για να έχουμε μία λειτουργική και ανταγωνιστική αγορά ενέργειας.
Για τους λόγους αυτούς κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας καλώ, λαμβάνοντας τολμηρές και οραματικές αποφάσεις , να σπάσουμε τα δεσμά που μας κρατούν καθηλωμένους και να απογειώσουμε τη Χώρα. Σας καλώ να στηρίξουμε το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα στη βουλή για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ. Σας ευχαριστώ πολύ.