9 Δεκεμβρίου 2014
Θεσσαλονίκη 8 Δεκεμβρίου 2014 –
Σάββας Αναστασιάδης «…..Λένε τα πάντα, υπόσχονται τα πάντα, καταγγέλλουν τα πάντα,……»
Ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Ν. Δ. κ. Σάββας Αναστασιάδης, στην εισήγησή του για το Σ/Ν του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2015», απαντώντας στα όσα ανέφερε συνάδελφός του ότι η Ιρλανδία και άλλες Χώρες βγήκαν από το μνημόνιο , μεταξύ άλλων είπε:
« Όμως, είπε τη μισή αλήθεια, γιατί η άλλη μισή δεν τον βολεύει. Δεν είπε ότι σε αυτές τις χώρες όλες οι πολιτικές δυνάμεις συντάχθηκαν με τη νόμιμα εκλεγμένη Κυβέρνηση και στήριξαν και βοήθησαν για να βγει γρήγορα και σύντομα η χώρα από το πρόγραμμα που έχει μπει. Δεν συμπεριφέρθηκαν όπως συμπεριφέρεται εδώ η δική μας Αντιπολίτευση. Η Αντιπολίτευση της Ελλάδας με στείρα άρνηση και το «όχι σε όλα» δημιουργεί προσκόμματα και εμπόδια σε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια και σε κάθε προσπάθεια εφαρμογής του προγράμματος………….».
Συνεχίζοντας την εισήγησή του ο Βουλευτής, αναφέρθηκε στη δύσκολη διαδρομή που διανύσαμε τα τελευταία πέντε χρόνια , στην οποία οδηγηθήκαμε από επιλογές των προηγούμενων δεκαετιών, ενώ για την Κυβέρνηση Σαμαρά και το έργο της μεταξύ άλλων τόνισε: «Η Κυβέρνηση με αίσθημα υψηλής ευθύνης εκπληρώνει το χρέος της σε αυτή τη δύσκολη, την ιστορική συγκυρία, με γνώμονα μόνο το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον των πολιτών…..»
Ο κ. Αναστασιάδης μίλησε για πολιτικές που απομάκρυναν την Ελλάδα από τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τους λίγους Έλληνες πολιτικούς που όταν τόλμησαν να διατυπώσουν τις σκληρές αλήθειες και να προσπαθήσουν να πάρουν μέτρα, ο λαός με την ψήφο του τους απομάκρυνε.
Αναφέρθηκε στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη 1990-1993, που ενώ τόλμησε να πάρει πρωτοβουλίες για να εκσυγχρονίσει τη Χώρα, εισέπραξε βία και αντιστάσεις, και στον Κώστα Καραμανλή που τόλμησε να πει την αλήθεια, ιδιωτικοποίησε κρατικές επιχειρήσεις, έφερε μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη Χώρα ( COSCO) παραχωρώντας την εκμετάλλευση του λιμανιού του Πειραιά, και τότε όχι μόνο κάποιοι ανέτρεψαν την παραχώρηση και καταδίκασαν σε μαρασμό τα λιμάνια της Χώρας, αλλά έβαλαν φωτιές σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα ο Καραμανλής δικαιώνεται αλλά είναι αργά υπογράμμισε ο Βουλευτής.
Κλείνοντας , κατηγόρησε την Αντιπολίτευση ότι έχασε το μέτρο λέγοντας : «…..στην Αντιπολίτευση κάποιοι έχουν χάσει το μέτρο. Λένε τα πάντα, υπόσχονται τα πάντα, καταγγέλλουν τα πάντα,…..»
Για τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και όσα είπε πριν λίγες ημέρες απειλώντας ότι θα λογοδοτήσουν δανειστές, εταίροι και κυβερνήσεις ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την απορία του για το τι ακριβώς εννοεί ο κ. Τσίπρας:
«Τι εννοεί ο κ. Τσίπρας; Εννοεί ότι θα στήσει ειδικά δικαστήρια για τις εκλεγμένες κυβερνήσεις των ξένων χωρών και την εκλεγμένη Κυβέρνηση της Ελλάδας; Θα στήσει ειδικά δικαστήρια για εμάς τους Βουλευτές που στηρίξαμε υπεύθυνα αυτή τη δύσκολη προσπάθεια για να βγάλουμε τη χώρα από αυτό το δύσκολο δρόμο; Όλα αυτά είναι ένδειξη ανευθυνότητας και αμετροέπειας……………. Και δεν σκέφτονται ότι αυτοί μπορεί να πέσουν μέσα στο λάκκο που θέλουν να σκάψουν για τους άλλους. Διότι αν ω μη γένοιτο έρθει η διαχείριση αυτής της κρίσης στα χέρια τους, τι θα κάνουν τότε; Εμείς επιλέγουμε αυτόν το δρόμο και πιστεύουμε ότι είμαστε στη σωστή διαδρομή» .
Ακολουθεί η εισήγηση του κ. Αναστασιάδη:
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Το λόγο έχει ο κ. Αναστασιάδης από τη Νέα Δημοκρατία.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: « Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Οφείλω μια απάντηση σε έναν προλαλήσαντα συνάδελφο, ο οποίος ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι η Ιρλανδία και οι άλλες χώρες έχουν εξέλθει στο χρόνο τους και πολύ γρήγορα από το μνημόνιο. Βεβαίως, έχει δίκιο σε αυτό.
