14 Απριλίου 2011
Σάββας Ι. Αναστασιάδης |
|
||
Νέα Δημοκρατία |
|
||
Βουλευτής Β? Περιφέρειας Θεσσαλονίκης |
|
||
|
Αρ.Πρωτ.: 14945/14-4-2011
|
||
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η |
|||
|
|
||
|
|
||
Προς τους κ. Υπουργούς: |
Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας |
||
|
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |
||
|
|
||
|
|
||
Θέμα: |
Προβλήματα με το χαρακτηρισμό του γάλακτος ως φρέσκο |
||
|
|
||
|
|
||
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας επεξεργάζεται σχέδιο, ώστε να επιμηκυνθεί η διάρκεια των ημερών κατανάλωσης για το φρέσκο γάλα. Συγκεκριμένα, αυτό που ισχύει στην Ελλάδα, ώστε το γάλα να χαρακτηρίζεται ως φρέσκο, είναι να έχει ημερομηνία λήξης πέντε ημέρες από την παστερίωσή του. Το Υπουργείο φαίνεται ότι φιλοδοξεί να αυξήσει το χρόνο αυτό στις επτά ή ακόμα και στις εννέα ημέρες. Τη ρύθμιση αυτή φέρονται να ζητούν πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες διαθέτουν πλεόνασμα παραγόμενου γάλακτος.
Επειδή, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, «η διεύρυνση των ημερών κατανάλωσης του φρέσκου γάλακτος αποτελεί τον Δούρειο Ίππο για την είσοδο του εισαγόμενου γάλακτος στη χώρα μας»
Επειδή, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αγελαδοτροφίας-Γαλακτοπαραγωγών, ο κάθε τόνος παραγόμενου Ελληνικού γάλακτος αντιστοιχεί σε τέσσερις θέσεις εργασίας.
Επειδή, η μεγαλύτερη ποσότητα του Ελληνικού γάλακτος παράγεται στην περιοχή της Μακεδονίας, οπότε ενδεχόμενα προβλήματα στην παραγωγή και στη διάθεσή του ενδέχεται να οξύνει το ήδη έντονο πρόβλημα της ανεργίας στην περιοχή.
Επειδή, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις στον κλάδο και οι γαλακτοπαραγωγοί έχουν συνάψει δυσβάσταχτα δάνεια, με την προοπτική επέκτασης των μονάδων τους, τα οποία δε θα μπορούν να εξυπηρετήσουν.
Επειδή, οι Έλληνες παραγωγοί γάλακτος βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, καθώς η συνολική εγχώρια παραγωγή βαίνει μειούμενη από τους 750.000 τόνους το 2008, τους 700.000 το 2009, τους 665.000 το 2010 στους λιγότερους από 650.000, όπως υπολογίζεται για τη φετινή χρονιά.
Επειδή, η Ελληνική αγορά αναμένεται να κατακλυσθεί από γάλα αμφίβολης ποιότητας.
Επειδή, το γάλα είναι ένα προϊόν άκρως ευαίσθητο, το οποίο δεν μπορεί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα όπως οι εννέα ημέρες, να θεωρείται φρέσκο.
Επειδή, για τη διατήρηση του γάλακτος για διάστημα εννέα ημερών απαιτείται, όχι μόνο απλή παστερίωση, αλλά περαιτέρω επεξεργασία, η οποία ενδέχεται να αλλοιώσει τα θρεπτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος.
Επειδή, παρατηρείται αισχροκέρδεια από την πλευρά των γαλακτοβιομηχανιών και η εισαγωγή ξένου γάλακτος θα συμπιέσει το όφελος των παραγωγών, αυξάνοντας παράλληλα τα κέρδη των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ. Υπουργοί:
1) Αληθεύουν τα δημοσιεύματα που φέρουν το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να επεξεργάζεται ενδεχόμενο επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος;
2) Σε περίπτωση αυξημένων εισαγωγών, πώς προτίθεστε να διασφαλίσετε την ποιότητα του εισαγόμενου γάλακτος και την υγεία των καταναλωτών;
3) Ποιες μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση, ώστε να προστατευθεί η Ελληνική κτηνοτροφία;
Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011 Ο Ερωτών Βουλευτής
Σάββας Ι. Αναστασιάδης