31 Αυγούστου 2010
Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΜΑΣΤΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ
Ήταν αναμενόμενο ότι οι επιπτώσεις στην κοινωνία μετά την προσφυγή της χώρας μας στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και το ΔΝΤ, θα ήταν δραματικές.
Δύο μήνες μετά δυστυχώς η ανεργία χτυπάει ανελέητα την Ελλάδα και τους Έλληνες. Τέτοια μεγέθη είχαμε να δούμε από τα τέλη της περασμένης δεκαετίας στην πορεία για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.
Η κυβέρνηση που πιέζεται για τη δρομολόγηση αλλαγών ‘σοκ’ στα εργασιακά και το ασφαλιστικό από το Δ.Ν.Τ. και την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε αμηχανία, αφού προβλέπεται μετά από αυτά η ανεργία να φτάσει σε μεγαλύτερα ,ανεξέλεγκτα ποσοστά.
Καθημερινά τα στοιχεία και οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι προεκλογικά ο Πρωθυπουργός εξαπάτησε τους Έλληνες, κυρίως τους νέους.
Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ έφτασαν τους 800.000 (17,5% του εργατικού δυναμικού), ενώ ο πραγματικός αριθμός τους είναι αρκετά μεγαλύτερος αφού το 30% του στατιστικού ποσοστού δεν καταγράφεται.
Η ανεργία στους νέους έχει εκτιναχθεί στο 28%, ενώ στις γυναίκες που υπερβαίνουν το 60% του συνόλου των ανέργων, εργάζεται η μία στις τρείς.
Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί για εκρηκτική άνοδο της ανεργίας των νέων, προβλέποντας ότι μέχρι το τέλος του 2010, το ποσοστό θα ξεπεράσει κατά πολύ το 28%, έναντι ποσοστού 25% τον Σεπτέμβριο του 2009.
Η ανεργία των παιδιών μας, αποτελεί μια κατάσταση με δραματικές συνέπειες, όχι απλώς οικονομικές, αλλά κοινωνικές, πολιτικές και ψυχολογικές. Ύστερα από έναν μήνα αναζήτησης, δεν μπορεί να βρει δουλειά το 42,7% των ενδιαφερομένων. Μετά από έξι μήνες το 40% ψάχνει ακόμη , ενώ μετά από δύο χρόνια το 36% αναζητεί ακόμη δουλειά. Η κατάσταση είναι τραγική, χτύπησε κόκκινο και η κυβέρνηση δεν έχει αναγγείλει ούτε ένα μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Δεκάδες οικογένειες βιώνουν τις απογοητεύσεις των παιδιών τους καθημερινά. Το πτυχίο που ήταν το διαβατήριο για την αγορά εργασίας, σήμερα δίνει στην Ελλάδα και σε αυτό το θέμα πανευρωπαϊκό ρεκόρ πρωτιάς στην ανεργία των πτυχιούχων.
Και αυτό διότι δεν βαδίζουμε σύμφωνα με τις προκλήσεις της εποχής, δεν υπάρχει σχεδιασμός και προγραμματισμός στα ΑΕΙ και ΤΕΙ , αλλά και ενημέρωση για την αγορά και την ζήτηση στην αγορά εργασίας, ώστε να κατευθυνθούν οι νέοι. Σαν τους ναυαγούς στο πέλαγος, παλεύουν καθημερινά με την ανεργία και την αδιαφορία της Πολιτείας.
Οι ειδικοί, αλλά και νέοι άνεργοι, αποδίδουν την κατάσταση αρχικά στην αδράνεια της Πολιτείας και στην έλλειψη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις , οι οποίες επενδύουν όλο και λιγότερο στην Ελλάδα, με ευθύνη δε της Κυβέρνησης πολλές μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους και επενδύουν στο εξωτερικό. Παράλληλα, η εισροή ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα έχει στερέψει.
Αλλά και στις ελάχιστες θέσεις που δημιουργούνται σύμφωνα με τις έρευνες αποδεικνύεται ότι οι επιχειρήσεις δεν προσλαμβάνουν νέους λόγω έλλειψης εργασιακής εμπειρίας. Τα προγράμματα πρακτικής άσκησης, απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, επαγγελματικής ειδίκευσης κ.λπ. δεν εμφανίζονται να έχουν την αποτελεσματικότητα που πρέπει. Δεν εφοδιάζουν τους νέους με προσόντα που απαιτούν οι επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τους Διεθνείς οργανισμούς για να περιοριστεί το πρόβλημα πρέπει να εφαρμοστεί η περιορισμένη αποζημίωση από τις επιχειρήσεις σε περίπτωση απόλυσης , ώστε να πειστούν να προσλαμβάνουν νέους. Ο ΟΑΕΔ από την άλλη ανακοίνωσε τέσσερα προγράμματα που αφορούν στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι ίδιοι οι νέοι, όταν τους συναντάμε μας λένε: « Η αβεβαιότητα , το άγχος και οι δύσκολες κοινωνικές συνθήκες μας γονάτισαν- Με επιδοτήσεις θέσεων εργασίας δεν λύνεται το πρόβλημα, χρειάζονται εξειδικευμένες πολιτικές που θα έχουν επίκεντρο τους νέους, όπως η νεανική επιχειρηματικότητα, η σωστή διαχείριση των Κοινοτικών κονδυλίων καθώς και η ενημέρωση γύρω από αυτά κ.α.». Τι από αυτά δεν σας αρέσει κύριοι της κυβέρνησης, γιατί δεν τους ακούτε;
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, σε πολλά κράτη σε έναν μήνα από τη στιγμή που οι νέοι αποφοιτούν, όλοι σχεδόν απορροφώνται από την αγορά: Απομένει να αναζητεί μια θέση απασχόλησης μόνο το 7,8% στην Ιρλανδία, το 6,2% στην Ολλανδία.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δείχνει να μη μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, το οποίο θα επιδεινωθεί με τα προτεινόμενα μέτρα για την αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση.
Eπιβάλλεται άμεσα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις του συνολικού εκπαιδευτικού μας συστήματος, με στόχο την αγορά εργασίας.
Παράλληλα απαιτούνται μέτρα και πολιτικές αναπτυξιακές για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.