Όμως, είπε τη μισή αλήθεια, γιατί η άλλη μισή δεν τον βολεύει. Δεν είπε ότι σε αυτές τις χώρες όλες οι πολιτικές δυνάμεις συντάχθηκαν με τη νόμιμα εκλεγμένη Κυβέρνηση και στήριξαν και βοήθησαν για να βγει γρήγορα και σύντομα η χώρα από το πρόγραμμα που έχει μπει. Δεν συμπεριφέρθηκαν όπως συμπεριφέρεται εδώ η δική μας Αντιπολίτευση. Η Αντιπολίτευση της Ελλάδας με στείρα άρνηση και το «όχι σε όλα» δημιουργεί προσκόμματα και εμπόδια σε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια και σε κάθε προσπάθεια εφαρμογής του προγράμματος.
Αυτό, λοιπόν, είναι ένα μεγάλο θέμα για τη λειτουργία του πολιτεύματός μας και πρέπει να το σκεφτούμε και να το σκεφτείτε σοβαρά, κύριοι συνάδελφοι.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συζήτηση του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2015 βρίσκει τη χώρα σε μια πολύ κρίσιμη καμπή. Η Ελλάδα απέφυγε τη χρεοκοπία -την οποία πάρα πολλοί προεξοφλούσαν μέχρι πρότινος- με σοβαρή διακυβέρνηση και από τις κυβερνήσεις του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και με μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού.
Η Κυβέρνηση συνεχίζει χωρίς παρεκκλίσεις τη μεγάλη προσπάθεια. Υλοποιεί συστηματικά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών που θα οδηγήσουν τη χώρα στην ασφάλεια και στην πρόοδο. Επιτυγχάνει τους στόχους του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, οι οποίοι επιτρέπουν στη χώρα να ανακτήσει την αξιοπιστία της, την φερεγγυότητά της και την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Ήδη έχουν στεφθεί με επιτυχία οι πρώτες κινήσεις εξόδου της χώρας στις αγορές. Η Κυβέρνηση με αίσθημα υψηλής ευθύνης εκπληρώνει το χρέος της σε αυτή τη δύσκολη, την ιστορική συγκυρία, με γνώμονα μόνο το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον των πολιτών.
Τα τελευταία πέντε χρόνια διανύσαμε μια πάρα πολύ δύσκολη διαδρομή στην οποία οδηγηθήκαμε από επιλογές των προηγούμενων δεκαετιών. Οι όποιες προσπάθειες και φωνές που κατά καιρούς εκδηλώθηκαν για το νοικοκύρεμα του κράτους, συνάντησαν βίαιες αντιδράσεις και τελικά ματαιώθηκαν.
Τα τελευταία δύο χρόνια η Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά τόλμησε και συγκρούστηκε με το κατεστημένο και την παραδοσιακή κουλτούρα της αδράνειας και των βίαιων αντιδράσεων οι οποίες κράτησαν τη χώρα σε στασιμότητα και ακίνητη. Αυτοί οι οποίοι αντιδρούσαν τότε και αντιδρούν ακόμη και σήμερα, ισχυρίζονται ότι δεν κυβέρνησαν ποτέ και ότι δεν έχουν καμία ευθύνη για αυτό που σήμερα βιώνει η χώρα, όμως οι ισχυρισμοί τους είναι λανθασμένοι και το γνωρίζουν και οι ίδιοι γιατί κυβέρνησαν από τα πεζοδρόμια. Εμπόδισαν κάθε προοδευτική και μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Ματαίωσαν -και προσπαθούν ακόμα και σήμερα να ματαιώσουν- τον εκσυγχρονισμό της χώρας.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αγνόησε τα τελευταία χρόνια το πολιτικό κόστος και υλοποίησε ένα γενναίο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που κατατάσσει τη χώρα μας στις σύγχρονες προοδευτικές χώρες.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει αποφύγει την οδυνηρή περιπέτεια των τελευταίων χρόνων αν δεν ακολουθούσε πολιτικές οι οποίες την απομάκρυναν από τα κριτήρια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αντί για αυτό, ακολούθησε πολιτικές οι οποίες προσέφεραν επίπλαστη ευημερία, που για να διατηρηθούν χρειαζόταν ολοένα και περισσότερο δανεισμό.
Κανένας από τους κοινωνικούς εταίρους, όπως και πολλές από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, δεν ήταν πρόθυμοι να ακούσουν τις ενοχλητικές, τις σκληρές αλήθειες. Και όταν λίγοι Έλληνες πολιτικοί τόλμησαν να τις διατυπώσουν δημόσια και να προσπαθήσουν να πάρουν μέτρα, ο λαός με την ψήφο του τους απομάκρυνε.
Θυμίζω την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που τόλμησε το 1990 με 1993 να πει την αλήθεια και να πάρει πρωτοβουλίες για να εκσυγχρονίσει τη χώρα. Εισέπραξε τότε τη βία και τις αντιστάσεις και ο ελληνικός λαός με την ψήφο του τον απομάκρυνε από την εξουσία.
