29 Ιανουαρίου 2012
Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα μισθών, αλλά πρόβλημα θεσμών
Θεσσαλονίκη, 27 Ιανουαρίου 2012
Για περισσότερο από δύο χρόνια, η οικονομική πολιτική που εφαρμόζουν οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν καταπνίξει την όποια επιχειρηματική πρωτοβουλία. Νέα Δημοκρατία, για περισσότερο από δύο χρόνια καταθέτει προτάσεις για αντιστροφή του κλίματος της Οικονομικής ύφεσης, με εφαρμογή μίας πολιτικής που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη. Αποδεικνύεται καθημερινά η ορθότητα των θέσεών μας, αλλά τόσο η προηγούμενη Κυβέρνηση υπό τον κ. Γιώργο Παπανδρέου όσο και η σημερινή του κ. Λουκά Παπαδήμου ελάχιστα έχουν κάνει για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.
Τα στατιστικά στοιχεία είναι αποστομωτικά. Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, τον ΟΗΕ, την Παγκόσμια Τράπεζα, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των τριτοκοσμικών χωρών, σε ό,τι αφορά την οικονομική ελευθερία, παγκοσμίως.
19 θέσεις πάνω από τη χώρα μας βρίσκεται η Αίγυπτος και 62 θέσεις πάνω από μας η γειτονική Αλβανία. Δυστυχώς και στη διαφθορά, στις φορολογικές επιβαρύνσεις, καθώς και στην προστασία της επιχειρηματικότητας, πλησιάζουμε τις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως.
Σήμερα συζητάμε για τη μείωση του μισθολογικού κόστους σαν να είναι κάτι που αποτελεί πανάκεια για την οικονομική ανάπτυξη. Πιστεύουμε πως εάν μειωθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα και εάν περικοπούν ο 13ος και ο 14ος μισθός, τότε η ανταγωνιστικότητά μας θα εκτοξευθεί, θα μειωθούν αυτόματα τα ελλείμματα και η Ελλάδα θα επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης. Με τη λογική αυτή, χώρες με πολλαπλάσιο εργατικό κόστος από το δικό μας, όπως η Γερμανία, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν θα έπρεπε να διαθέτουν βιομηχανία, αλλά ούτε και οποιαδήποτε παραγωγική βάση.
Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι πρόβλημα μισθών, αλλά συνεχίζει και παραμένει, μετά από σχεδόν δυόμισι χρόνια Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, πρόβλημα θεσμών. Χρειάζεται να αλλάξει εκ βάθρων η αντίληψη που καλλιεργήθηκε τα τελευταία 30 χρόνια, η οποία δαιμονοποιεί την επιχειρηματικότητα. Η διαφθορά, η υπερφορολόγηση και μη προστασία των επενδυτών δημιουργούν αρνητικό κλίμα για την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στη χώρα μας. Και ως επιχειρηματικές πρωτοβουλίες δε νοείται μόνο ο ερχομός των μεγάλων πολυεθνικών, αλλά πρωτίστως η δραστηριοποίηση του απλού Έλληνα μικρομεσαίου, ο οποίος επιθυμεί να ξεκινήσει τη δική του δουλειά και αναλώνεται σε χρονοβόρες και πολύμηνες διαδικασίες μόνο για τη έκδοση των αδειών που απαιτούνται για τη λειτουργία της επιχείρησής του.
Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται έχει αντιληφθεί ότι, ως μελλοντική Κυβέρνηση, χρειάζεται να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις που θα δώσουν ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική του τόπου. Σχεδιάζει προσεκτικά και χωρίς αγκυλώσεις το αύριο, στοχεύοντας σε μια πιο σίγουρη και δημιουργικη πορεία, με βασικό σκοπό την ευημερία των Ελλήνων.