Σήμερα αναγνωρίζονται οι ορθότητες των πρωτοβουλιών του, αλλά, δυστυχώς, είναι πάρα πολύ αργά.
Δύο δεκαετίες αργότερα ο Κώστας Καραμανλής τόλμησε και αυτός να πει την αλήθεια. Ιδιωτικοποίησε κρατικές επιχειρήσεις. Έφερε μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα, παραχωρώντας την εκμετάλλευση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, του Πειραιά, στην κινέζικη COSCO. Κάποιοι τότε ανέτρεψαν την παραχώρηση και του λιμένα της Θεσσαλονίκης και το καταδίκασαν σε μαρασμό. Όμως, και αυτός εισέπραξε την άρνηση, την αντίδραση, το φανατισμό. Και είχαμε φωτιές σε όλη την Ελλάδα, στην Αθήνα, στις μεγάλες πόλεις και στην περιφέρεια. Και αυτός δικαιώνεται σήμερα. Δυστυχώς, όμως, και πάλι είναι αργά.
Σήμερα, χωρίς ταλαντεύσεις και συμβιβασμούς, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά. Αυτό αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2015 που συζητάμε και ο οποίος ανταποκρίνεται, σύμφωνα με τις προβλέψεις του, στην υλοποίηση της στρατηγικής εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της χώρας.
Είναι προϋπολογισμός ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος. Σύμφωνα με αυτόν, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,9%. Η αύξηση αυτή θα επιφέρει οπωσδήποτε σημαντική μείωση της ανεργία, η οποία θα διαμορφωθεί στο 22,4%. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί σε 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ ή στο 3% του ΑΕΠ, που είναι μέσα στους στόχους του προγράμματος. Το χρέος θα μειωθεί στο 171% από το 176% του ΑΕΠ που είναι σήμερα και τα καθαρά έσοδα του κράτους θα φτάσουν τα 50,9 δις ευρώ, αυξημένα κατά 720 εκατομμύρια σε σχέση με πέρυσι.
Σήμερα, λέμε όλη την αλήθεια, χωρίς θριαμβολογίες και πανηγυρισμούς. Εισηγούμαστε έναν προϋπολογισμό ο οποίος επιβεβαιώνει τη δυνατότητα της χώρας να χρηματοδοτεί τη λειτουργία της.
Η Αντιπολίτευση επιμένει στις πρακτικές του χθες. Χρησιμοποιεί ρητορική της ουτοπίας του τύπου «τα λεφτά υπάρχουν» και καλλιεργεί ανεύθυνα και επικίνδυνα αυταπάτες στον ελληνικό λαό. Δεν διδάχθηκε τίποτε από το πρόσφατο παρελθόν!
Εμείς είμαστε σίγουροι ότι ακολουθούμε τη μόνη δυνατή πολιτική που μπορεί να προσφέρει ελπίδα στον τόπο. Άλλωστε, η Αντιπολίτευση και πέρυσι προέβλεψε ότι ο προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί και διαψεύσθηκε. Και θα διαψευστεί και φέτος.
Θα έπρεπε, ίσως, να σκεφτεί πιο σοβαρά και υπεύθυνα. Φαίνεται, όμως, ότι στην Αντιπολίτευση κάποιοι έχουν χάσει το μέτρο. Λένε τα πάντα, υπόσχονται τα πάντα, καταγγέλλουν τα πάντα, χωρίς επίγνωση του τι λέγεται και σε ποιους απευθύνεται.
Πριν λίγες ημέρες ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης απείλησε τους πάντες. Είπε ότι θα λογοδοτήσουν δανειστές, εταίροι, κυβερνήσεις. Τι εννοεί ο κ. Τσίπρας; Εννοεί ότι θα στήσει ειδικά δικαστήρια για τις εκλεγμένες κυβερνήσεις των ξένων χωρών και την εκλεγμένη Κυβέρνηση της Ελλάδας; Θα στήσει ειδικά δικαστήρια για εμάς τους Βουλευτές που στηρίξαμε υπεύθυνα αυτή τη δύσκολη προσπάθεια για να βγάλουμε τη χώρα από αυτό το δύσκολο δρόμο; Όλα αυτά είναι ένδειξη ανευθυνότητας και αμετροέπειας.
Τέτοιες δηλώσεις μπορεί να απευθύνονται στο εσωτερικό της χώρας, όμως πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτές τις ακούνε και τις παρακολουθούν κυβερνήσεις και δυνητικοί επενδυτές απ’ όλο τον κόσμο και δημιουργούν πολιτική αστάθεια. Και δεν σκέφτονται ότι αυτοί μπορεί να πέσουν μέσα στο λάκκο που θέλουν να σκάψουν για τους άλλους. Διότι αν ω μη γένοιτο έρθει η διαχείριση αυτής της κρίσης στα χέρια τους, τι θα κάνουν τότε;
Εμείς επιλέγουμε αυτόν το δρόμο και πιστεύουμε ότι είμαστε στη σωστή διαδρομή.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε».